Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Jó termés várható Bács-Kiskun megyében

Az előzetesen becsültnél némileg magasabb termésátlag és kiváló minőség jellemzi az eddig betakarított gabonát Bács-Kiskun megyében – közölte a helyi kormányhivatal földművelésügyi igazgatója.
Farkas Zoltán tájékoztatása szerint a hagyományoknak megfelelően az idén is az országban elsőként Bács-Kiskun megyében indultak el a kombájnok. A 27 ezer hektáron beérett árpa aratása itt a próbavágásokkal már június 14-én kezdődött és a napokban be is fejeződött. A 4,1 tonnás, jó közepesnek számító megyei termésátlag valamelyest meghaladja az előzetes becsléseket, és a gabona minősége is jó.

Hasonló a helyzet az őszi búza esetében is, melynek 66 ezer hektáros termőterületéből 60 százalék feletti részt már learattak. A hektáronként 4,5 tonnás, jó közepes termés kiváló minőséggel társul, így a termelők többsége az azonnali értékesítés helyett igyekszik betárolni készleteit – mondta a szakember, aki jelezte: a búzánál még nincsenek kialakult felvásárlási árak, ám a tonnánként 50 ezer forintról indult őszi árpáé mára mintegy 20 százalékkal visszaesett.

A betakarítási időszakának végéhez közeledő, bő 15 ezer hektáron termelt őszi káposztarepce továbbra is tartja stabil jövedelmezőségét és kifejezetten jónak mondható felvásárlási árát. Ez a szerződéssel lekötött tételek esetében tonnánként 115 ezer, míg a szabadpiacon 118 ezer forint körül alakul – mondta a földművelésügyi igazgató. Elmondta, hogy bár a megye különböző térségeiben szokatlanul nagy a hozamok közötti eltérés, ám a repce 2,4 tonnás termésátlaga összességében felülmúlja a korábbi várakozásokat.

Az egyéb szántóföldi kultúrák közül a csaknem 40 ezer hektárt kitevő napraforgó fejlődése reményt keltő, mivel jól tűri az elmúlt hetekben ismét beköszöntött szárazságot. Nem így a kukoricáé, amelynek jelentős része összesodródott leveleivel már messziről jelzi a növény súlyosan vízhiányos állapotát. Amennyiben ezek a táblák napokon belül nem kapnak esőt, akár az állomány kipusztulása, de mindenképpen komoly aszálykár fenyegetheti az érintett gazdálkodókat – vélekedett Farkas Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hiúság vására: a Szépségkirálynő kulisszái mögött

Mi az, ami egy szépségkirálynő-választás kulisszái mögött zajlik? Kapkodás, villámsebességgel való öltözés, smink- és frizuraigazítás. Tovább olvasom