Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Jubileumi repülőnap: vasmadarak Kecskeméten

Kecskemét - A Magyar Honvédség légierejének soha nem látott bemutatóival, minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja szombaton és vasárnap a látogatókat a XI. Repülőnap és Haditechnikai Bemutató Kecskeméten.
A seregszemle az elmúlt években komoly rangot vívott ki magának, hiszen mára egyike Európa öt legnagyobb ilyen rendezvényének, Közép-Európában pedig a legszínvonalasabb és leglátogatottabb a kecskeméti légi parádé. Az idei programok a jubileum jegyében szerveződnek: 2010-ben ünnepli 100. évfordulóját a magyar katonai repülés, illetve 30 éve járt először magyar az űrben, Farkas Bertalan személyében.

Szombaton az űrhajósról elnevezett élményvonatot indít a Nyugati pályaudvarról a MÁV Nosztalgia és a Közlekedési Múzeum Kecskemétre. A vonaton berendezett kiállításon Farkas Bertalan személyesen tart előadást az érdeklődőknek a repülés történetéről.

Egy olasz C-27J típusú szállító repülőgép a hátára fordulva húz át kifutópálya felett. Fotó: MTI (galéria)

A parádé programjai jórészt a már megszokott forgatókönyv szerint, változatlan jegyárakkal, ám minden tekintetben a korábbi eseményeket felülmúló kínálattal várják majd a látogatókat. Változás az eddigiekhez képest, hogy nyitókép helyett haditechnikai képesség-bemutatóval veszi kezdetét a kétnapos rendezvény, melynek statikus és dinamikus bemutatóin legalább száz repülőgépet - köztük Kecskeméten először a Szu 27-est, valamint Eurofighter, Rafale, F-16, F/A-18, F-15, illetve JAS-39 Gripen típusú harci repülőgépeket - tekinthet meg a közönség. Ezen kívül számos helikopter és remélhetőleg a korábban nagy sikert aratott Boeing C-17-es óriás szállító-repülőgép is megtekinthető lesz az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

A repülőnap rangját tükrözi, hogy idén 28 meghívott országból 22 jelezte részvételi szándékát. Így egyebek között itt lesznek a kötelékrepülés "sztárjai": az olasz légierő büszkesége, az 50. születésnapját itt ünneplő Frecce Tricolori, a Török Csillagok és a horvát Vihar Szárnyai.

Veres Zoltán világbajnok műrepülő bemutatót tart a 11. nemzetközi repülőnapon és haditechnikai bemutatón a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán Kecskeméten. Fotó: MTI (galéria)

Kecskeméten először mutatkozik be a svájci Patrouille Suisse, a Breitling Team és Magyarországon első alkalommal lesz látható a lengyel Iskra kötelék. A hazai színek képviseletében levegőbe emelkedő pilóták mindkét napot eddig soha nem látott bemutatóval zárják. A szervezők tájékoztatása szerint a parádé nem csak a repülés légi és földi arzenáljából nyújt ízelítőt, hiszen a Magyar Honvédség teljes haditechnikai keresztmetszetét is felvonultatja majd. A biztonság jegyében a seregszemle idejére ezer katonával és száz haditechnikai eszközzel erősítik meg a bázis állományát. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Volán és a MÁV kedvezményes járatokat indít a programra.

Bár a Magyar Honvédség összességében nincs jó állapotban, a pilóták felkészültsége magas színvonalú, hűen tükrözik ezt a kecskeméti repülőnap bemutatói is - fogalmazott az eseményen a szaktárca parlamenti államtitkára. Simicskó István a program délelőtti hivatalos megnyitóját követő sajtótájékoztatón kiemelte: a XI. Repülőnap és Haditechnikai Bemutató kiváló alkalmat nyújt arra, hogy a civilek is betekintést nyerjenek a Magyar Honvédség képességeibe és a katonák mindennapjaiba. Jelezte: az új kormánynak hosszabb távon is célja, a politikai ellenőrzésen túl, a klasszikus értelemben vett civil kontroll erősítése. Az államtitkár újságírói kérdésekre válaszolva méltatta a magyar pilóták felkészültségét. Hozzátette azonban, hogy "az elmúlt évek irányt tévesztett politikájának köszönhetően a magyar haderő nincs jó állapotban".

