Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Így kerül a mikuláscsomag a szélvédőre

Kecskemét – Parkolóőrnek álltunk egy napra, és végigjártuk Kecskemét belvárosát bliccelő autósokat keresve. Minden parkolóban találtunk két-három szabályszegőt.
– Itt van! Vettem parkolójegyet! Meg ne büntessen! – halljuk egyre hangosabban. Szalad egy fiatal nő kezében a bizonylattal. A parkolófelügyelő pedig türelmesen megvárja, amíg a hölgy a kocsihoz siet, a szélvédő mögé, jól látható helyre teszi a jegyét, és mosolyogva hallgatja végig, hogy csak pár perce hagyta ott az autóját, jegyet váltani ment. Mindez hihető is volna, ha a fiatal nő nem kötényben a parkolóval szemben lévő kávéházból rohant volna ki. Mivel azonban a büntetést még nem kezdtük el felvenni, a hölgy pedig terepfutókat is megszégyenítő ügyességgel és gyorsasággal, a különböző útakadályokat is leküzdve szaladt a jeggyel, most megúszta, hogy piros mikuláscsomag virítson az ablaktörlője alatt. Megyünk is tovább.

Parkolóőrnek álltunk - Így kerül a mikuláscsomag a szélvédőre - KÉPGALÉRIA

– Nagyon fontos a személyes jelenlét, a puszta látványunk is arra ösztönzi az embereket, hogy jegyet váltsanak – árulja el Sárkány György parkolóőr. Ezt mi is észrevesszük: ahol megjelenünk, ott azonnal többen igyekeznek az addig magányosan álló automatához. – Nem sietünk. Mielőtt elkezdenénk ellenőrizni, megmutatjuk magunkat, feltűnően körbetekintgetünk, hogy mindenki jól lásson bennünket. Felhívjuk magunkra a figyelmet – teszi hozzá viccelődve Bajáki Menyhért.

Egy napig mi is parkolóőröknek álltunk

Megkapjuk az útvonalat és megtudjuk, hogy a 12 fős kecskeméti parkolófelügyelők tagjai közül Bajáki Menyhért, valamint Sárkány György mellett kóstolhatunk bele a parkolóőrök mindennapjaiba. Mielőtt a Piac- és Vásárigazgatóság vezetője, Kun István kiengedne minket az utcára, elmondja, hogy a parkolófelügyelőknek mindennemű konfliktust kerülni kell. Ha az autósnak kérdése akad, arra kötelesek vagyunk válaszolni, de egyéb kommunikációba nem bocsátkozhatunk. Így igyekeznek csökkenteni a parkolóőröket mindennap érő agresszivitást.

– Elengedhetetlen, hogy az ember rendezett lelki világgal bírjon, mert nap mint nap egyaránt kap hideget és meleget. Haragszanak ránk. Nem mindenki viseli jól, ha rávilágítunk a hiányosságaira. Nem vagyunk népszerűek – mesélik az általában tanúsított hozzáállásról felügyelőtársaink.

Parkolóőrnek álltunk - Így kerül a mikuláscsomag a szélvédőre - KÉPGALÉRIA

A délelőtt során a Centrum áruház környéki megállóhelyeket, a Katona József Könyvtár mögötti parkolót, a Kossuth és Deák téri megállókat, illetve a Domus áruház parkolóját járjuk végig a jól összeszokott párossal, akik évek óta parkolóőrként dolgoznak, de még sosem keveredtek tettlegességig fajuló konfliktusba.

Helyi rendelet szerint a büntetés kiszabása után öt perccel vásárolt parkolójegy felmutatásával méltányosságból eltörölhetik a pótdíjat. Erre sokszor azért nem kerül sor, mert az emberek ahelyett, hogy megváltanák a jegyüket, inkább vitatkoznak, kiabálnak, szidják a munkáját végző parkolófelügyelőt. – Empátiával kell az emberek felé fordulni, segíteni és informálni kell őket, de ez nem minden esetben lehetséges – mondja Bajáki Menyhért.

„Bűnügyileg fertőzött a terület"

Minden parkolóban ellenőrizni kell, működőképes-e a jegyautomata, és rendben van-e a parkolási díjakról tájékoztató tábla, majd ezután a gépjárművek következnek.
Szinte minden említett parkolóban találunk két-három bliccelőt. – Ahol sokan állnak parkolójegy nélkül, azt a helyet bűnügyileg fertőzött területként emlegetjük magunk között – viccelődik Bajáki Menyhért.

