Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Jogerős: Stadler József 4 év 10 hónap börtönbüntetést kapott

A Szegedi Ítélőtábla helyben hagyta a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elsőfokú ítéletet, így Stadler Józsefnek újra börtönbe kell vonulni adócsalás miatt.
Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa az adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt Stadler József és társai ellen indított büntetőügyben a Bács-Kiskun Megyei Bíróság I. fokon meghozott ítéletét. Így az elsőrendű vádlott Stadler József jogerős büntetése 4 év 10 hónap börtön, 5 év közügyektől eltiltás, és 67 millió 57 ezer forint vagyonelkobzás lett. A másodrendű vádlott Kriszt Ádámot és a harmadrendű vádlott Gyuris Györgyöt személyenként összesen 120 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: sem a büntetés súlyosítására, sem annak enyhítésére irányuló fellebbezések nem járhattak eredménnyel, mert az I. fokú bíróság, minden körülményt alaposan mérlegelve, az elkövetett cselekményekkel arányos büntetést szabott ki. Annak lényeges súlyosítása nem indokolt, az enyhítés pedig szóba sem jöhetett, tekintettel az elkövetett cselekmény jellegére, és arra, hogy Stadler József különös visszaesőként követte el tetteit.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Korábban írtuk

A korábbi büntetéséből 2005-ben feltételesen szabaduló Stadler Józsefet a Bács-Kiskun Megyei Bíróság első fokon különös visszaesőként 4 év 10 hónap börtönre ítélte többek között csalás-, folytatólagosan elkövetett adócsalás-, valamint közokirat hamisítás bűntette miatt. Mindezek mellett 67 millió 57 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendeltek el a vállalkozónál, aki fellebbezett az ítélet ellen, így került az ügy a Szegedi Ítélőtábla elé.

Stadler József ellen első alkalommal 1997-ben emeltek vádat, arra hivatkozva, hogy a vállalkozó 1993-94-ben fiktív számlák könyvelésbe állításával és jogtalan áfa-visszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 1998-ban Stadlert 9 évi börtönre ítélte, és előzetesbe letartóztatásba helyezte. A vállalkozó tizennégy hónapot töltött börtönben, majd 1999-ben a Legfelsőbb Bíróság szabadlábra helyezte és új eljárás indítását rendelte el. A megismételt tárgyaláson Stadler József bűnösségét ismét kimondták: 5 év 6 hónapot kapott. Ezt csökkentették végül másodfokon 4 év 6 hónapra.

Stadler József újra a börtön kapujában.
Stadler József újra a börtön kapujában.

Stadler 2005 januárjában kedvezménnyel szabadult. Az egykori akasztói vállalkozó szabadulása után áruházat nyitott Solton, ahol kereskedelmi tevékenységet folytatott. Mivel büntetett előéletű volt, nem lehetett gazdasági vezető tisztségviselője, ezért a másodrendű és a harmadrendű vádlottat jegyezték be ügyvezetőként. A gazdasági társaság többségi tulajdonosa az elsőrendű vádlott volt, a cégalapításhoz szükséges tőkét is Stadler József biztosította. Stadler József a bizonyítási eljárásban elismerte, hogy két gazdasági társaság többségi tulajdonosa volt, azokat ő alapította, de büntetett előélete miatt nem lehetett azok vezetője, ugyanakkor azt állította: a másodrendű és a harmadrendű vádlott az előírásoknak megfelelően ellátta ügyvezetői tevékenységét. A gazdasági társaságok a vádlottak ingatlanjára voltak bejelentve, de a vállalkozások telephelye Solton volt.

A másodrendű vádlott tagadta a bűncselekmény elkövetését, azt azonban elismerte, hogy a gazdasági társaság alkalmazottjait a többségi tulajdonos - Stadler József - alkalmazta, s a solti "Stadler Áruház" kereskedelmi tevékenységét az elsőrendű vádlott szervezte. A bíróság bizonyítottnak látta az ügyészség vádjait, melyek szerint az elsőrendű vádlott solti áruházába a termékek egy része számla nélkül érkezett. A vállalkozás 151 millió forintról kiállított fiktív számlákat fogadott be, 25 millió forint áfát igényelt vissza jogtalanul, és nem fizetett be 8 millió forint áfát.