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. nvidia 2010. augusztus 31. 09:32
  „Kecskemet Air Show 2010 Rafale
  http://www.youtube.com/watch?v=BiDLWgqxvQs

  Kecskemet Air Show 2010
  http://www.youtube.com/watch?v=3us5_wlVUN

  Kecskemet Air Show 2010 Turkish Stars
  http://www.youtube.com/watch?v=Rwd1Cl0SLo0”
 • 21. Mímeja 2010. augusztus 09. 17:15
  „Tótkomlósi !

  Látom, te az a fajta ember vagy aki mindenkinek beug*t, és játsza az agyát.
  Elsősorban, ha nem akarom nézni is hallom, mivel mint mondtam 2 - 3 km-re van tőlünk a reptér. Ezen kívül, nem vagyok hatökör, h többesszámban beszélj !

  És ahelyett, hogy ilyen nagyfejűnek teteted magad, és vered a nyálad mindenre, inkább fektetnéd az erődet abba, hogy a szövegértési képességeidet fejleszted, ugyanis mint írtam, SZOMSZÉDSÁGOMban van a repülőtér..
  De persze, ez nálad azt jelenti, hogy szegedi vagyok... gratulálok..
  Az idegrendszeremmel pedig semmi baj, ellenben a te modoroddal.

  Üdv.”
 • 20. dodó 2010. augusztus 09. 12:43
  „A 2010-es Kecskeméti Nemzetközi Repülőnapon Izrael részéről három katonai repülőgép került kiállításra. Talán nem is kellene ezzel annyira foglalkozni, de egy a Jerusalem Post-ban megjelent nyilatkozat aggodalomra adhat okot.
  Egy héttel azután, hogy egy helikoptere lezuhant Romániában, újabb tengeren túli küldetést hajt végre az izraeli légierő (IAF). A Jerusalem Post értesülései szerint két vadász- és egy szállítógép repül Magyarországra, méghozzá a magyar légierő kérésére. A gépeket a Légierő Napjának bemutatóira hívták meg.
  Az izraeli parancsnokság döntése értelmében két F-16ls Sufa (Vihar) vadászgép és egy Hercules C-130-as óriás szállítógép érkezett Magyarországra. Az F-16ls az izraeli légierő legkorszerűbb repülője, amelyet az IAF igényei szerint alakított ki a Lockheed Martin.
  ,,Ez a repülés különlegesen fontos a pilóták gyakorlatozása miatt" - mondta a lapnak egy vezető IAF-tiszt. ,,A háború során a pilótáknak olyan helyeken kell navigálniuk, ahol korábban sohasem fordultak meg. A tengerentúli repülés egy új lehetőség a pilóták felkészítésében."”
 • 19. tótkomlósi 2010. augusztus 08. 21:11
  „akkor most mi van? Sajnáljalak?”
 • 18. Ajozsi 2010. augusztus 08. 20:19
  „12.tótkomlósi : Köszi ,hogy hozzászóltál ,már vártam .Igaz nem tudhattad,hogy egy infarktus és egy szívműtét után vagyok .Lényegtelen :tiéd a pont ..(Ja és humoros is voltál !)”
 • 17. Ajozsi 2010. augusztus 08. 20:05
  „Bocs ez így nem jött össze !”
 • 16. Ajozsi 2010. augusztus 08. 20:04
  „/home/apa/Képek/Fényképek/2010/08/08/BILD0066.JPG”
 • 15. Ajozsi 2010. augusztus 08. 19:59
  „Távolról én is okos lennék ,de ott próbáld ki ,ha a rendőr végig navigál !”
 • 14. Fattila 2010. augusztus 08. 19:56
  „Ajozsi: nem a fizetős közeli parkolót kellett volna választanod, hanem a távolabbi ingyeneset”
 • 13. tótkomlósi 2010. augusztus 08. 19:37
  „12. Ajozsi 2010.08.08. 17:19