 Sokba kerülhet a bliccelés

A pótdíj befizetésére 15 napig van lehetőség, ez az összeg mindig az egy órányi parkolási díj tizenkétszerese. Ha a 15 napos fizetési határidőt a gépjármű tulajdonosa túllépi, az egy órányi várakozási díj negyvenszeresét köteles befizetni. Így ha valaki parkolójegy nélkül állt, de mikuláscsomagot nem talált a szélvédőjén, érdemes utánajárni, megbüntették-e - előfordul, hogy "jóakarók" eltüntetik az autóra tűzött csekket - különben a pótdíj a sokszorosára emelkedhet.

Mindenki máshogy próbálkozik: akad, akinek a szélvédője mögött tucatnyi parkolójegy díszeleg – csak győzzön válogatni közülük az ember – mások azzal próbálkoznak, hogy a szélvédőre ragasztott matrica mögé rejtik lejárt jegyüket, vagy a bérletet úgy helyezik ki, hogy minden adat jól látható rajta, csak az érvényességét takarják el. Ideiglenes munkatársaink azt mondják, már minden ilyen trükköt ismernek, és az autósok ezzel a magatartással pont az ellenkezőjét érik el, vagyis ahelyett, hogy átsiklana, inkább megakad az ellenőrök szeme az ilyen szélvédőkön. – Erre csak azt szoktuk mondani, szeretjük a kihívásokat – mondja Sárkány György.

A parkolófelügyelők több mint két éve PDA-kkal járják a várost, ezekkel a készülékekkel folyamatosan tartják a kapcsolatot a központtal. Segítségével veszik fel az adatokat, készítik el a fényképeket, és ellenőrzik, hogy az adott gépjármű rendelkezik-e parkoló bérlettel. A büntetés kiszabása során dokumentálni kell a helyet, az időt, a gépkocsi rendszámát, típusát és színét, illetve az okot, amiért pótdíj fizetésére köteles a tulajdonos.

Délelőtti utunk során a páros 13 mikuláscsomagot osztott ki, ami átlagosnak mondható.

Nem mindegy, hogy személyautóra vagy teherautóra váltunk jegyet

Kecskeméten, helyi rendelet értelmében a 3500 kilogramm össztömegű gépjárművek nem minősültek teherautónak, azonban a közúti közlekedésről szóló törvény tavaly július 1-jétől több ponton is módosult: többek között felülírva e kecskeméti szabályozást is, így azóta minden tehergépjármű után kétszeres várakozási díjat, továbbá büntetés esetén kétszeres pótdíjat kell fizetni.

Parkolóőrnek álltunk - Így kerül a mikuláscsomag a szélvédőre - KÉPGALÉRIA

– A törvénymódosítást követően hét hónapon keresztül szórólapokat helyeztünk a gépjárművek szélvédőjére, illetve a parkolóőrök felhívták az autósok figyelmét a változtatásra. Ezalatt az időszak alatt nem is büntették meg azokat, akik nem teherautóra váltottak jegyet, de ennek ellenére még most is sokszor előfordul, hogy felháborodva jönnek be az emberek az ügyfélszolgálatra, mondván, vettek parkolójegyet, mégis megbüntették őket – mondja Kun István.

Ezzel a problémával mi is szembesülünk az utcán, amikor a Centrum áruház előtti parkolóban Bajáki Menyhérttel egy kishaszongépjármű szélvédője mögött csak egy személygépkocsira váltott parkolójegyet találunk. A büntetés megírását és a dokumentációt követően pár percen belül megjelenik a kocsi tulajdonosa is, aki az ablaktörlő alól kikapott mikuláscsomaggal hadonászva kéri ki magának a pótdíj megfizetését. Az úrnak szerencséje van, hiszen Bajáki Menyhért megmutatja, hol lehet teherautó tarifára váltani az automatában, így korrigálhatja korábbi hibáját, ha bemutatja az ügyfélszolgálaton az utóbb vásárolt parkolójegyet.

- Tudni kell kezelni a helyzetet, mert ha nem a megfelelő módon reagálunk, könnyen elfajulhatnak az indulatok - magyarázza Bajáki Menyhért.

