Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Je t’aime Kecskemét!

Energikus város, nyitott emberekkel – ilyennek látják Kecskemétet a franciaországi önkéntesek. Az ő szemüvegükön át nézve jobb helyen élünk, mint gondolnánk.
- Szerelemes vagyok Kecskemétbe! – mondja csillogó szemekkel a dél-franciaországi fiú és valóban elhiszem neki. Quentin április elsején érkezett és tíz hónapig marad Magyarországon, mint EVS önkéntes. Novemberben végzett a marseille-i egyetem nemzetközi gazdálkodás mesterszakán. Huszonhárom éves.

- Az Unesco világa vonzott, de ahhoz el kellett volna végeznem a szociális munka szakot. Az EVS-ről tavaly augusztusban egy buliban hallottam egy lánytól, aki egy gyorsétteremben dolgozott, hogy pénzt gyűjtsön az utazáshoz. Másnap reggel beírtam a keresőbe, megtaláltam a küldő szervezetem és februárban már tudtam, hogy ide jövök. Most pedig itt ülünk a Főtéren – nevet, majd könnyedén témát váltva kérdezi: tudok-e helyet a közelben, ahol magyar paprikát vehetnének?

Quentin: Szerelemes vagyok Kecskemétbe!
Quentin: Szerelemes vagyok Kecskemétbe!

Miért éppen Kecskemét? Brazília, Moldávia és Szlovénia is képbe került, de végül a HELPI szervezeténél kínált feltételek döntöttek: hosszú távú projekt, fiatalokkal foglalkozni, egy nem túl nagy városban. Nem túlzok, ha azt mondom, többen ismerik már, mint némelyik született kecskemétit – ingyenes francia klubot vezet, iskolákban ad elő, magyarul tanul, állandó motorja a karaoke esteknek, koncerteknek, a legtöbb városi rendezvény állandó résztvevője. Mindeközben szervezkedik – a két másik francia önkéntes már az ő révén került városunkba.

- Oda kell menni az emberekhez. Ha hozzád odamennek, nyitottnak kell lenni – senki sem szeret kétszer ugyanabba a falba ütközni. Tizennégy voltam, mikor a szüleim egy program keretében Ausztráliába küldtek két hónapra. Gyorsan megtanultam, ha nem teszek semmit, egyedül maradok – mondja.

Önkéntes szolgálat

Az Európai Önkéntes Szolgálat (European Voluntary Service) keretében a fiatalok önkéntes munkát végezhetnek egy másik országban, kettőtől tizenkét hónapig tartó időtartamban kulturális, környezetvédelmi, sport, média és különböző szociális területeken. Az önkéntes szolgálat ideje alatt az Európai Bizottság támogatása fedezi az önkéntes megélhetési költségeit (étkezés, lakhatás) és szerény mértékű, országonként eltérő mértékű zsebpénzt biztosít. Az EVS - Önkéntes szolgálattal foglalkozó szervezet a továbbiakban tájékoztatja az önkéntest a további teendőkről. Kecskeméten ezt a feladatot a HELPI – Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda végzi.  

Milyennek látsz minket, kecskemétieket? – faggatom, kíváncsi vagyok, hogyan festünk kívülről. - Ez egy energikus város, tele programokkal és lehetőségekkel. Az emberek először kicsit hidegnek tűnnek és tartózkodónak, de nagyon hamar felengednek. Sokan jól beszélnek angolul, franciául, de sokan nem mernek megszólalni pedig, tudnának. Nem fontos, milyen helyesen mondod – csak megértsük egymást. Az önbizalmukat kell előcsalogatni, hogy elmúljon ez a szégyenlősség. Többek között ez is az egyik feladatom itt – mosolyog, de kissé fáradtnak tűnik. Hosszúra sikerült a táncház, vallja be, de a mai karaoket nem hagyhatja ki – ezzel búcsúzunk, de már telefonál is. A másik önkéntesnek, a 19 éves Alexandrának ad útbaigazítást, aki két hete jött városunkba.

Kilenc napom volt dönteni, jövök Kecskemétre vagy sem – mondja a húsz éves Simon, aki Avignon mellől jött egy kisvárosból. Érettségi után egy évet járt a montpellieri egyetemre, filmszakra, de egy év után otthagyta. – Túl sok volt az elmélet és kevés a gyakorlat. Könnyű egyetemre járni, tele voltunk támogatással - mégis úgy éreztem, elfecsérlem az időt. Többet akartam látni a világból – így utazgattam néhány hónapig. Bejártam Németországot, Spanyolországot, voltam Belgiumban, Marokkóban és a Balkánon. Stoppoltam, gyerekvigyázásból vagy éppen kőművesmunkából éltem.

Simon - egy francia önkéntes Kecskeméten.
Simon - egy francia önkéntes Kecskeméten.

Az EVS-ről egy iskolai órán hallott Avignonban, ahol egy küldő szervezet mutatta be a rendszer működését. Nem volt nehéz a döntés, amikor Quentin felvette a kapcsolatot a szervezettel és rövid távú önkéntes szolgálatra keresett fiatalokat. A bűvésztrükkjeit is bevetheti a gyerekekkel való közös programokon – mindez vonzónak tűnt a döntéskor.

- Az utóbbi két hétben túl vagyunk egy Önkéntes napon, két csocsóversenyen, több rendezvényen. Most pedig álmaim városa lett Kecskemét – hiszen a film fontos számomra és ismert francia rendezőkkel ismerkedhettem meg a KAFF-on.

Simon a bűvésztrükkjeit is bevetheti a gyerekekkel való közös programokon.
Simon a bűvésztrükkjeit is bevetheti a gyerekekkel való közös programokon.

Simont és Alexandrát, a két új önkéntest szintén a HELPI fogadta, két hónapos európai önkéntes szolgálat keretében. Alexandra a Megyei Könyvtárban dolgozik, Simon pedig a Kecskeméti Spartacus Közösségi Terében. Az első estéjükre visszaemlékezve mindketten jót nevetnek – alig értek a városba, máris a szerdai táncházba csöppentek, ahol Szabó Balázsék húzták a talpalávalót és a magyar virtus mellett a pálinkával is gyorsan megismerkedtek. – Hihetetlen, hogy itt a fiatalok őrzik a tradicionális hagyományokat, sőt művelik! Ilyet Franciaországban sosem láttam! – mondja lelkesen Simon. - Szeretem ezt a várost, nyitott és tele van élettel – igazi európai város, és én európainak érzem magam benne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros és biciklis ütközött Kiskunhalason

Mindkét jármű vezetőjét kórházba kellett szállítani, miután egy motorkerékpáros összeütközött egy… Tovább olvasom