Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Iskander: téves kép él az emberekben az arabokról

Kecskemét – Bahget Iskanderrel, a szír származású fotóművésszel az egész arab térséget mostanában jellemző feszültségről és az egyiptomi zavargásokról beszélgettünk. A több mint 40 éve Magyarországon élő művész 2010-ben több hetet töltött a piramisok földjén, ott készítette legújabb kiállításának remekeit.
Az egyiptomi fővárosban, Kairóban pontosan azokon a helyeken – Tahrir tér, a teret övező utcák, Október 6. híd – folynak a zavargások, ahol tavaly Iskander a fényképeit készítette. – Nem is gondolunk arra, hogy a békés körülmények megváltozhatnak. Olyan ez, mint amikor az ember megbetegszik: amíg egészséges, sosem gondolkodik azon, mi történik majd akkor, ha ágynak esik – mondja Iskander, akit mélységesen lesújtottak az erőszakos események.
Bahget Iskander
Bahget Iskander
– Az egyiptomi tartózkodásom alatt láttam, hogy a vonaton vagy a buszon a helyiek néha-néha előveszik szent könyvüket, és olvassák azt. Tisztelem az ilyen embereket, mert az igazi hívők nem tesznek kár sem magukban, sem másokban. Az egyiptomi emberek nagyon kedvesek, vendégszeretőek. Sajnos az arabokról téves kép él a mostani világban, terroristaként bélyegzik meg őket. Ezért a negatív képért pedig nem a nyugati emberek, sokkal inkább a média a felelős. Az arab kultúra egy speciális kultúra, különleges érzékenység jellemzi, aki ezt nem tudja megérteni, az nem tud politizálni sem a térségben, ezért eredménytelenek a nemzetközi diskurzusok – magyarázza Iskander.

Két hete tartó zavargások

A két hete kezdődő tüntetés során emberek százezrei vonultak az utcákra Kairóban és más egyiptomi nagyvárosokban, a munkanélküliség, a növekvő élelmiszerárak, a korrupció és az alapvető demokratikus jogok hiánya miatt. Mubarak 30 éve irányítja az országot, így a tiltakozók nagy többsége nem látott más államfőt, és nem élt más rendszerben. – Az egyiptomiak nagyon büszkék a több ezer éves történelmükre. Egy ilyen társadalomban fontos, hogy tagjai lássák maguk előtt a jövőt. A világgazdasági válságot, az élelmiszer árak drasztikus emelkedésének következményeit a kevésbé fejlett országokban élők sokkal jobban megérzik. Ezek a fiatalok egyetemisták, akiknek nincs munkájuk, ugyanakkor a mobil telefonok, az Internet és a Facebook által uralt világban szembesülnek azzal, hogy a velük egykorúak milyen életkörülmények és lehetőségek között élnek. Minden apró sérelem egymásra halmozódik, és van egy pont, amin túl már nincs tovább. Ennek a betetőzése a most kialakult helyzet – mondja a fotóművész.

Két hete tartó zavargások Egyiptomban - KÉPGALÉRIA

A január 25. óta tartó zavargásoknak immár több mint száz halottja és több ezer sérültje van. – A világ csodálkozik, milyen hirtelen vált harctérré az eddig békés Tahrir tér. Pedig a problémák nem most keletkeztek, csak eddig nem vettünk tudomást róluk. Azt a turistát, aki Egyiptomba, Tunéziába vagy bármely más országba látogat egy rövid időre, nem érdekli, hogy az ott élő emberek hogyan élnek. Őt csak az érdekli, hogy jól érezze magát, fotózkodhasson a sivatagban a piramisoknál vagy a tengerparton. Érdekes, hogy pont azokban az arab országokban feszült pattanásig a helyzet, amelyekben látszólag eddig stabil volt a helyzet – hívja fel a figyelmet Iskander.

