Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Jócskán megnőtt Kecskemét adóssága

Kecskemét - Már a 140 ezer forintot is eléri az egy főre jutó önkormányzati adósság Kecskeméten. Ugyanakkor Kecskemét csak közepesen van eladósodva a többi megyei jogú városhoz képest – derült ki a Magyar Progresszív Intézet most közzétett kutatási eredményeiből.
A legfrissebb adatok szerint adósságállomány tekintetében összességében növekedést tapasztaltó az önkormányzatoknál. Míg tavaly a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek mintegy 386 milliárd forintos adósságállománnyal rendelkeztek, addig 2011-re ez a szám 16,6 százalékkal, azaz 450 milliárd forintra növekedett. Ez egyben azt is jelenti, hogy míg tavaly átlagosan 109 ezer 238 forintnyi adósság jutott egy lakosra, addig idén már 130 ezer 892 forint.

Az Intézet adata szerint a kecskeméti önkormányzat adóssága közel tízmilliárd forinttal nőtt tavaly óta, így ma már 16 milliárd forint körüli. Ennek megfelelően az egy főre jutó adósságráta is egyik legnagyobb mértékben, 160%-kal nőtt egy év alatt. Ez a 4. legnagyobb mértékű növekedés az országban.


A megyei jogú városok közül a legfiatalabb és legszegényebb településen, Érden emelkedett egyébként a legnagyobb mértékben tavaly az önkormányzat adósságállománya: a 65 ezer lakosú település egyetlen év alatt több mint ötszörösére növelte tartozásait.

A kutatás szerint kiugróan magas adósságot – 23-28 milliárd forint körüli összeggel – Szolnok, Kaposvár, Miskolc, Debrecen és Szeged görget maga előtt. Még hozzájuk képest is minősített esetnek számít azonban Európa tavalyi kulturális fővárosa: Pécsnek 37 milliárdos adósságheggyel kell a következő években megküzdenie.

A 46 vizsgált település összesített hiteltartozása az utóbbi tizenkét hónapban 386 milliárdról 450 milliárdra emelkedett. A MPI a helyhatóságok pénzügyi átláthatóságát vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a legkevésbé transzparensnek a fővárosi kerületi önkormányzatok tekinthetők – pozitív kivételnek csupán a VII., a XIII. és a XX. kerület számít.

A vidéki nagyvárosok jelentős része ezzel szemben nyílt lapokkal játszik: Zalaegerszeg, Szolnok, Szeged, Kecskemét, Kaposvár, Eger, Debrecen, Békéscsaba pénzügyi viszonyait legalábbis átláthatónak találták a kutatók.

Olvasóink írták

  • 2. santaclaus29 2011. december 06. 16:09
    „hohohohohohohohooooooooo---így igaz.”
  • 1. 620829 2011. december 06. 14:46
    „hjahhhh kérem......a kétharmad kötelez!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazaengedték Csábi Bettinát

Házi őrizetbe helyezték kedden Csábi Bettina egykori bokszoló világbajnok sportolót, akinek előzetes letartóztatását november 25-én rendelték el Kecskeméten. Tovább olvasom