Olvasóink írták

 • 10. szentmiki 2011. március 05. 08:38
  „7."Itt még nem történt rendszerváltás." Hol történt? Mert itthon nem nagyon találtam még olyat.
  Mi van ha valaki eldobja és észre sem veszem, csak mikor jön a felszólítás?!”
 • 9. adamantium 2011. március 04. 21:29
  „nem muszáj mindent elhinni.
  én ha ilyent találok véletlenül az ablaktörlőm alatt akkor simán eldobom (ha rossz napom van akkor meg feljelentem az allenőrt, hogy elgörbítette az ablaktörlőt, vagy megkarcolta az ablakomat). az ablaktörlő alá való cédulabehelyezés nem törvényes módja a felszólításnak, bizonyítsa be, hogy átvettem a felszólítást, addig amíg hivatalosan nem veszem át addig ugye nem tudok róla, hogy megbüntettek (hivatkozhatok arra is, hogy pl csing csong pekingi haverom vezette az autót, miután megneveztem a tettest, kötelesek neki kiküldeni a büntetést) ha kiérkezik címre a levél, elsőként bizonyítékot kérek, persze azt hiszik, hogy a videofelvétel az, ezt be is szokták mutatni. ezekután azt kérem, hogy bizonyítsák be, hogy a kamera hitelesített és bejegyzett mérőeszköz, le van hivatalosan zárva és az adatok nem módosíthatók rajta mert egyébként nem hiszem el, hogy nem vasárnap készült a felvétel. ha még ezt is be tudnák bizonyítani akkor kifizetem a parkolási díj 12 szeresét (vagy a bantusztániai haverra hivatkozok aki akkor vezette az autót) - mert ugye a törvény szerint az a 15 nap azután számít miután hivatalosan a tudomásomra hozták, hogy tévedtem - de erre még soha nem kényszerültem :)”
 • 8. hurkagyurka 2011. március 04. 16:00
  „Egy kicsit sántít ez a sztori. Most megúszta a nő a mikuláscsomagot. A minap láttam egy ilyen esetet. Ott az volt a válasz, hogy most már kiteszik a büntetést, majd az ügyfélszolgálaton lehet panaszt tenni. Csak azért úszta meg a nő, mert ott volt a sajtó.”
 • 7. deszkás 2011. március 04. 15:19
  „GYUKOLAC! (1hsz) Erre én is kiváncsi lennék? Egyébként ahogy én tudom a traffipaxnál is van ., sehogy! Itt még nem történt rendszerváltás.”
 • 6. dublini 2011. március 04. 11:00
  „Kedves Major Stella
  Nagy 10telettel kérdezem, hogy az egy napi parkolóörködés alatt sikerült-e választ találni arra a talányra, hogy a nagy értékű luxusautok miért nincsenek soha megbüntetve, elszállitva... vagy azok soha nem állnak rossz helyen?....”
 • 5. elgergho 2011. március 04. 10:34
  „Először le sem esett, hogy ez Kecskemét, miért van egyre több cikk Kecskemétről, Szegeden nem történik semmi, kedves DM?”
 • 4. szpirigonzálesz 2011. március 04. 09:59
  „Szegeden miért nem közli velem a parkoltató cég a parkolószelvény érvényesítéséhez szükséges adatokat?
  -Hónap-nap-óra-perc-”
 • 3. Grabowsky 2011. március 04. 08:52
  „Még mindig adósak a válasszal arra a kérdésre, milyen szolgáltatást nyújtanak nekem a parkolási díjért cserébe???”
 • 2. queenmargareth 2011. március 04. 08:23
  „Kecskemét, szerintem költözzünk oda az egész város. Vagy Monopolizáljuk, ami közbe befér, jöjjön.”
 • 1. gyukolac 2011. március 04. 08:11
  „És a külföldi rendszámú autósokon hogy hajtják be a 40-szeres díjat?
  Mert nagyon faxa, hogy a helyi autós tejel, mint állatka, de mi van a szlovák vagy myflorida.com rendszámú ML Mercikkel, Q7-esekkel, Hammerekkel? Erre hogy varrnak nagy türelemmel gombot a helyi vagány ellenőrök?
  És nemcsak Kecsón, hanem Szegedfalván is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV Anikó szerint Évi egy igazi gyökér

Durván egymásnak esett VV Anikó és VV Évi a villában. Egy őszinteségi játék végül elég durva kiosztásba fulladt, amely során Anikó egyszerűen legyökerezte Évit. Tovább olvasom