Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Itt az idő, válasszunk ovit!

Kecskemét - Hamarosan itt az óvodai beiratkozások ideje. A kecskeméti önkormányzati intézményekben március 21-23-ig adhatják le a szülők gyermekük jelentkezési lapját.
Már nem sok idejük maradt a szülőknek arra, hogy eldöntsék, melyik óvodába írassák be csemetéjüket. Március 21 és 23. között ugyanis le kell adni a leendő ovisok jelentkezési lapjait. A jelenlegi közoktatási törvény szerint az a gyermek óvodaköteles, aki a naptári évben bármikor betölti az ötödik évét. - Kecskeméten 11 intézményegységben, 31 önkormányzati óvoda működik. Ez összesen körülbelül 3100 férőhelyet jelent. Kilenc óvoda működik egyházi, alapítványi vagy magánszemély fenntartásban, melyekben összesen 750 gyermeket tudnak fogadni – tájékoztatta a delmagyar.hu-t Sóvágó Katalin, a városháza intézményi osztályának vezetője.

Tavaly az önkormányzati óvodákba 1095 gyermeket szerettek volna beíratni a szülők. Az óvodai felvételnél a közgyűlés meghatározza azt a létszámot, amit az intézmény vezetője felvehet. - Ez nem a teljes létszám, így azoknak, akiket elsőre elutasítanak, de felülbírálati kérelmet nyújtanak be, még van lehetőségük bekerülni. Az első körben az intézmény vezetője rendelkezik azzal a jogkörrel, hogy felvegye a gyerekeket. Tavaly ez 630 óvodást jelentett, 465 gyermeket utasítottak el férőhely hiányában. 338-an nyújtottak be fellebbezést, melyek felülvizsgálata után jegyzői hatáskörben még 212 óvodást vettünk fel – tudtuk meg Sóvágó Katalintól.

Melyik óvodába írassuk be csemeténket? - KÉPGALÉRIA

A beiratkozáshoz szükséges tudnivalókat valamennyi óvodában és iskolában, valamint a városháza honlapján is megtalálják a szülők. A jelentkezési lapot, ami weboldalról is letölthető és az óvodákban is elérhető, abban az intézményben kell leadni, ahová a szülők szeretnék beíratni gyermeküket. A közoktatási törvény szerint a lakóhelyhez, annak hiányában a tartózkodási helyhez vagy a munkahelyhez legközelebbi oviba kell beíratni a csemetét. A szabad intézményválasztási jog azonban az óvodák esetében is érvényes. – A felvétel sorrendjében egy rangsort kell figyelembe vennünk. Az ötéves gyerekeknek kötelező helyet biztosítani az óvodában. Utána a halmozottan hátrányos helyzetűeket kell felvenni, még akkor is, ha nem töltötték be az öt évet. Igaz, hogy a törvény lehetővé teszi a szabad intézményválasztást, de azok a gyerekek, akik az óvoda körzetéhez tartoznak, mindenképpen elsőbbséget élveznek – mondta az osztályvezető, akitől megtudtuk, a februárban jóváhagyott új körzethatárok minden óvodában megtalálhatók.

Sokféle nevelési program

Mennyibe kerül az ovi?

Míg egy magánóvoda havonta több tízezer forintba kerülhet a családnak, az önkormányzati intézményekben csak az étkezés díját kell kifizetniük a szülőknek. Ennek összege mindig az alapanyagáraktól függ, de jelenleg 272 forint egy napra a kisgyermeknek. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők ingyen étkezhetnek, azoknak a családoknak pedig, akik három vagy több gyermeket nevelnek, illetve ahol tartósan beteg vagy fogyatékkal élő gyermek él, a térítési díj ötven százalékát kell kifizetniük.  

Az Ifjúság Úti Óvoda egyik csoportjában éppen szülinapot ünnepelnek a gyerekek. Az egyik kis ovis ugyanis ötéves lett. A gyerekek csillogó szemmel osztják meg jókívánságaikat a szülinapossal, és kíváncsian állják körbe a tortát, aminek tetején Vuk, a kis róka üldögél. – Szülőként számomra az volt a legfontosabb annak idején, hogy az otthonunkhoz legközelebbi óvodába vigyem a gyermekünket. Nemrég, amikor az unokám óvodás lett, akkor is fontosnak tartottunk ezt – tudtuk meg Thurzóné Halasi Máriától, az intézmény vezetőjétől. – A másik fontos szempont, ami a szülőknek segíthet az óvodaválasztásban, hogy a helyi programok közül melyik az, ami a kisgyermekük számára megfelelő. Nagyon széles a paletta, amiből a kecskemétiek választhatnak. Van olyan óvoda, ahol a környezettudatos nevelésre helyezik a hangsúlyt, van, ahol a néphagyományok, máshol a nyelvoktatás, a zenei nevelés, vagy éppen az egészséges életmód kapja a fő szerepet – sorolta a lehetőségeket az óvodavezető.

Melyik óvodába írassuk be csemeténket? - KÉPGALÉRIA

A szülők többsége aggódva viszi gyermekét először óvodába. Félnek elengedni csemetéjüket, miközben a legtöbb kicsi már vágyna a közösségre. - A mai kisgyerekek nem mások, mint a régiek, de a világ felgyorsult körülöttünk. A kicsik sokkal több kíváncsisággal érkeznek az óvodába, fontos, hogy sok új ismeretet szerezzenek és társas kapcsolatokat kössenek. A szülők az óvodák nyílt napjain bepillanthatnak az intézményeket éltébe. A gyerekek kötetlenül, játékos formában ismerhetik meg az óvodai légkört, és találkozhatnak az óvónénikkel. Azt az intézményt kell választani, ahol a legtöbb időt eltölti a kisgyerek, és ki sem akar jönni a csoportszobából – tette hozzá az óvodavezető.

Újabb csoportszobák

Az önkormányzat törekszik rá, hogy évről évre bővüljön az óvodai férőhelyek száma Kecskeméten. Tavaly négy új csoportszoba készült el: három a Vörösmarty iskolában megnyílt új óvodában, egy pedig Katonatelepen. Ezzel több mint száz kisgyermek elhelyezése oldódott meg. – Idén a költségvetésbe újabb három óvodai csoportszoba kialakításának költségét építették be. Ha minden a tervek szerint halad, akkor szeptemberre három újabb csoporttal bővül a Vörösmarty iskola épületében működő óvoda – tájékoztatta a delmagyar.hu-t Sóvágó Katalin.

Melyik óvodába írassuk be csemeténket? - KÉPGALÉRIA

Várhatóan idén is magas lesz a jelentkezők száma, Kecskeméten ugyanis növekszik a gyermeklétszám. Ez többek között annak is köszönhető, hogy elsősorban a Mercedes-gyár és a hozzá kapcsolódó beszállító cégek miatt egyre többen költöznek a városba. Szeptembertől várhatóan 4200 gyermeknek lenne szüksége óvodai ellátásra. A város intézményeiben jelenleg összesen 3800-3850 férőhely van. Azoknak a családoknak, akiknek a kérelmét elutasítják, segítséget jelenthet a családi napközi, amiből egyre több nyílik a városban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV Anikó, az állatbarát

Kevesen tudják VV Anikóról, hogy óriási állatbarát. Vitt már haza baglyot és mókust is, akiket… Tovább olvasom