Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Immár az egyház működteti a harkakötönyi iskolát is

Az oktatás-nevelés ne értéksemleges, értékmentes módon történjék, hanem határozott értékrend alapján, keresztény értékrend szerint - mondta Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök a hétfői évnyitón.
A legelső magyar iskola a Szent Márton-hegyen, a mai Pannonhalmán jött létre a Géza fejedelem által behívott bencés szerzeteseknek köszönhetően 996-ban, és az azóta eltelt több mint ezer év alatt az egyházak a magyar társadalomnak semmi mással nem mérhető ajándékot adtak - mondta Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára hétfőn Harkakötönyben.

"Az egyházi iskolától a hit továbbadását és a kősziklára épülő erkölcsi tanítás közvetítését várjuk", mert ez az, amire a magyar társadalom minden tagjának szüksége van manapság - mondta az államtitkár a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda harkakötönyi intézményének tanévnyitó ünnepségén.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: a katolikus egyház az, amelyik az iskolaalapításokat kezdte Magyarországon, és ehhez később a protestáns egyházak is csatlakoztak.
Az 1016. tanévet nyitotta meg a magyar köznevelés - mondta az államtitkár.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök beszédet mond a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda harkakötönyi intézményének tanévnyitó ünnepségén. MTI
Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök beszédet mond a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda harkakötönyi intézményének tanévnyitó ünnepségén. MTI

A harkakötönyi iskolát ettől a tanévtől a szeged-csanádi püspökség üzemelteti. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök iskolaalapítóként köszöntötte a tanévnyitón megjelent gyerekeket, szülőket és pedagógusokat.

"Csodálatos összefogás eredményeként lehetünk itt" - mondta, hozzátéve: az iskola ügyeit eddig a "magára hagyott önkormányzat" intézte.

Most elkötelezett pedagógusok, az önkormányzat, két egyházmegye, a plébánia, a kormány összefogással új lendületet adhatott az intézménynek - jelentette ki.
"Összefogással csoda született, ilyen csodák vannak, s csak rajtunk múlik, hogy lesznek e minél gyakrabban, nemcsak a közoktatás, az iskola világában, hanem az egész társadalom életében" - fogalmazott a püspök.

Kiss-Rigó László utalt arra, hogy az egyházi intézmények elsősorban arra törekszenek, hogy azoknak az elvárásoknak feleljenek meg, amelyeket a szülők és a diákok támasztanak velük szemben. Ez pedig az, hogy az oktatás-nevelés ne értéksemleges, értékmentes módon történjék, hanem határozott értékrend alapján, keresztény értékrend szerint - mondta.

A püspök szerint az elmúlt években nem volt könnyű az egyházi iskolák működtetése, de "most a kormány olyan körülményeket teremtett, hogy van értelme az összefogásnak és az áldozatvállalásnak, mert értelmes cél áll előttünk".

Ezután Hoffmann Rózsa és Kiss-Rigó László együtt adta át Huszka Zoltánné igazgatónak és Szanyi Edit munkaközösség-vezetőnek az iskola szimbolikus kulcsát.

Huszka Zoltánné ezután megnyitotta a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2011-12-es tanévét.

Olvasóink írták

  • 2. hurkagyurka 2011. augusztus 30. 13:07
    „Miért kap magasabb állami kvótát az egyház, mint az állam saját önkormányzata?”
  • 1. Beroesz 2011. augusztus 30. 08:15
    „"Csodálatos összefogás eredményeként lehetünk itt"

    Nos igen, ez a Fidesz és az egyház "csodálatos" együttműködése, amelyben az adófizetőktől beszedett pénz segítségével tesznek egy utolsó kísérletet arra, hogy a nemzet erkölcsi hanyatlására apellálva visszacsempésszék az egyházakat az oktatásba, közéletbe. Sajnos rossz helyen csempésznek, mert olyanról nem hallunk, hogy a mindenféle hanyatlástól legjobban sújtott országrészekben vennének át iskolát, pl. Tiszabőn, Dél-Hevesben vagy Dél-Baranyában.

    Ha mondjuk a rezidensekkel, rendőrökkel vagy a tűzoltókkal tudna ilyen jól együttműködni a Fidesz, akkor az mindjárt hasznosabb lenne az egész ország számára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maximum tízezret költenének a magyarok iskolakezdésre

A válaszadók nagy része szerint az államnak is részt kellene vállalni az iskolakezdési költségekből. Tovább olvasom