Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Így csaltak a fideszes politikusok?

Nem tett vallomást az a két kalocsai fideszes politikus, akik csalás és okirathamisítás miatt álltak pénteken a Kecskeméti Városi Bíróság elé – írja a Népszabadság. Ehhez joguk van, így a bíróság sem tehetett fel nekik kérdéseket. A vádirat ismertetése után dr. Mátyásné dr. Polereczky Éva tanácsvezető bíró a nyomozati vallomásukat olvasta fel.
A 2006–2010 közötti ciklusban mindkét vádlott fideszes képviselő volt a kalocsai önkormányzatban. Jelenleg nem tagjai a képviselő-testületnek. Borbély Gábor a per lezárultáig a Fideszben viselt párttagságát is felfüggesztette. A vádiratból kiderül, hogy az általuk elkövetett bűncselekmények hasonlítanak azokra, amelyeket Zuschlag János és társai követtek el, és amelyekért súlyos büntetést kaptak.

A lényegük: közérdekű célra meghirdetett pályázati pénzeket bennfentes információkat felhasználva, a nyilvántartásokat manipulálva megszereztek, és a saját céljaikra fordítottak.

Szakál Tibor, a másodrendű vádlott az S. O. S. Innovációs és Információs Alapítvány alapító elnöke. Ez az alapítvány 2006 elején pályázatot nyújtott be az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz (OFA), amely támogatta, hogy civil szervezetek az elnyert pénzből alkalmazottakat vegyenek föl és tartósan foglalkoztassanak. A kalocsai alapítványnak meg is ítéltek 2 millió 863 ezer forintot. Két személy egyévi fizetésére futotta ebből – az állásokat regisztrált álláskeresőknek kellett adni. Borbély Gábor, az elsőrendű vádlott hosszabb ideje vállalkozói igazolvánnyal rendelkezett, de nem nagyon tudott pénzt keresni. Vállalkozóként nem regisztráltathatta volna magát álláskeresőként – 2006. május 15-én azonban a kalocsai munkaügyi kirendeltségen mégis nyilvántartásba vették, két nap múlva pedig kiközvetítették a másodrendű vádlott vezette alapítványhoz.

A vádiratot benyújtó Kunszentmiklósi Városi Ügyészség szerint ez csalás – hiszen Borbély félrevezette a munkaügyi kirendeltség tisztviselőjét – és közokirat-hamisítás, hiszen így egy hamis tartalmú okirat született. Ugyancsak csalással vádolta meg az ügyészség Szakál Tibort, abból kiindulva, hogy eleve Borbélynak akart állást teremteni, és tudomása lehetett arról, hogy az elsőrendű vádlott erre nem jogosult, mert vállalkozói igazolvánnyal rendelkezik, és csak csalással regisztráltathatta magát álláskeresőként.

Egy másik esetben, amelyet szintén csalásnak minősített az ügyészség, Borbély Gábor az S. O. S. Alapítvány nevében a kecskeméti székhelyű Öveges Képző Kft. által szervezett, államilag támogatott felnőttképzésre szervezett jelentkezőket.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal által kezdeményezett Lépj egyet előre! program feltételei szerint a képzéseken felsőfokú végzettségűek nem vehettek volna részt. Mivel azonban kevesebb volt a jelentkező, mint amennyinek a képzésére futotta a pénzből, Borbély – a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalt megtévesztve – felsőfokú végzettségűeket is beszervezett. Ez jogtalan volt, így összesen 3 millió 473 ezer forint kárt okozott. Ugyanerre a képzésszervezésre a kalocsai székhelyű Infópiac Bt. is szerződést kötött az Öveges Képző Kft.-vel, de a vádirat szerint a kapott pénzért tényleges munkát nem végzett. A vádirat megállapítja: az Infópiac Bt. már 2006-ban kapott 470 ezer forintot az Öveges Képző Kft.-től, holott a szerződést csak 2007-ben kötötték meg. Az Infópiac Bt. ügyvezetője Szakál Tibor volt.

Borbély Gábor írásban tett vallomásában azzal védekezett: nem tudta, hogy akinek vállalkozói igazolványa van, az nem regisztrálhat álláskeresőként. A munkaügyi kirendeltségen nem tettek fel neki ilyen kérdést. Igaz, hogy ez szerepelt a kitöltendő okiraton, de ő azt az oldalt véletlenül összefogta az előtte lévővel, azért írta alá úgy, hogy nincs vállalkozói igazolványa. Az oktatásszervezési ügyben pedig egy módszertani útmutatóra hivatkozott Borbély: szerinte abban nem szerepelt, hogy akinek felsőfokú végzettsége van, azt nem lehet beiskolázni az államilag támogatott tanfolyamra.

Szakál Tibor írásbeli vallomásában azt állította: ő nem tudott arról, hogy Borbélyt szabálytalanul regisztrálták álláskeresőként, a másik ügyben pedig nem közreműködött a tanfolyamon részt vevők szervezésében, és nem ismerte a pontos feltételeket.
Az is érdekes, ami a vádpontok hátterében kibontakozott: az Öveges Képző Kft. az S. O. S. Alapítványtól Kalocsa belvárosában bérelt helyiségében tartotta a képzéseket. Az S. O. S Alapítványnak pedig a Kalomédia Kft. bérelte a termet, a Kalomédia Kft. tulajdonosai között pedig együtt szerepelt Szakál Tibor, Borbély Gábor és a 2010-es választási kampány kezdetéig Török Ferenc, Kalocsa jelenlegi fideszes polgármestere. Ezeket a pénzmozgásokat az ügyészség nem tette vád tárgyává. A vádlottak padján ülő Borbély Gábor és Szakál Tibor a polgármesteri kabinetben jelenleg is együtt ül Török Ferenc polgármesterrel.

