Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

Időutazásra hívó fotókiállítás

A Bugaci Kontakt Fotográfiai Táborban készült alkotásokból nyílt kiállítás a Katona József Színházban. A tárlatot megnyitó Sirkó László színművész számára a levendulaillatot árasztó sublótfiók illúzióját keltik a különleges fotográfiák.
Egy időutazáson vehetnek részt azok, aki megnézik a teátrum nézőtéri galériájában nyílt kiállítást. A tárlat a fotográfia történetének kezdetére repíti a közönséget azoknak az archaikus technikáknak köszönhetően, melyeket egykor alkalmaztak a fényképészek.

A munkák a Bugaci Kontakt Fotográfiai Táborban készültek, melyet tizenkét éve alapítottak a Kecskeméti Fotókör tagjai. Céljuk, hogy újra felfedezzék a történeti fotográfiai eljárásokat, a cianotípiát, az argentotípiát, az olajnyomatot, az albumint és az antrakotípiát. Az alkotótábor évről évre egyre szélesebb körben válik ismertté, és egyre többen csatlakoznak hozzá, határon innen és túlról egyaránt.


A tavalyi táborban készült munkákból rendezett tárlatot Sirkó László nyitotta meg. A teátrum színművésze is hozott magával fotókat, mégpedig olyan, évtizedekkel ezelőtt készült képeket, melyeket családi albumában őriz. - Ezen a képen kisgyermekként a Balaton partján állok. Bár a fotó egyre jobban fakul, de ha ránézek, még mindig érzem a Balaton illatát. Keresztapám és keresztanyám pedig akkor kerültek kamera elé, amikor megérkezett a vándorfotós Albertirsára. Keresztanyám soha az életben nem tartotta így a kezében a birsalma virágát - mondta nevetve egy másik fotót a kezébe véve Sirkó László. - Az, hogy ezek a barna képek így megmaradtak a szívem csücskében, azt igazolja, hogy igazuk van azoknak a fotósoknak, akik ilyen régi hangulatokat idéznek munkáikon- tette hozzá a színművész.


Sirkó László szerint mást lát a képen a néző és mást az alkotó. Egy szakadék van a kettő között, de ez egyáltalán nem baj. - Ha a nézőt megérinti a kép, akkor volt értelme annak, hogy elkészült az alkotás. Az itt kiállított fotók hiába őrzik ma is fellelhető helyszínek nyomait, számomra a levendulaillatú sublótfiók illatát árasztják. Úgy kerülök közel a képekhez, hogy közben számomra az időt, a távolságot jelentik. Ez annak a bizonyítéka, hogy az itt bemutatott fotók alkotói okkal és tehetséggel nyúltak hozzá a témákhoz – hangsúlyozta a színművész.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőri akció egy építkezésen

Két betörőt fogtak el a rendőrök hétfő este egy kecskeméti építkezésen, akik épp alumínium… Tovább olvasom