Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Jövedelmező hobbi is lehet az online póker

Kecskemét - Ahogy az ország minden táján, úgy Kecskeméten és Bács-Kiskunban is egyre népszerűbb a póker, az internetes verzió különösen. A három megkérdezett fiatalember beavatott a pókertitkokba. Azt is elárulták, mire kell feltétlenül ügyelnie egy kezdőnek.
A jó öreg Gyuri bácsi, azaz a táncdalénekesből pókerkommentátorrá avanzsáló Korda György közvetítései révén idehaza is milliók otthonában szívesen látott vendég esténként a világ legnépszerűbb kártyajátéka, a texas hold'em. Amikor az örökifjú művész az egyik pillanatban artikulálatlanul visítja, hogy "all in", a következőben pedig önkívületben üvölti az éterbe, hogy "és megadta" akkor sokaknak feláll a hátán a szőr, kétségtelen.

De talán éppen Korda megosztó személyisége kellett ahhoz, hogy a póker sohasem látott népszerűségnek örvendjen Magyarországon. A tévénézők kívülről fújják a nemzetközi szinten jegyzett sztárokat, de Phil Ivey, Doyle Brunson és Gus Hansen árnyékából kibújva már a magyarok sem teljesen ismeretlenek, Tóth Richárd, Kaló Dénes vagy Traply Péter neve hallatán is egyre többen hevesen bólogatnak.

Kevesen mondhatják el azonban magukról, hogy profi pókerjátékosok, a döntő többségnek nem ez az első számú bevételi forrása. Szabadidejében viszont nagyon sok ember játszik amatőrként. Az országos trendet követve Kecskeméten és Bács-Kiskun megyében is hódít a kártyajáték, főleg az interneten. A megkérdezett fiatalemberek az online póker anonimitásához ragaszkodva azt kérték, ne írjuk le teljes nevüket.

KOrda György új színt hozott a pókerközvetítésekbe Balázs Klárival az oldalán
Korda György új színt hozott a pókerközvetítésekbe Balázs Klárival az oldalán

András (24, Kecskemét) elmondása szerint online pókert két és fél éve játszik, leginkább a tapasztalatszerzés, a fejlődés és a nyereség motiválja. - Nem tudom megmondani, összesen mennyit fektettem be, mert nem vezetem pontosan, de többször fizettem már be tíz-húsz eurót, tízszer biztos. Háromszor vettem ki száz euró körüli összeget különböző termekből, jelenleg is több teremben van számlám, kisebb összegekkel - avat be a részletekbe.

- Kis téttel játszom, elsősorban sit-n-gókat és cash game-eket - folytatja nagy lendülettel. - Több pókeroldalnak is tagja vagyok, amelyek rendszeresen szerveznek ingyenes promóciókat, ezek jelszavas versenyek, csak meghívott tagoknak. Jó eredményeket szoktam elérni. Épp a minap lettem első helyezett egy magyar pókeroldal tízrészes ligájában. Egyébként kétnaponta szoktam játszani, általában délután-este, három-négy órát.

A pókerrel négy évvel ezelőtt megismerkedő Dávidot (26, Baja) arról kérdeztük, hogy mi volt a legnagyobb összeg, amit elveszített, illetve megnyert egyetlen leosztás alatt. - Nem tudok beszámolni csúfos bukásról, mert egy magam által kialakított speciális taktika alapján játszom, ami kizárja azt a lehetőséget, hogy egy leosztásban nagyon sok pénzt veszítsek. A legnagyobb nyereményem egyetlen kör alatt eddig ötven euró volt. A sikerélményt tovább növelte, hogy huszonöt, illetve ötven eurocent volt az alaptét; a kis- és a nagyvak - büszkélkedik.

A pókerasztalnál Phil Ivey a legnagyobb király
A pókerasztalnál Phil Ivey a legnagyobb király

A hagyományos, élő versenyen a riválisok minden egyes apró rezdülése árulkodó jel lehet, ezzel szemben az online pókerben a reakciók "olvasása" teljesen elvész a virtuális világban. - Az ellenfelek "arctalansága" miatt csak a tétek méretéből tudsz következtetni a kezükben tartott lapokra, illetve ha egy ideje az asztalnál ülsz, akkor körülbelüli képed lehet a játékstílusukról. Ez alapján következtethetsz a lapjaikra. Fontos az is, hogy mennyi idő alatt reagálnak. Egy játékos, aki minden leosztásban játszik, és minden leosztásban emel, valószínűleg kisebb értékű indulólapokkal lesz játékban az esetek többségében, miközben az a játékos, aki mondjuk húszpercenként száll be, az csak jó lapokkal indul - vallja Dávid.

- A feszes-agresszív stílust preferálom, szeretem megválogatni az indulólapjaimat, az esetek többségében a jobb lapokkal indulok csak, azonban ha nem dobok a flop, vagyis a három közös lap felfordítása előtt, azaz handben vagyok, akkor próbálok a legagresszívebb lenni a leosztásban. Arra törekszem, hogy irányítsam a játékot, ezáltal kontrolláljam a kasszát - fedi fel titkait végszóra.

