Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

India eljött hozzánk

Kecskemét – Az Indiai Köztársaság nagykövetével is találkozhatott az, aki ellátogatott a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban tartott Indiai estre. Az érdeklődők tradicionális keleti finomságot és teát kóstolhattak, valamint megismerkedhettek a bharatanatyammal, azaz a Dél-Indiából származó klasszikus tánccal.
Annak, aki egy kicsit közelebbről akarta megismerni az ázsiai kontinens egyik legnépesebb országát, Indiát, most nem kellett messzire mennie, ugyanis India jött el hozzánk. A Kecskeméti Ifjúsági Otthonban tartott Az ezerszirmú lótusz című indiai est során pár órára a keleti országban érezhettük magunkat.

Gauri Shankar Gupta, az Indiai Köztársaság nagykövete elmondta, fontosnak tartja, hogy megismertesse hazája hagyományait és kultúráját a nyugati világgal. – Az emberek elfelejtik, hogy mi a valódi boldogság. Az anyagi javakat hajszolják, és közben elveszítik önmagukat. Azt kell észrevennünk, ami láthatatlan, mert az igazán fontos dolgok láthatatlanok. A spiritualitással találhatunk vissza a helyes útra. Egy szegény ember is nagyon gazdag lehet lélekben – hívta fel a figyelmet a nagykövet, aki elmondta Magyarországon nagyon sokan fogékonyak az indiai tanokra, filozófiára.

Indiai est Kecskeméten - KÉPGALÉRIA


Az est folyamán Bittner Meenakshi Dóra előadásában bharatanatyamot, azaz klasszikus dél-indiai táncbemutatót láthatott a közönség, amelyben nemcsak a mozdulatoknak, hanem a mimikának is igen fontos a szerepe. Ez a táncstílus ötvözi a színházi és szakrális világot. Eredetileg templomokban adták elő, csak a 20. század elején vált köznapivá. - A tánc maga az ima, mely elsősorban istennek szól, és csak utána a nézőnek - árulta el az előadó, aki 14 évvel ezelőtt szeretett bele a művészet ezen formájába.

A táncbemutató után Tóth Tamás Guru című 2010-es dokumentum-játékfilmjének vetítése következett. – Az indiai kultúrában az önmegismerés és a tisztelet, a nemes alázat összekapcsolódik. A film ezt a filozófiát tárja a néző elé szubjektív szemszögből, művészi megközelítéssel – fogalmazott a rendező, akivel az érdeklődők a filmvetítés után beszélgethettek.

A guru nem egyszerű tanító, sokkal több annál, mert a helyes ösvényre terel. Gupta nagykövet úr is ennek az ösvénynek a megtalálását hangsúlyozta. - Ugyan India is egyre inkább elanyagiasodik, mégis arra kell törekednünk, hogy ne feledkezzünk meg arról, amit őseinknek sikerült felismerni: a boldogsághoz vezető út saját magunk megismerése.

Akit nemcsak a keleti filozófia és a látvány érdekelt, bele is kóstolhatott Indiába, legalábbis annak ízvilágába. Samosát és ájurvédikus teát kóstolhattak a vállalkozó kedvűek. A mindennapi ételnek számító indiai zöldséges táskában borsó, karfiol, sárgarépa és burgonya található római köménnyel, gyömbérrel és ánizzsal ízesítve.

Olvasóink írták

  • 2. kecskeméti2 2011. február 03. 10:02
    „:)”
  • 1. Apátfalvi** 2011. február 03. 09:08
    „A címet olvasva egyes hozzászólóinknak más juthat eszébe... :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KTE: meccsdömping előtt a csapat - Gyagya Attila blogja

Csütörtökön, szombaton és vasárnap is mérkőzést játszunk, így kell az erő a következő napokra – írja blogjában Gyagya Attila.
Tovább olvasom