Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Így lehet összehozni a 100 milliós adótartozást

A 100 millió forintnál nagyobb összeggel, 180 napnál hosszabb idő óta tartozó cégek listáján 2.742 cég neve szerepel jelenleg. Hogyan hozzák össze ennyien? Ezt próbáltuk kinyomozni.
Mint arról korábbi cikkünkben részletesen is beszámoltunk, Bács-Kiskun megyében jelenleg 47 olyan cég van, melynek 100 millió forintnál is nagyobb elmaradása van, a rekordot egy soltvadkerti cég – a CODLEA Kereskedelmi és Szolgáltató Kft - tartja 391 millió forinttal.

Farkas Márta könyvelő kérésünkre beszámolt tapasztalatairól az adótartozások keletkezését, következményeit, végkimenetelét illetően, továbbá néhány praktikus tanáccsal is ellátja a vállalkozókat a retorziók elkerülése érdekében.

- Hogyan lehetséges több százezer forint értékű adótartozásokat felhalmozni?
- Ennek okát több dolog is kiválthatja. Az egyik az a rendkívül egyszerű tényező, amikor a vállalkozó nem tartja szem előtt a határidős kötelezettségeket. Ebben az esetben, akár ha egy – kéthavi tartozás is felhalmozódik, nehéz rendezni utólagosan a több havi kötelezettséget. Pár százezer forintos tartozást felhalmozni viszont abszolút nem nehéz, hiszen az egyéni vállalkozó saját kötelezettsége „csak" hatvanezer forint körül van, és ebben még nincs benne az alkalmazott/alkalmazottak bére utáni közteher.
Másfelől nagy probléma az áfa körbe tartozó kettős könyvvitelt vezető vállalkozások esete, mert a teljesítés időpontjában az értékesítés után megjelenik a fizetendő áfa. Azonban az értékesítéseknél gyakori a 60-90 napos fizetési határidő. Tehát a vevő nem fizet határidőre, de ettől függetlenül a vállalkozásnak felmerül a fizetési kötelezettsége, azonban ha nincs tartaléka, önhibáján kívül nem tudja megfinanszírozni az általános forgalmi adót.

- Nagyban gondolkodva, akár a százmilliós nagyságrendű elmaradások létrejöttéről mit kell tudni? Hogyan keletkeznek ilyen mérvű tartozások?
- Eddig kis és középvállalkozókról beszéltünk, most térjünk akkor át a nagyvállalkozások helyzetére. Tulajdonképpen itt minden ugyanaz, mint a kisvállalkozóknál, csak nagyban. Tehát, ha a nagy cégek inkább befektetnek, mint például áfát fizetnek, akkor nem sok kell ahhoz, hogy több milliós adósságokat gördítsenek maguk előtt. Minél nagyobb forgalmat bonyolít egy cég, azzal arányosan az általános forgalmi adó is növekszik. Amennyiben az adózás rendjére, valamint a munkaügyi szabályokra vonatkozó rendelkezéseket a nevezett „nagy" cégek megszegik, a bírságok kiszabása nem fogja elkerülni őket. Minél tovább halogatják a tartozás rendezését, az annál nagyobb lesz, és már nem csak a rendes kötelezettség kifizetése, hanem a bírság, és mulasztás bírság terhe is a nyakukban lesz. Ez egy ördögi kör, ami mindig egyre mélyebbre sodor.

- Mi lehet a megoldás a tartozás-felhalmozások elkerülésére?
- Nagyon fontos lenne szem előtt tartani a havi kötelezettségeket, és erőn felül nem szabadna költekezni. Rendszeres számadást kellene készíteni, hogy mit bír el a vállalkozás, ügyelve a sorrendre, hogy első mindig az állammal szembeni kötelezettség legyen. A vevőkkel való szoros kapcsolattartás is legalább ilyen fontos lenne annak érdekében, hogy a vevőkövetelés ne szaporodjon fel, és az adott vállalkozás tudja rendezni az áfa fizetési kötelezettséget. Végül minden esetben meg kell győződni egy új vevő kapcsán fizetőképességének mértékéről, mert sajnos vannak olyan vállalkozások, akiktől a későbbiek folyamán nem tudják a követeléseket behajtani.

- Milyen retorziók várnak a tartozást kifizetni képtelenekre?
- Ezt egy folyamatban kell látni, melynek első eleme a késedelmi kamat, a határidőre nem fizetett kötelezettségre. A feltöltési kötelezettséget - ez évente egyszer van - 20 % mulasztási bírság terheli, a határidőre nem fizetett összegre. A következő lépés az incasso, a bankszámlát a NAV megterheli, és az esetleges bevételeket a NAV javára leemelik a tartozás erejéig. Utána jöhet a foglalás. A gépjárművet - amennyiben a vállalkozás tulajdonában van - kivonhatják a forgalomból az okmányirodán keresztül.

- Kerekegyházán van-e ilyen mértékű tartozással rendelkező cég?
- Természetesen vannak Kerekegyházán is hatalmas adósságokkal küzdő cégek, ott is minden előfordul. De ha szabad visszatérnünk egy kicsit az előzőekhez, nem tértem ki arra, hogy az állattenyésztésnél a szlogen a „jó gazda gondossága". Továbbgondolva, ez nem csak az állattenyésztőkre igaz, mert egy vállalkozás minden területén fontos a gondosság. Nem sok kell ahhoz például, hogy valaki így gondolkodjon: „Mégis inkább beszerzem az alapanyagot, mint befizetem az adót, mert máskülönben nem tudok forgalmazni.„ Ha ez a mentalitás vagy gondolkodásmód sokáig fennáll, máris több százezer forintos tartozás lehet az illető háta mögött. Nem ritka eset az sem, hogy a vállalkozó nem tudja kitermelni a havi kötelezettséget, mert olyan nyomottak az árak, ebből pedig az következik, hogy a piacon nem tudja érvényesíteni a saját hasznát, ami lehetőséget adna a kötelezettséget, és a kiadások fedezetére.

