Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Itt az újabb földbotrány - az LMP bíróságra megy

Büntetőfeljelentést tett az LMP-s Szabó Rebeka hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanújával ismeretlen tettes ellen a borsodi, a Fejér és a Bács-Kiskun megyei földbérletpályázatok miatt.
A politikus a budapesti rendőrszékház előtt pénteken tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, esettanulmányok támasztják alá, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) pályázatainak eredménye sok esetben ellentétes a kiírásban meghatározott célokkal. Az ellenzéki képviselő a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó mezőségi földek odaítélését azért tartja jogsértőnek, mert az első pályázatot visszavonták, a másodikat pedig véleménye szerint úgy írták ki, hogy egy meghatározott kör legyen a kedvezményezett. Feljelentésben a fideszes Ángyán József, korábbi vidékfejlesztési államtitkár erről szóló jelentésére is alapozott.

Szabó Rebeka elmondta: a hivatali visszaélés gyanúját az támasztja alá, hogy az eredmények elbírálásakor a pontok negyven százalékát szubjektív szempontok alapján ítélik oda. A hűtlen kezelést pedig az valósítja meg szerinte, hogy a szubjektív pontozás miatt sok esetben nem a legalkalmasabb pályázók győznek, hanem olyanok, akiknek nincs szaktudásuk, megfelelő végzettségük és nem rendelkeznek az elvárt állatállománnyal.

Erre példaként a Bács-Kiskun megyei földpályázatokat hozta, ahol elmondása szerint a 36 eredményes pályázatból 26-ban két, egymással üzleti kapcsolatban álló család nyert, dacára annak, hogy pályázatik gyengébbek voltak a helyben lakó gazdákéinál. A Fejér megyei földbérletpályázatokkal kapcsolatban azt emelte ki, hogy a meghatározott 1200 hektárnál jóval többet kaphatott egy-egy érdekcsoport. Az LMP-s képviselő elmondta, azért is fordultak a nyomozóhatósághoz, mert a kormány nem hajlandó változtatni a pályázati rendszeren.

Az MTI arról kérdezte a politikust, mekkora esélyt lát arra, hogy a pályázaton vesztes gazdák elérjék az említett szerződések semmissé nyilvánítását arra hivatkozva, hogy azok a jó erkölcsbe ütköztek. Szabó Rebeka úgy válaszolt: mivel a pályázati rendszer nem ad lehetőséget jogorvoslatra, a gazdák pedig nem kapnak indoklást az eredményről, és a bírálati lapokat sem ismerhetik meg, nemigen tudnak mire alapozni egy peres eljárást. Az LMP ezért is sürgeti a pályázati anyagok nyilvánosságra hozását - mondta, megjegyezve, hogy mivel az NFA közérdekű adatigénylésük ellenére sem tette meg ezt, korábban pert indítottak.

A Vidékfejlesztési Minisztérium előrelépésnek tartja, hogy "felelőtlen politikai haszonleső kampány helyett a hatóságok véleményére is kíváncsi a LMP". A kormány, a tárca és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) régóta biztatja a haszonbérleti pályázatokkal kapcsolatban vádaskodó politikai erőket, hogy a tényekre összpontosítsanak - kommentált a feljelentés hírét a tárca.

Mint írták, több vizsgálat is folyt már a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetben, amelyek semmiféle szabálytalanságot nem tártak fel. Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága is vizsgálta a földpályázatokat, és ők sem találtak semmilyen kifogást - tették hozzá. A Vidékfejlesztési Minisztérium reméli, hogy az alaptalan támadások sorozata lezárul azzal, hogy az LMP feljelentést tett. A gazdatársadalom megosztásából tőkét kovácsoló ellenzéki párt ezek után a vidék valódi problémáinak megoldásán munkálkodhat - közölték.

Olvasóink írták

  • 1. Emberségetavilágnak 2012. június 16. 08:09
    „Hát, kérem, lehet cinikusan, flegmán, oxigénmaszkban hátat fordítani a trágyadombnak, de az attól még ott van, teljes életnagyságban. Mindenki látja, csak azok nem, akik háttal állnak. És bűzlik. Messzebűzlik. Viszi a szél a szagot, viszik az emberek a hírt.
    Ez az ügy is egy trójai faló.
    Elképesztő az a primitív ostoba gőg, ahogy ezek kezelik a csókos ügyeiket. Meggyőződésük, hogy ha azt hazudják, hogy ami úgy van az nem úgy van, akkor az úgy is van. Mert ők azt mondták.
    Két lábon járó aknák, az ellenzék beépített aknái.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos sérültek, útlezárás az M5-ös autópályán

Három személygépkocsi karambolozott az M5-ös autópálya örkényi szakaszán. A balesetnek három… Tovább olvasom