A három megkérdezett pókerjátékos közül életkoránál fogva is Gábor (27, Kiskunhalas) a legtapasztaltabb. Hatéves pókermúltja miatt is érdemes meghallgatni a végtelenül lelkes, de teljesen kezdő játékosoknak címzett tanácsait. - Először is magukat kell a legjobban ismerniük, legyenek tisztában saját képességeikkel, erősségeikkel és gyengeségeikkel, gyakoroljanak minél többet, amennyit csak tudnak. Ezt a játékot mindenki elsajátíthatja, csak nagyon sokat kell gyakorolni. Türelemmel és kitartással válhatnak nagyon jó játékosokká, a profik is folyton ezt a két tulajdonságot hangoztatják.

Emelem, tartom. Az öldöklő csaták színtere egyre inkább az internet
Emelem, tartom. Az öldöklő csaták színtere egyre inkább az internet

- A freerollokon, vagyis az ingyenes versenyeken lényegében nincs igazi pókerjáték, azokon válogatás nélkül bárki elindulhat -; mutatott rá a lényegre. - Ráadásul nem a saját pénzüket kockáztatják, tehát a játék egyáltalán nem komoly. Mindazonáltal a kezdőknek ez jelentheti az ugródeszkát. Ennél jobb gyakorlópálya a pókerban nincs is. Ha ügyesek, még egy kis pénzt is nyerhetnek, igazi pénz kockáztatása nélkül. Pénzt csak akkor fizessenek be, ha már kicsit tisztában vannak a játékkal, van egy kis rutinjuk, és akkor se nagy összegekkel próbálkozzanak, hanem kisebbekkel.

Gábor kiemelte, tényleges pénz befektetése nélkül is lehet bankrollt építeni, de ehhez nagyon nagy tapasztalat kell, szerencséből nem fog sikerülni. - Érdemes rákeresni az interneten Chris "Jesus" Ferguson 2000. WSOP-világbajnok (a tekintélyes World Series of Poker sorozat főversenyének győztese - a szerk.) nevére. Támadt egy ötlete, amelynek megvalósítása során a nulláról tízezer dolláros bankrollt épített az egyik pókeres oldalon. Részletesen taglalja, hogy milyen állomásokon keresztüljutva érte el a megcélzott összeget.

Olvasóink írták

 • 10. Sipőc 2010. február 03. 02:38
  „Pókerez ingyen igazi pénzben saját pénz befizetése nélkül! 150$ kapsz teljesen ingyen, hogy a Titan Poker-en játszhass. Ez igazi pénz, befizetni hozzá nem kell! Semmit nem kérnek cserébe érte, pusztán reklámcélbó adják! Részletek itt angolul: titanpokerbsp.co.cc”
 • 9. hamankato 2009. december 04. 02:02
  „Amíg lehet manipulálni az online játékot,addig csak élőben érdemes játszani!

  Ott is csak a szórakozásért!”
 • 8. flexsnake 2009. december 03. 21:23
  „Az egy dolog hogy unalmas de költséges is. Arról nem írnak hogy kezelni kell a játékfüggőséget, igen már nálunk is félszáz ilyen beteg van. Még a lakásukat is eljátszották.”
 • 7. atti414 2009. december 03. 10:23
  „Azt csinálják amit reklámoznak. Nevetséges. Aki szereti ezt a játékot az eddig játszotta, ez után is fogja. Aki nem az meg ......<moderálva>”
 • 6. antikos 2009. december 03. 09:43
  „Ja, az üzemeltetőnek nyereséges! Nézzétek már meg a kisebbség hova hordja pénz...”
 • 5. nanemaaa 2009. december 03. 09:21
  „Ráadásul folyamatosan azt sulykolják az emberekbe, hogy ebből meg lehet gazdagodni. A valóságban pedig a játékosok legtöbbje folyamatos befizető.
  Mint azt valamelyik reklámban is mondták: Nem véletlen, hogy valamennyi világverseny döntőjében lényegében ugyanazokat az arcokat látod. Ők azok, akik már igazából profik, bevallottan milliomosok lettek, ugyanakkor mindegyiknek jól menő üzletei vannak, mivel velük is előfordul, hogy akár milliókat is elbuknak. A rengeteg online játékos lényegében ezeket a nagyokat és természetsen a pókertermeket tartják le..s nem fordítva.
  Szeintem az játszon, aki tényleg csak szórakozni akar, és az egyéb online gyilkolós játék helyett kissé lightosabb időtöltésre vágyik.”
 • 4. Mike3 2009. december 03. 09:06
  „nevetséges amit a póker köré kerítenek. a reklámok olyan hangneműek, mintha életed dugásáról lenne szó, pedig csak egy dög unalmas kártyajáték. nevetséges, hogy minden kő alatt pókerezó majmokat lehet találni mert ez most szupertrendi.”
 • 3. AntoniusXXI 2009. december 03. 09:05
  „Egyébként tényleg Gyuri bá tolja a pókeresek szekerét, Balázs Klárit pedig a pókeresek tolják, a szekéren. :D”
 • 2. AntoniusXXI 2009. december 03. 09:04
  „Mese habbal, ezek a srácok nem azért nem vállalják a nevüket, mert az online póker anonimitásához ragaszkodnak, hanem azért, mert ciki lenne, ha egy cikk miatt fülöncsípnék őket :D”
 • 1. flexsnake 2009. december 03. 08:30
  „aha, rendesen adóznak is utána :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mercedes-gyárra fókuszál a hallássérült EP-képviselő

Ugyan hallókészüléket visel és kiválóan olvas szájról Kósa Ádám, mégis jeltolmáccsal kommunikál. Interjú. Tovább olvasom