Példaértékű az önszerveződés

Ma a világon már egyetlen ország sem tud elzárkózni: egy egyszerű mobil telefonnal is hírt lehet adni kép és szöveg formájában is, hiába a blokkolt internetes oldalak vagy a cenzúra. – Példaértékű az önszerveződés a mai fiatalok körében, egyetlen párt sem tudott annyi embert összekovácsolni, mint amekkora tömeget ezek a fiatalok mozgósítottak. A fiatalságnak pedig mindig igaza van, gondoljunk csak a márciusi ifjakra, élükön Petőfi Sándorral. A hazai értékrendünk az általuk lefektetett alapokon nyugszik – emlékeztet Iskander.

Interjúalanyunk reméli, hogy a mostani alulról induló, tiszta, pártsemleges tiltakozó hullámot és békés tüntetéssorozatot senki sem sajátítja ki magának, és azt is, hogy: „Egyiptomban és a többi országban újra a csend, a nyugalom, a szeretet és a béke veszi át a főszerepet."

Az elmúlt két hét Egyiptoma

A tunéziai ihletésű felkelés dominószerűen váltott ki kisebb-nagyobb megmozdulásokat szerte az arab világban. Az Egyiptomban január 25-én kezdődő Hoszni Mubarak lemondását és a hatalmon lévő Nemzeti Demokrata Párt távozását követelő tüntetéseknek, és az abból kialakuló zavargásoknak mára több száz halottja és több ezer sérültje van. A tiltakozásnak kijárási tilalommal és a tüntetés betiltásával próbálták elejét venni a hatóságok. A Kairó központjában található Tahrir téren azután szabadultak el az indulatok, hogy Mubarak elnök bejelentette, szeptemberig a helyén marad, de a választásokon már nem indul. Ellenzői azonnali távozását követelik, míg támogatói szerint a tüntetők megkapták azt, amiért az utcára vonultak. Egyiptom a térség kulcsfigurájának számít földrajzi fekvése, a Szuezi-csatorna, népessége és a közel-keleti békefolyamatokban betöltött szerepe miatt. Szombaton lemondott a kormányzópárt vezetősége, köztük Mubarak fia is, akit apja lehetséges utódjának tartottak a kormányzásban. A tüntetések ugyan folyatódnak, de az eddig látott erőszakhullám enyhülni látszik: vasárnap kinyitottak a bankok és a bíróságok, valamint az üzletek.

Olvasóink írták

  • 2. JungHeinrich 2011. február 08. 09:37
    „A hamis kepet csak erositheti,hogy a vilag fegyveres konfliktusainak 80%aban a muszlimok az egyik resztvevo ill. az iszlam elhagyasat a Koran halalbuntetessel torolja meg es meg sorolhatnam mindazokat amik az arabok bekes es meg nem ertett vilagat az erzekenyseg szamlajara igyekeznek irni. Ahogy a ciganyok is dolgos, munkaszereto nep csak kizarja oket a vilag a munkahelyekrol. Nem az egyiptomi esemenyek tisztasagat kerdojelezem meg csak egy olyan vilag aminek iranyitoja az adott vallas az iszlam nem tudott megujulni mar 700 eve ne probaljon iranyt mutatni hogyan ertelmezzem a valot az elmult evszazadok tukreben.Az elmult evszazadban az olaj kiemelkedesi lehetoseget biztositott volna minden arab ember szamara, amit leginkabb a diktaturak , fegyverek es hihetetlen korrupcio iranyitoja lett, ahogy ez sosem volt maskent az arab vilagban.Nem allitom hogy ejropa igaz lenne,de minden hibaja ellenere megis egy szocialisabb tarsadalom ahol a normalis megelhetes a szeles tomegek szamara biztositott, meg a mai Magyarorszagon is !”
  • 1. joy 2011. február 08. 08:16
    „Ugyan ezt mondják a cigányok is.

    Mindenkiről olyan kép alakuk li az emberekben, amilyent ők készítenek magukról.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vastag Csaba Kecskeméten ette élete legjobb hamburgerét

Az X Faktor nyertese, Mister X február 9-én Kecskemétre érkezik, és a Kulturális Központban ad koncertet. Tovább olvasom