  menj gyalog, az olcsóbb........”
 • 12. Ajozsi 2010. augusztus 08. 17:19
  „Parkoló jegy =1500 HUF -vastag a bőr...!”
 • 11. arpiel 2010. augusztus 08. 16:16
  „Tótkomlósi ! Neked van igazad !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Éljen a repülés !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Hajrá Magyar Légierö !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Minden nap Repülőnap !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Bár Kecskemét azon részén laknék !”
 • 10. tótkomlósi 2010. augusztus 08. 14:22
  „8!
  Senki sem kötelezett arra, hogy megnézd, ha nem tetszik.
  Aki meg ott vett telket, azt sem kötelezték rá!
  Akkor meg ne siránkozzatok!!!!!!!!!!!

  Fogadjunk, hogy te szegedi vagy, és abból a körből való, akik az elmúlt időkben visítottak a szeged felett repkedő gépek miatt!!!!!!!

  Ha gyenge az idegrendszered, akkor kezeltesd magad!

  Ha reptér mellett veszel házat, akkor nem a reptér fog hozzád alkalmazkodni!!!!!!

  Ez pont olyan, mint az ártérben építkezni, és ha kiönt a víz, ami szinte biztos, a fizikából adódóan, akkor siránkozni, meg sajnáltatni magát!”
 • 9. THK 2010. augusztus 08. 09:08
  „8,
  egy reptér soha nem a város közepére települ, hanem a terjeszkedő város éri utol - és pont a zaj miatt olcsóbbak ott a házak, az adja a vonzerőt az egyéb hátrányokkal szemben.
  Ezen tehát kár utólag sopánkodni.”
 • 8. Mímeja 2010. augusztus 07. 23:59
  „Élvezet annak, aki kétévente rászánja magát, h elmegy és "megcsodálja" ezeket a vasmadarakat. Viszont utálatos annak, aki 8 éve lakik a repülőtér mellett és heti 5 -6 alkalommal hallgatja a fülsüketítő zajt.
  Számomra a program unalmas, sablonos, mivel minden évben ugyanazt, szinte ugyanazon országok bemutatóját láthatjuk. Mellesleg nem elég, hogy az adózók pénzéből röptetik a gépeket, még maga a rendezvényre való bejutás sem kerül kevésbe.
  Amellett, akik valóban a környéken élnek rémálomként élik meg ezt a 2 - 3 napot, mivel nem hogy a várost megközelíteni, de hazajutni sem egy egyszerű dolog.

  Üdv.: Mímeja”
 • 7. SP 2010. augusztus 07. 22:57
  „Nagy élvezet megcsodálni. Az igazi élvezet az, ha vezetni is lehet. :)”
 • 6. Abakusz 2010. augusztus 07. 22:53
  „Most voltam a Kurultaj-on cca 50.000-ed magammal. Nem találom a róla szóló hírt!
  Egyébként Bugacon van. (6-7-8)”
 • 5. kowalsky 2010. augusztus 07. 22:41
  „kifutópálya = futópálya”
 • 4. deszkás 2010. augusztus 07. 21:36
  „CID! Mitől félsz? Vagy pontosabban miért utálod őket? Ilyen vezérek mellet?”
 • 3. Dodo 2010. augusztus 07. 20:58
  „Most értünk haza onnan. Nagyon jó volt egy-két apróság kivételével. Pl. a vendéglátás árai az horror, de ez van, marad a szendvics + bolti sör, üdítő hűtőtáskában.:-) Úgy megéri. De a látvány az mindent megért!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élményvonat indul a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnapra

Kecskemét - Élményvonat indul a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóra jövő… Tovább olvasom