Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Így fosztották ki az M5-ösön parkoló autósokat

Hétfőn megkezdődött a Kecskeméti Városi Bíróságon az a nyolc vádlottas büntetőügy, melynek tárgyát a többségében az M5-ös autópályán elkövetett „trükkös lopások” képezik.
A hétfőn ismertetett vádirat lényege szerint az albán és szerb állampolgárságú vádlottak, illetve a jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó társaik Budapesten, egy albán kávézóban tartózkodtak rendszeresen. A kávézóban, illetve egyéb szórakozóhelyen ismerkedtek meg velük az ügyben később első-, illetve hetedrendű vádlottja.

A másodrendű vádlott és társai 2010. július 20-tól kezdve elfogásukig terjedő időszakban munkahellyel, rendszeres legális jövedelemmel nem rendelkeztek, rendszeres haszonszerzésre törekedve a különböző autópályák és főutak mentén kialakított pihenőhelyeken külföldi állampolgárságú sértettek sérelmére vagyon elleni bűncselekményeket, úgynevezett trükkös lopásokat” követtek el.
A vádlottak a bűncselekmények elkövetése előtt előre megszervezték az elkövetés módját és az egymás közötti feladatokat. A vádlottak módszere az volt, hogy a Magyarország területén átutazó és a fáradság miatt az éjszakai, kora hajnali órákban a pihenőhelyeken, illetve benzinkutak parkolójában aludni megálló külföldi állampolgárok külföldi rendszámú autójának ablakán benézve kiválasztották azt a gépkocsit, melyben a sértett egyedül, vagy másodmagával utazott, illetve esetleg az életkora alapján idősebb volt és látható helyen tárolta az értékeit - kisebb méretű táskákat és pénztárcákat.
A vádlottak egyike ezután kivágta a sértett gépkocsijának hátsó kerekét egy hegyesre köszörült körömvágó ollóval, miközben társa a közelben figyeléssel biztosította a bűncselekmény elkövetését, majd a kerékgumit kihasító vádlott a gépkocsi ablakán bekopogtatva felébresztette az alvó sértettet, illetve sértetteket és jelezte számukra a defektet.
A gépkocsiból kiszálló, álmából felébredt sértett hátrament a gépkocsihoz, az ablakán bekopogó vádlott vele tartott, így figyelmét elterelte, miközben elkövető-társa a pihenőhelyek megvilágítatlanságát, a sötétséget is kihasználva a sértett gépkocsijának másik oldalán a le nem zárt gépkocsiba nyúlva eltulajdonította a látható helyen hátrahagyott értékeket, többnyire kézitáskát, vagy pénztárcát, majd a közelben járó motorral várakozó elkövető-társukhoz beszállva gyorsan elhajtottak a helyszínről.

Amennyiben a sértett nem szállt ki a gépkocsijából, akkor az elindulást követően észlelte a defektet, ekkor az őt követő vádlottak segítséget színlelve megálltak, a vádlottak egyike a segítség színlelése során elvonta a sértett figyelmét, miközben elkövető-társa a le nem zárt gépkocsihoz lopakodva abból eltulajdonította az ott hátrahagyott értékeket.
A vádlottak a helyszíneket a használat jogcímén birtokukban lévő, egymásnak rendszeresen kölcsönadott, külföldi rendszámú gépkocsik egyikével közelítették meg.

A vádlottak a cselekmények elkövetése során egymással mobiltelefonon tartották a kapcsolatot. A mobiltelefonokba tartozó SIM kártyát a Budapesten vásárolták névtelenül. A vádlottak a hívószámaikat, illetve a SIM kártyát üzemeltető, különféle IMEI számú telefonkészülékeket a lebukásuk elkerülése érdekében folyamatosan cserélték.

Olvasóink írták

 • 5. X_Y 2012. október 03. 15:26
  „3.gyukolac

  Meg talán a derék sündőröknek sem a kocsiban punnyadva kéne trafizni a 136-tal menő száguldozókat... Habár lehet hogy ők is részesedést kaptak a szajréból..”
 • 4. Egyolvasó 2012. október 03. 14:52
  „2. Ged55 2012.10.02. 13:46

  Nem, nem jártam, Nem ez a dolga?? Akkor már értem miért tudják fosztogatni a benzinkutakat is.”
 • 3. gyukolac 2012. október 03. 09:09
  „nem mindegyik pihenőnél van benzinkút...
  kéne mindegyik pihenőbe egy webkamera, amit az autópálya üzemeltetőnek kellene működtetnie, és a felvételeket 168 óráig meg kellene őrizniük , ha már annyi zsetont kérnek az autópálya használatért”
 • 2. Ged55 2012. október 02. 13:46
  „Jártál már autópályán? A pihenőhely és a parkoló is a kút mögött van, ahova nem lát el még 5 szemfüles kutas sem. Pláne, hogy nem ez a dolga! Miért írsz hülyeségeket?”
 • 1. Egyolvasó 2012. október 02. 07:42
  „És mindebből a benzinkúton dolgozóknak semmi sem tűnt fel??? Na neee, vagy ő is részesedést kapott???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gránátfűrészelés közben robbant be a műhely

Súlyos sérülésekkel fekszik a kórházban az a 38 éves férfi, aki házi műhelyében ketté akart… Tovább olvasom