Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Hová vigyük a gyereket, ha még nincs 3 éves?

Kecskemét – A Ciróka Bábszínházban a legkisebbeknek szóló foglalkozáson szülők és gyermekeik tartalmas fél órát tölthetnek együtt. Az apróságok megtanulják, hogyan boldoguljanak közösségben, a szülők pedig ahhoz kapnak segítséget, hogyan tehetik színesebbé a picurkák mindennapjait.
Egyik pillanatról a másikra gyermekzsivajtól kezd visszhangozni a kecskeméti Ciróka Bábszínház kisterme, ahol a legkisebbeknek (0-3 év) tartanak foglalkozást Cirógató – Ölbéli kalandozás a képzelet szárnyán címmel hetente többször is. Mintha csak haza jönnének a gyerekek. Fülig érő mosollyal az arcán lép be mindegyik, majd gyorsan – akad, aki szülői segítséggel, de olyan is, aki egyedül oldja meg – kibújik a kabátjából, lerúgja magáról a cipőt, és belevetődik a zöld vagy kék babzsákok valamelyikébe.

– Emília és Hanna itt a foglalkozáson ismerték meg egymást, ahová január óta járnak. Igazi kisbarátnők lettek – mondja Emília anyukája, aki hozzáteszi, azért szeretnek ide a Cirógatóra járni, mert plusz élményt ad a piciknek, és a szülők is tapasztalatot cserélhetnek, megbeszélhetik hasonló korú gyermekeikkel való problémáikat.

– Többször előfordult már, hogy a foglalkozáson ugyan nem volt kedve Hannának azt csinálni, amit a többieknek, de otthon kívülről fújta azt, ami itt elhangzott – árulja el Hanna édesanyja.

Ölbeli kalandozás a Ciróka Bábszínházban - KÉPGALÉRIA

A foglalkozás vezetője, Bor Judit is megerősíti mindezt. – A gyerekek ebben a korban rendkívül befogadóak, ezért jó, ha minél több inger éri őket, ezek lehetnek színek, formák, dalok, mondókák. A lényeg, hogy érdekesen tálaljuk nekik a világot, mert ez a korosztály nem tud hosszabb időn át koncentrálni, vagy egy helyben maradni. Egy ilyen pici gyerek figyelmét folyamatosan vissza kell szerezni. Ezt úgy érhetjük el, ha a dalokban, mondókákban tempóváltásokat alkalmazunk, különböző hangszínen beszélünk, ha valami újat mutatunk, ettől lesz íze az egésznek. Akkor csináljuk jól, ha meglepődik, megdöbben a gyerek – tudjuk meg Bor Judittól.

A Cirógatón szülő és gyerek együtt kapcsolódhat ki, bújhat el a világ elől, és tölthet fél órát csak egymásra figyelve, miközben gyermekdalokat, mondókákat, közös játékokat tanulnak. – A szülők rendkívül hálásak, mert az itt látottakat a hétköznapok során is alkalmazhatják. Megmutatom nekik, hogyan lehet elvarázsolni a lurkókat, hiszen ha ezt meg tudják tenni, a gyerekek nem hisztiznek, nem követelőznek – mondja, a foglalkozás vezetője.

Ölbeli kalandozás a Ciróka Bábszínházban - KÉPGALÉRIA

Baba-mama programok

Jelenleg reneszánszát élik azok a programok, ahol szülő és gyermek együtt vehet részt: táncfoglalkozások, babaúszás, könyvtári és bábszínházi foglalkozások. Csupán idő és pénz kérdése, hogy milyen közös programot választunk csemeténkkel.

A gyerekeknek egészen pici koruktól meg kell állniuk a helyüket különböző közösségekben. Kapcsolatot ugyan teremtenek egymással, de ez a korosztály még nem egymással, csupán egymás mellett játszik. Az ilyen csoportos foglalkozások segítik a gyerekek helytállását akár az óvodában, akár az iskolában. – A későbbiekkel ellentétben itt nem kell teljesíteni, de megtapasztalják a közösség pozitív erejét. Kötetlen játék ez a fél óra, melynek során közösen építünk fel valamit, amit hazavihetnek a családok.

Nemcsak dalokat, mondókákat hallhatnak a csöppségek. Minden foglalkozás külön témára épül, amelynek során egy mesére felfűzve ismertetik meg a gyerekeket a különböző népszokásokkal, ünnepekkel. –Fontosnak tartom, hogy ebben a modern és felgyorsult világban ne felejtsük el, mibe születtünk bele, mik a hagyományaink. Olyan dolgokkal is próbáljuk megismertetni a foglalkozásra járókat, amik már kikoptak a mindennapokból – osztja meg velünk Judit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is képviselő maradna a garázda politikus

Hiába követeli az MSZP, nem mond le képviselőségéről a garázdaságért pénzbüntetésre ítélt korábbi alpolgármester, Sipos László.
Tovább olvasom