Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Ingatlanalappal orvosolná az LMP a lakhatási válságot

A devizahitelesek helyzetéről és a felsőoktatás átstrukturálásáról tartott sajtótájékoztatót csütörtökön az LMP kecskeméti szervezete.
Vágó Gábor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Lakhatási albizottságának elnöke elmondta, az államnak, a bankoknak és a hiteleseknek is a tőlük várható legtöbbet kell vállalniuk közösen. A krízis megoldható, csak túl kell lépni a Bankszövetségnek és a kormánynak a saját önös érdekeiken. Az LMP elképzelése szerint létre kell hozni egy ingatlanalapot, melybe a bankok olyan értékben jegyeznek befektetési jegyet, amilyen értékben az ingatlanokat eladták, vagy apportálták az alapba. Az ingatlanalap célja, hogy az alapba kerülő ingatlanokat bérlakásként hasznosítsák. A volt tulajdonos, vagy adós bérelhetné volt ingatlanát, vagy kisebb lakást kapna bérleményként. Az ingatlanok az alapból kikerülhetnek, amennyiben a bérlő helyzete rendeződik. A bérleti díj kezdetben alacsony, de egy vagy két év után az alacsony bérleti díjat egy piaci vagy piac közeli bérleti díj váltja fel. Az alapba tehát az állam, illetve az önkormányzatok a jelenlegi bérlakásrendszert, a hitelesek pedig az ingatlantulajdonuk hitelkövetelésen felüli részét vinnék be. Hosszú távon ez alapját képezi egy olyan lakásportfóliónak, amellyel a lakhatást meg tudjuk oldani, hogy ne éljen az utcán egyetlen család sem – mondta a képviselő.

Kriskó Dávid önkormányzati képviselő a tegnap kiszivárgott felsőoktatási átalakításokról beszélt. A tervezett koncepció lényege, hogy az állam drasztikusan csökkentené az egyetemek számát, kivonulna a vidéki főiskolák támogatásából, azok finanszírozását a helyi önkormányzatokra terhelné. A kecskeméti költségvetés nem bírná el a Kecskeméti Főiskola három karának támogatását, hasonlóképpen a többi vidéki főiskola jövője is veszélybe kerülne. Ezért az LMP határozottan ellenzi a tervezett átalakítást. Kriskó Dávid megkérte a város országgyűlési képviselőit, hogy ha a tervezet az Parlament elé kerül, Kecskemét felsőoktatását és a város költségvetési érdekeit egyaránt szem előtt tartva ne szavazzák meg azt. Három év alatt összesen 88 milliárd forintot vonnának el a felsőoktatási intézményektől, ez pedig nem az az irány, amelyet a Fidesz a kampány alatt hirdetett. A jövő generációinak taníttatásán nem lehet spórolni – fogalmazott a képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kecskemét immár az egész világgal versenybe szállt

Kecskemét új autóipari központként, a műszaki felsőoktatás egyik bázisaként adott otthont a Magyar Műszaki Értelmiség Napjának csütörtökön. Tovább olvasom