Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

II. János Pál pápa követőiként segítenek

Kecskemét - A kecskeméti Karol Woytila Központ 2005 óta látja el minden nap meleg étellel a város szegényeit. Napjainkban napi 120 helybéli, szegény sorsú embernek jelenti ez a mindennapi gondoskodást, sőt, sok esetben a túlélést.
A kecskeméti Egressy utcában található intézményt még 2005 decemberében adta oda használatra az önkormányzat egy helybéli civil egyesületnek, amely a korábbi években már számos karitász akcióval hívta fel magára a figyelmet. Az akkor még romos, lepusztult épületet ma már teljesen felújított, modern állapotban várja a rászorultakat, és egyfajta közösségi helysége lett a város szegényeinek. A nemes kezdeményezés ma már országos támogatásra tett szert, bizonyítéka ennek, hogy a közelmúltban látogatást tett itt Sólyom László volt köztársasági elnök is.

Farkas P. József, az intézmény alapító-igazgatója egy korábbi interjújában úgy fogalmazott, hogy „a Jóisten társaságában a mennyben lakó II. János Pál pápa fentről segít minket, hogy mi is tudjunk segíteni másoknak!" Az igazgató most a delmagyar.hu-nak nyilatkozott arról, miként sikerült eljutni odáig, hogy ilyen szép, rendezett körülmények között fogadhatják a rászorultakat.

- Ha röviden kellene, miként foglalná össze a Woytila Központ funkcióját?
- A Wojtyla Ház egyszerre szociális intézmény, rehabilitációs központ, imaház, múzeum, kiállító terem és művelődési ház. Az alapítók és munkatársaik munkájukkal, lelkesedésükkel méltó emléket kívántak állítani a boldog emlékű II. János Pál pápa (Karol Wojtyla) Istentől megáldott világjavító szolgálatának. A „Non abbiate, paura! Ne féljetek!" Evangéliumának, teológiájának.

Woytila Központ
Woytila Központ

- Több tízmillió forintos fejlesztések történtek az intézményben az elmúlt években. Hogyan sikerült ezt megvalósítani ezt a gazdasági válság kellős közepén?
- Már a kezdeményező ötlet is, majd később a szervezés és az építkezés üteme és menete felkeltette az ország, a város, illetve a határokon kívül élő Karol Wojtylát tisztelő hívek érdeklődését, szimpátiáját. Az építés stációit is zarándokok követték, egyre sokasodtak a donátorok, a segítők. Az eredendően forráshiányos beruházás egy percig sem akadt meg pénzhiány miatt. Minden anyag, eszköz - csodával határos módon - megérkezett a szükséges időben. A munkálatokat Pintér József keceli vállalkozó, mint a támogató Seniorátus elnöke, Molnár Ferenc építési igazgató, a Molnár Fatelep tulajdonosa irányította, biztosítva a garantált finanszírozást.

- A házzal együtt szemmel láthatóan fejlődik annak környéke is…
- Igen, örömteli dolog, hogy Kecskemét városa – elsősorban dr. Zombor Gábor polgármester úrnak, dr. Iványosi-Szabó András alpolgármesternek, Sipos László alpolgármesternek és Nagypál Sándor városstratégiai osztályvezetőnek köszönhetően – rendbe tette, korszerűsítette, szilárd burkolattal látta el az Egressy utcát, az intézmény bejárati portájának környékét.

- Az itt zajló szolgálat híre igen messzire eljutott, hiszen az intézmény a hagyományos lengyel-magyar barátság egyik jelképévé is vált.
- Így van, a pápa nevét viselő, neki szentelt központnak köszönhetően igencsak megélénkültek a lengyelországi kapcsolatok. Ennek egyik kézzelfogható eredménye volt, hogy a közelmúltban Sólyom László köztársasági elnök is tiszteletét tette az intézményben. Az államfő tiszteletére kisebb ünnepséget tartottunk, egy jószándékú szakács felejthetetlen gulyást készített. Nem volt protokollmenü: koldus és állami vezető egyaránt ezt ette. Mondjuk nem volt rajta mit szégyellni.

- Milyen terveik vannak a közeljövére nézve?
-
 Hamarosan állandó kiállítás nyílik II. János Pál pápa életéről, amelyet a szomszédos épületben rendeznek be. Az ingatlant azonban előbb még meg kell venni, ám reményeink szerint ehhez is összejön majd a szükséges forrás. Mindenestre a gyűjtés már megkezdődött. A központ tehát a tervek szerint bővülni fog, ráadásul az önkormányzat jóvoltából a mellette lévő, egyelőre parkolóként funkcionáló teret is kicsinosítják, parkosítják. A neve már megvan: Karol Wojtyla tér…

Olvasóink írták

  • 1. kecskeméti2 2010. szeptember 23. 20:36
    „Követendő!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezetéknek ütközött egy siklóernyős Tiszakécskénél

Felszállás közben egy kisfeszültségű vezetéknek ütközött egy motoros siklóernyő kedden Tiszakécske és Tiszabög között. Tovább olvasom