A kalocsai fideszes vádlottak tárgyalása március 6-án a tanúk meghallgatásával folytatódik.

Olvasóink írták

 • 19. nádiposzáta 2012. április 09. 10:46
  „Ha törvénysértést követtek el ,nincs kivétel,büntetést érdemelnek mindegy mely párttagjai.”
 • 18. sügér63 2012. január 09. 10:01
  „Jé Szegeden két olyan cégnél is dolgoztam amelyiknek a tulajdonosai a szocialista párt tagjai,és több tizmilió forintos csalásos támogatáshoz tudtak jutni, ráadásul többször is.”
 • 17. deszkás 2012. január 09. 07:25
  „Én mindig azt hittem (naiv) a biróság megkérdezheti.Melyik országba vagyok?”
 • 16. csergemerge 2012. január 08. 21:56
  „...hát, ez nagyon izzadtságszagú vádirat!

  De, ha törvénytelenséget követtek el, bűnhődjenek.
  Ugyanúgy mint Szilvássy, Zuschlag, Verók, Deme, Hagyó és gyurcsányi elvtárs! A törvény mindenkire vonatkozik!”
 • 15. 267222 2012. január 08. 20:32
  „Talán csak nem Budai Úr kutatta fel az urak csalafintaságait.”
 • 14. Queenmargareth 2012. január 08. 18:28
  „pénzlopásban mindig egyetértenek,ilyenkor nincs politikai ellenség.”
 • 13. manstein 2012. január 08. 16:30
  „Nem is talicskával, hanem már kamionnal, sőt vonattal szállítják ki a közpénzt az intézményekből ezek a rablók. Kétharmaddal könnyebb. És még azt merik hazudni, hogy nincs pénz és IMF meg másfajta hitel kell! Botrány.”
 • 12. DMagóg 2012. január 08. 13:07
  „Csak az elnyert támogatások nagyságának csökkenő sorrendjében kellene vizsgálódni, s az első korrupció és csalás gyanújától mentesnél abba is hagyhatják.”
 • 11. zémann 2012. január 08. 12:17
  „Ja kérem, ha a Népszabadság írta, az hiteles.
  "Enyém a Népszabi, Klárié a Népszava.

  Gyurcsány Ferenc szocialista politikus (Facebook.com, október 20.)"
  Miért is van ennyi gyűlölet Magyarország körül? Ja, és nincs sajtószabadság sem!”
 • 10. picipest 2012. január 08. 11:59
  „pedig azt hittem a fideszesek erkölcsileg feddhetetlenek, soha nem csalnak, soha nem mennek bele kétes üzletekbe és mindig a törvényi előírások szerint járnak el...csalódtam bennük..”
 • 9. Qllancs 2012. január 08. 11:36
  „Két kalocsai .....
  És a többi HOL VAN ???? Nagyon kevesen ülnek ott a vádlottak padján !
  az elmúlt 21 év összes --lopós-hazudozó politikusának ott volna a helye !!
  v, a független bíróság tegye át a székhelyét legközelebbi tárgyalás --a Parlamentben tartsa meg !!!!!!
  BUDAI GY :- van még dolga elég !!!!!”
 • 8. ferdzso 2012. január 08. 11:11
  „Reagálni szerettem volna, de "4. Larsson" megelőzött... (D:D:D:)...”
 • 7. kowalsky 2012. január 08. 10:58
  „Ó jajj, az elmúlt 8 évben más is történt, kedves fidesz?”
 • 6. StencilAtya 2012. január 08. 10:36
  „csak a fidesz!!!!!!!!”
 • 5. scott1 2012. január 08. 09:58
  „Larsson!
  Én meg már azt hittem, hogy ez is csak egy gumicsont, amit a baloldal dobott be a köztudatba, hogy az emberek ne azzal foglalkozzanak, hogy mi is lesz itt, miután áldozatos harcotokkal sikeresen visszahoztátok az IMF-t.”
 • 4. Larsson 2012. január 08. 09:29
  „Ez nem lehet, hazugság és aljas rágalmazás, ilyet nem csinálhatnak narancsok! :D :D :D”
 • 3. bánki 2012. január 08. 09:24
  „Szét kel rúgni nekik is !

  A bűn az bűn felekezeti, faji vagy politikai pártállástól függetlenül.”
 • 2. N.P. 2012. január 08. 08:58
  „Gondolom a HIR-TV élőben közvetíti a pert mint ahogy Cuséknál tette!”
 • 1. klj-54 2012. január 08. 08:40
  „Politikus és fideszes, mit vártatok tőlük?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliót és egy pisztolyt vittek el a Könyves Kálmán körútról

Kecskemét – Betörtek egy Könyves Kálmán körúti lakásba szombatra virradó éjjel. Egymilliót és… Tovább olvasom