- Meg lehet – e határozni, hogy mely ágak vannak leginkább kitéve a tartozásveszélynek?
- Az utóbbi időben az állattartók önköltség alatt tudták értékesíteni a termékeiket. Ha nem volt tartalékuk, sok esetben a megszűnés veszélye is fenn állt. A fuvarozók sem tudják az áraikban a gázolaj árának ingadozását érvényesíteni, de az építőipar sem képez kivételt, még mindig nagy a körbetartozás.

- Milyen jogszabályi háttere van ennek az egész adóbehajtásos témának? - Az adózás rendje, valamint a hatályos áfa, szja, helyi adó rendelkezik a fizetési kötelezettségről, és természetesen a szankciókról is.
Fontos tehát kiemelni, hogy az állammal szembeni kötelezettségeket ilyen és hasonló esetekben semmi nem írhatja felül, és a gondosság olyan alapkövetelmény, ami nélkülözhetetlen egy precíz és tartozásmentes vállalkozáshoz. Néha persze vannak olyan kivételek, ahol nem elegendő a gondosság, de a vállalkozásra születni kell, a született vállalkozó pedig nem ismer lehetetlent.

Olvasóink írták

 • 6. devilina 2012. március 07. 08:09
  „Mindjárt elsírom magam!!!! Még sajnáljam is a vállalkozókat??? Akinek nem inge, ne vegye magára!!! Ha nem csalt és fizetett, akkor nincs miért aggódni, ha letagadta a bevételt, akkor meg aggódjon csak nyugodtan!! Akinek meg nincs bevétele, miért vállalkozó még mindig?? Ugyan kérem, ez pont olyan, mintha én nem kérnék fizetést a munkahelyemen, és ingyen dolgoznék!! Rossz a magyarázat, miért tartoznak!!! Amúgy az jogos, hogy a "nagy halakat" kellene kikapni....”
 • 5. Besenyő_Pistabácsi 2012. március 06. 13:07
  „Kívánom a szakértő hölgynek, hogy akkor is pontosan fizessen be mindent amikor már hónapok (évek) óta nincs bevétele a cégnek! Lásd egyre több építőipari vállalkozás.”
 • 4. mivaan? 2012. március 06. 11:40
  „3! egyetértek, bár Gyurcsány előtt volt Medgyesi, utána Bajnai - akik szintén a semmit tették ez ügyben..
  Kellene jogszabály arra, hogy amely cég MO.on végzi tevékenységét, az itt adózzon - bárhová is van bejelentve.
  és vége az offshore-lehetőségének.”
 • 3. igazságkereső 2012. március 06. 11:11
  „Illenék már ilyen ügyben az évek hosszú sora óta fennálló körbetartozások okozta fizetésképtelenségre és annak megnyugtató módon történő rendezésére is gondolni! Milyen érdekes, Gyurcsány 2004-2010 közötti regnálása alatt nem nagyon foglalkoztak - sőt egyáltalán nem is foglalkoztak! - a körbetartozás végleges és megnyugtató, kormányzati szinten történő rendezésére! Ideje lenne annak is, hogy a gyurcsányi éra alatt az országból eltüntetett több ezer milliárd forint visszakerüljön a költségvetésbe - ez már viszont ügyészi, bírói feladat! - és ennek kellene minden mást alárendelni, mert már tarthatatlanná vált a helyzet a polgári megszorítások terén is, és ennek következtében a felhalmozódott kifizethetetlen szolgáltatási számlák miatti árverezések, kilakoltatások embertelen végrehajtása, miközben feltételezve, de nem megengedve!, az ország pénzügyi bajának előidézői a Seychelle-szigeteken és még ki tudja hol - na egészen biztos, hogy nem a járdaszigeteken! -,meg off-shore cégekben kamatoztatják adómentesen a megszerzett pénzüket! Valahogy illenék már végleg rendet tenni a pénzügyi "hókusz-pókuszok" között! Van erre szándék és akarat, mert tulajdonképp nem oly bonyolult feladatról lenne szó!? A lakosság teljes és végleges pénzügyi kiüresítését pedig valóban jó lenne befejezni!!”
 • 2. gavallér 2012. március 06. 10:32
  „Csak egy szám vagy . Ha vállalkozóvá lettél csak ez jár a fejedben. Lehetsz akármilyen spiller.
  Előbb utóbb rájössz, hogy addig vagy jó amíg fizetni tudsz. Ha pedig valami oknál fogva nem sikerülnek a
  dolgaid , rögtön előjönnek a követelőzők akik lehet évtizedekig szívták a véred legyen az hívatal vagy egy "becsületes" alkalmazott.”
 • 1. KamuNeni 2012. március 06. 08:28
  „Igaza van farkas Martanak a kerdesevel "hogyan lehet tobb szaz ezer forintos ado tartozast osszehozni". Abbol aztan az apeh majd csinal szaz milliosat. Nem kell mindennek beugrani amit olvas az ember. A szazmillio az valoszinu hogy a buntetesek kamatok halmozott tomkelege. Szerintem a tizede talan igaz”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jeges vízből mentettek ki egy németjuhászt

Egy csatornába csúszott legyengült kutyát mentett a kiskunhalasi Szőke Zsófia és édesapja. Tovább olvasom