Az ítélet indoklása szerint bebizonyosodott, hogy a solti áruházat működtető vállalkozás a 2007-es évről nem adott be adóbevallást, s a csaknem félmilliárd forintos forgalom után a 67 millió forint társasági adót nem fizette meg. Stadler József a bizonyítási eljárás során tagadta bűnösségét, a bíróság azonban az ügyészség által benyújtott vádakat a büntetőeljárásban bizonyítottnak látta. Az ügyész mindhárom vádlott vonatkozásában súlyosbításért jelentett be fellebbezést, valamint indítványozta az elsőrendű vádlott előzetes letartóztatásának elrendelését. Stadler József elsődlegesen felmentésért, másodlagosan az ítélet enyhítéséért jelentett be fellebbezést, védője az ügyész letartóztatási indítványának az elutasítását kérte. A másodrendű és a harmadrendű vádlott elsődlegesen felmentésért, másodlagosan a rájuk vonatkozó ítélet enyhítéséért jelentett be fellebbezést. A bíróság az ügyész letartóztatási indítványát elutasította. A per másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik csütörtökön. A mai nap fejleményeiről azonnal beszámolunk olvasóinknak.

Olvasóink írták

 • 13. trillarom 2011. november 18. 09:32
  „Solt határában van a nagy ruhaüzlete. Szinte éjjel-nappal nyitva van az út mellett. Hatalmas a kínálat, esküvői ruhától kezdve a bőrkabátig. Minden kapható. Az árak szinte sehol nincsenek feltüntetve, mikor fizetnél akkor van, hogy személyesen Stadler szolgál ki és ő mondja meg mennyiért viheted el. Ha szimpatikus vagy még alkudozni is enged. Kedves úr, de tud ügyeskedni az biztos.”
 • 12. demos 2011. november 18. 07:13
  „Nem az én tisztem megítélni Stadler bűnös e vagy sem,de ha egyenlő mércével mérnek aki ma Magyarországon vállalkozik tartson összekészítve 3 napi hideg élelmet.Persze ha van elég pénze és összeköttetése nyugodtan ebédelhet akár a Gundelben vagy a parlament büféjében.”
 • 11. qrumpli 2011. november 18. 04:39
  „Na pl ilyen ember kéne államfőnek
  Csak csak hülyét csinálna az EU ból.
  Nem elítélni kitüntetni kéne ,hogy a sok okostojásból
  hülyét csinált.”
 • 10. pigicsaba 2011. november 17. 22:07
  „9. ISD_Avenger:Veszett ennél már több is oda...”
 • 9. ISD_Avenger 2011. november 17. 19:16
  „Szerintem rögtön állítsatok neki szobrot is.
  Hiszen csak jól akart élni szegény, azért vett el 67 milliót a közpénzből (a tiétekből is<moderálva>) !”
 • 8. IVY 2011. november 17. 17:40
  „Nagy spiller az öreg. :)”
 • 7. Jeti00 2011. november 17. 16:41
  „akkor mi a fenéért vagy még itthon? gyerünk, várnak a németek!
  persze h bűn az adócsalás de ő sztem többet tett a közért, mint bárki közülünk vagy a politikusok közül. ő kap 4 évet az aki meg luxusautóval kiírt egy családot kap majd 1-2 év letöltendőt. vagy felfüggesztettet...”
 • 6. imre57 2011. november 17. 14:56
  „Ez Magyar Specialitás,hogy az adócsalót nem tartjuk bűnözőnek csak jópofa ügyeskedőnek,csak hát a tisztességeseknek kell helyette is megfizetni.Németországban ezt már belátták az emberek,de ott egész más mentalitású emberek élnek.Ha mindezt amit tett szabályosan csinálta volna akkor igazán szimpatikus lenne,na de így!”
 • 5. Jeti00 2011. november 17. 13:55
  „ha ennyi pénzért ennyi év börtön jár és mindenki egyenlő lenne a törvény előtt akkor nem maradna politikusunk. ami persze nem lenne baj :) Józsi bácsit sajnálom, sosem bűnözőként tekintettem rá de biztos bennem a hiba.”
 • 4. BoBYTkO 2011. november 17. 12:05
  „Tisztelem ezt az embert, megcsinálja a pénzt! 2-3 év és kint van még rafkobb lesz!”
 • 3. Herli 2011. november 17. 12:04
  „Nem tudja szegény, hogy mindent le kell papirosozni. Meg jó könyvelő sem árt.”
 • 2. csillogás 2011. november 17. 11:57
  „Ez már nevetséges. Aki adót csal, azt több évre ültetik, de aki bedrogozva, ittasan vezet, azt x hónapra leültetik, a másik felét meg felfüggesztik. Tehát az emberek élete nem számít, nyugodtan meghalhatnak, de nehogy már az adócsalók megrövidítsék az államot, igaz? Gusztustalan. Gratulálok.”
 • 1. fxtrader 2011. november 17. 10:38
  „Istenem, ez vicc amit a Stadlerrel csinálnak... A Parlamentbe kellene körülnézni jobban...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróság előtt a megvesztegetett vámosok

Folytatódott a tárgyalása annak a két pénzügyőrnek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy egy megbízójuk… Tovább olvasom