Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Indul a Jógazdás ügyfelek kártalanítása

Kecskemét - A betétbiztosítási alap tájékoztatása szerint 5.457 betétes jogosult kártalanításra. Az átlagos betétnagyság 1,5 millió forint volt, a legtöbb károsult kecskeméti.
Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) napokon belül elindítja a kártalanítási összegek kifizetését a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár betéteseinek - közölte az alap kedden az MTI-vel.

Az OBA kártalanítási kötelezettsége a takarékpénztár 9,8 milliárd forintos betétállományából (a zárolt betéteket és a kamatköveteléseket is beleértve) 8,5 milliárd forintra terjed ki. Összesen 5.457 betétes jogosult kártalanításra, az átlagos betétnagyság 1,5 millió forint. Az OBA által nem biztosított betétekre (714 millió forint) a felszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni.

A pénzintézet tevékenységi engedélyét tőkeproblémák miatt január elején visszavonta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), és kezdeményezte a takarék felszámolását. Az OBA a névre szóló betét- és kamatköveteléseket személyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forint összegig - 27.885.000 forintig - fizeti ki. (Az átszámítás a 2011. január 3-i MNB devizaárfolyamon történik.)

Az alapnak 20 munkanap áll rendelkezésére a kártalanításra, január végéig valamennyi biztosított betétest ki kell fizetnie. A magánszemélyeknek járó kamat után az OBA a hatályos törvényi előírások szerint levonja a kamatjövedelem adót - összesen 24 millió forintot a 4.527 OBA-kártalanításra jogosult magánszemély után -, és befizeti az adóhivatalnak.

A biztosított és kártalanításra jogosult betétesek száma 5.457, ebből 4.546 magánszemély, 891 vállalkozás, 20 pedig közösségi betét, a legrégebben elhelyezett betét 1985-ből való. A közleményből kiderül, az OBA dolgát jelentősen megnehezítette, hogy neki kellett összesítenie az egy-egy betétesre vonatkozó adatokat, holott a jogszabályok szerint ezt a hitelintézetnek kellett volna elvégeznie, és a konszolidált adatokat a bezárást követő öt napon belül átadnia az OBA-nak.

Az 500 forint alatti, törvény által ki nem fizethető kártalanítások összege 84 ezer forint, az anonim - azaz nem azonosítható - betéteké pedig 13,5 millió forint - közölte az alap. Vannak nem az OBA által biztosított, 1993. július 1. (az OBA biztosítás hatályba lépése) előtt elhelyezett betétek is - 186 darab, 43,5 millió forint összegben -, ezekre továbbra is az 1993. előtti állami garancia vonatkozik.

Az alap adatai szerint 19 betét összege haladja meg az OBA kártalanítási értékhatárát (27.885.000 forint), ezek összege 350 millió forint. A legnagyobb, emiatt "elbukott" egyéni betétösszeg a magánszemélyek körében 90 millió forint, a vállalkozások körében 59 millió forint.

A betétbiztosítás alól kizárt betétek összege 364 millió forint, ezen belül 13 települési önkormányzat összesen 59 millió forintot, három hitelintézet 252 millió forintot "bukott" el. Az OBA által nem kártalanított legnagyobb önkormányzati betét 29 millió forint. (Az önkormányzatok, a pénzügyi intézmények, a betétbefagyással érintett hitelintézet vezető tisztviselőinek, 5 százalék feletti tulajdonosainak, valamint a velük közös háztartásban élő közeli hozzátartozóknak a betétei az OBA által nem biztosítottak.)

Kártalanítás három módja

A betétesek kártalanítása háromféle módon történik: összeghatártól függetlenül bárki átutalást kérhet, akik pedig ezt nem jelzik, 1 millió forintig postai utalvánnyal kapják meg a pénzt (100 ezer forintig a postás kiviszi, e fölött a postahivatalban lehet hozzájutni), 1 millió forint felett pedig Oba Betétbiztosítási kártyával (ez esetben a pénzt a postahivatalokban, valamint az OTP Bank fiókjaiban és ATM automatáinál lehet felvenni).

A január 10-i határidőig 1.826 magánszemély kért átutalást 4,9 milliárd forint összegben, 1.119 vállalkozás 1,1 milliárd forint összegben (számukra ez kötelező volt), és 20 közösségi betét tulajdonosa 42 millió forint összegben. Postai úton 1.952 magánszemélyt kártalanítanak 443 millió forint összegben, OBA kártyával pedig 520-at 1,5 milliárd forint összegben.

Az OBA ismerteti: a Jógazda betétesei túlnyomórészt magyarok, de van köztük 10 szlovák, 9 román, továbbá izraeli, kínai, bolgár, francia, angol és albán állampolgár is, a kártalanítás 16 különböző ország állampolgárait érinti. Az OBA kártalanításban részesülő magánszemélyek 290 település lakói, ezek közül legtöbben Kecskeméten (1.261), Göncön (789), Hidasnémetin (451), Novajidrányon (428) és Budapesten (381) élnek, de vannak betétesek Komáromból, Sopronból, Pécsről, Leverkusenből, Münchenből, Los Angelesből, Hongkongból és Szingapúrból is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Széchenyi térre költöztetnék a piacot Kecskeméten

A helyi városszépítő egyesület a jelenlegi belvárosi autóbusz pályaudvar helyére, a Széchenyi térre költöztetné a kecskeméti piacot. Tovább olvasom