Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Inkább a bagósok háborognak, mint a vendéglátósok

Kecskemét – Fél év múlva már csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet majd dohányozni a szórakozó- és vendéglátóhelyeken. Kérdezősködtünk, a kecskemétiek hogyan készülnek a cigifüstmentes hétköznapokra és bulizásra.
– Ne akarják nekem megmondani, hogyan igyam a kávémat. 15 éve úgy fogyasztom a feketémet, hogy közben elszívok két szál cigit. Az, hogy fél év múlva a vendéglátóhelyek zárt helyiségeiben egyáltalán nem lehet dohányozni, engem felháborít. Nem azt mondom, hogy a törvénymódosítás miatt bojkottálom majd a kávézókat, de otthon legalább mindenféle szabályozástól mentesen fogyaszthatom el a kávémat, úgy ahogyan azt szeretem – árulta el Zelenák Tamás.

Már most találunk olyan helyet, ahol kint a tábla: „Dohányozni tilos!". A tiltást szigorító törvény január 1-jén lép életbe, a hatóságok pedig háromhónapnyi türelmi időt biztosítva, áprilistól büntetnek. Ilyenkor, nyáron nem is jelent problémát a cigistop, hiszen a legtöbb kávézónak van terasza, ahol a bagósok kedvükre füstölöghetnek. Ennek ellenére még a szabad levegőn is akad, akit zavar a füst, és nemtetszését kinyilvánítva fintorog az orra előtt a kezével hajtva a levegőt.

Az ehhez hasonló teraszokon, a szabad levegőn lehet majd csak dohányozni.
Az ehhez hasonló teraszokon, a szabad levegőn lehet majd csak dohányozni.

– Tartottunk már olyan koncertet, ahol a teremben tilos volt dohányozni, rágyújtani csak az ajtón kívül lehetett. Igyekszünk a nemdohányzó vendégek elvárásainak is megfelelni, és még a törvény életbe lépése előtt hozzászoktatni a bulizókat a cigimentes szórakozáshoz, elvégre nem állíthatok minden ember mellé egy alkalmazottat, aki rászól, ha rá akar gyújtani – árulta el Kováts Zsolt, az egyik, fiatalok körében igencsak népszerű belvárosi vendéglátóhely üzletvezetője.

Kováts Zsolt örül a törvénymódosításnak, amelynek értelmében 2012. január 1-jétől minden zárt légterű helyen tilos lesz füstölögni. Nehéz most elképzelni a cigifüstmentes környezetet, ugyanis, ha az ember belép az ajtón, megcsapja a bútorokba ivódott dohány szaga. Hiába a tágas belmagasság, az ablak nélküli helyiségben az emberben egy füstös kocsma hangulata elevenedik fel.

De nemcsak a szórakozó- és vendéglátóhelyeken tiltják majd a cigit. A dohányosoknak füstölgés nélkül kell kibírniuk a munkahelyükön, a közösségi közlekedési eszközökön (megszűnnek a dohányzókocsik a vonatokon), továbbá nem gyújthatnak rá a megállókban, az aluljárókban, illetve a játszótereken, és azok 5 méteres körzetében sem.

Ma még szabad a vásár a buszmegállókban és a játszótereken

Olyannyira szabad az a bizonyos vásár, hogy mindennapos látvány a kuka mellett eltaposott cigarettacsikk és a hanyagul elhajigált doboz a kecskeméti buszmegállókban. – Nem dohányzom, és nagyon irritál, ha valaki rágyújt a környezetemben. Attól pedig egy pillanat alatt méregbe gurulok, ha a csikket a kövön tapossák el, és nem dobják a szemetesbe – ad hangot véleményének Tótk-Kiss Réka.

Ebben az évben még legálisan lehet pöfékelni a buszmegállókban.
Ebben az évben még legálisan lehet pöfékelni a buszmegállókban.

– Panka 3 éves, gyakran járunk vele játszótérre. Nem jellemző, hogy itt pöfékelnének az emberek, néha egy-egy fiatal rágyújt, de ők sem a játszó gyerekek között cigiznek, hanem a padon ülve. Édesanyaként természetesen minden káros dologtól próbálom távol tartani a gyermekemet, de azt, hogy a szabad levegőn, pár méterrel arrébb dohányzik valaki, nem nevezném annak – mondja Lászlóné Polla Judit.

Olvasóink írták

 • 3. 2roni1 2011. június 23. 10:53
  „külföldön bevett szokás már egy ideje, és nem üresek se a kocsmák, se a szórakozóhelyek, mert az emberek felfogták, hogy mások is vannak körülöttük. Eleinte szokatlan, zavaró lehet, de hozzá lehet szokni. Egy cigifüstmentes szórakozóhely után pedig mindenki belátja, mennyire rossz, ha nem kap levegőt máshol a füsttől. Mondom ezt dohányosként... Mindent lehet, csak akarni kell, és másokra is tekintettel lenni.”
 • 2. nelek 2011. június 23. 10:06
  „joy, valaki meg azért nem megy be (mégha dohányzik is) mert nagyon nagy a füst. Vagy szerinted aki szeret sörözés közben beszélgetni, az egyben dohányos is?”
 • 1. joy 2011. június 23. 04:16
  „Aki szívni akar bement a kocsmába, aki nem, az nem ment be.
  Nem fogunk bemeni sörözni a kocsmába, hanem hazavisszük a jóval olcsóbb bolti sört, oszt jól van!
  Jövő évtől majd szívnak a kocsmárosok.
  Csökken a vendégexáma, és nő az eldobált csikkeké az ajtó előtt, lehet félóránként takarítani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem sikerült az EB-n a legjobb négy közé jutnia Lakatosnak

A KSC-Btel 49 kg-os versenyzője, Lakatos István kikapott bolgár riválisától, így nem jutott be a… Tovább olvasom