Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Járműgyártó hatalom lett Magyarország

Kecskemét - Miközben új gyáregységet létesített az Opel ötszázmillió euróból, addig a Mercedes hamarosan beindítja CLA modelljének kecskeméti gyártását. A tervek szerint 2016-ig 13 milliárd eurót költene az Audi gyártókapacitásainak bővítésére és új modellek kifejlesztésére.
Február 8-án indul a termelés az Opel új, ötszázmillió euróból létesített szentgotthárdi üzemében, ahol az 1,6 literes benzin- és dízelmotorokat gyártják majd – írta korábban a Világgazdaság. Egy év múlva újabb motortípus gyártása is elkezdődik Szentgotthárdon, itt fogják készíteni az Opel ezer köbcentis, háromhengeres motorcsaládjának tagjait. A négy évvel korábbi állapotokhoz képest – amikor a cég magyarországi gyárának szinte az összes termékét az európai Opel- és Vauxhall-üzemekben használták fel – az idén a mintegy 336 ezer darabos termelés 76 százalékát Európán kívülre szállítják.

A vállalat közölte, 2012-ben az Opel 222,6 ezer darabról 293 ezerre növelte kibocsátását, és az év végére elérte a 867 főt a saját alkalmazottainak száma. Ez utóbbi 2015-re – az új üzemnek köszönhetően – már az ezernégyszáz főt is elérheti. A sikerben szerepet játszik a tengerentúli terjeszkedés is, amellyel az Opel anyavállalata, a General Motors sikeresen kezelte az Európára jellemző szűkülő piaci trendet.

Magyarországot erősíti, hogy kiemelt járműipari központtá nyilvánította a kormány a Szombathely–Szentgotthárd–Zalaegerszeg térségében megvalósult Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője lapunknak korábban erről úgy nyilatkozott, hogy egymilliárd eurós tőkebefektetés és huszonötezer új munkahely létesítése a cél.

Eközben a Mercedes kecskeméti gyárában hamarosan beindul a márka négyajtós kupéjának, a CLA-nak a sorozatgyártása. Ennek az a különlegessége, hogy kizárólag itt készítik, tehát innen látják majd el a világ minden részét. Egyébként a kecskeméti gyár decemberben vette fel háromezredik dolgozóját.

A válság ellenére az Audi sem változtat beruházási tervein, a korábbi elképzeléseknek megfelelően 2012 és 2016 között 13 milliárd eurót költenek a meglévő telephelyek korszerűsítésére, illetve új modellek fejlesztésére. Ez alól Magyarország sem lesz kivétel. A győri gyár prés- és festőüzemmel, valamint karosszéria-összeszerelő üzemmel bővül. Évi 125 ezer jármű gurulhat ki a gyárból, és 1,9 milliónál több motort szerelnek össze.

A 3100 főt foglalkoztató Magyar Suzuki Zrt. 155 ezer autót készített tavaly Esztergomban, az idén pedig az év második felében egy új, középkategóriás modellt vezetnek be, és összesen 180 ezer autó gyártását tervezik. Hisashi Takeuchi, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója a kormánnyal tavaly novemberben kötött stratégiai megállapodás aláírásán elmondta, az új modell tervezését már megkezdték, a beruházás értéke kétszázmillió euró.

Szakértői számítások szerint a járműipar 2013-ban mintegy 12–13 százalékkal járulhat hozzá a magyar GDP-hez.

Olvasóink írták

 • 7. deszkás 2013. március 03. 10:34
  „Hatalom? Mánia.”
 • 6. zördög 2013. január 22. 18:41
  „A Mezei utcán kerékpárosok százai járnak dolgozni, de a kutyát nem érdekli, hogy milyen kriminális az utak állapota.az ősszel kátyúztak valamennyit, de a sorompót kihagyták, mondván az a MÁV területe.
  A Knorr-Bremse, a kenyérgyár, az univer, a nyomda és a többi cég dolgozói közül százak járnak erre kerékpárral, a kátyúk miatt napi életveszélynek kitéve, de más lehetőség nincs.Normális ember autóval is kerüli e tankcsapda szerű környéket.
  Mit várjon a mezei adófizető?A Megyei könyvtár előtt másfél éve nőtt 30 centiméteresre egy burkolati hiba.Merre laknak a honatyák kecskeméten,”
 • 5. zördög 2013. január 22. 18:30
  „http://www.stop.hu/kommentek/?forum_topics_id=441469&database_name=articles&database_id=1116760&forum_forbidden=0&lstresults=1”
 • 4. zördög 2013. január 22. 18:29
  „orbán a héten új üzemet avat a mercedes gyárban.Ha valaki ismeri Kecskemétet, meg kérdezheti, hogy a Mezei utcán fog végigmenni?
  Ez az egyetlen utca ami felüljáró nélkül vezet a déli ipartelepre.Arról lehet megismerni, hogy négyzetméterenként tíz foltozás van a burkolatban.
  <moderálva> kecskeméti képviselők évek óta le<moderálva>ják a környéket.”
 • 3. CsImre 2013. január 21. 23:00
  „Egérke és elefánt sétálnak a hídon. Egérke megszólal: "Te, elefánt, hallod, hogy dübörgünk?"”
 • 2. benq 2013. január 21. 18:30
  „ikarusz rába, és a többiek, hol vannak?”
 • 1. x 2013. január 21. 18:13
  „Ez a "hatalom" az ország kétségbeesett bérmunkás-koldúsoperett-helyzetére alapul régóta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Röplabda: a svájci bajnoknál folytatja a magyar ütőjátékos

Nacsa Gábor, aki itthon a Szeged, a Kecskemét és a Kaposvár játékosa is volt, az idény végéig szóló szerződést kötött a Chenois Geneve férfi röplabdacsapatával. Tovább olvasom