Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kalocsa ismét támogatja testvérvárosát

A Vajdasági Magyarok Szövetsége ifjúsági szervezetének (VMSZ) küldöttgyűlésén járt április 13-án Simon Zoltán, Kalocsa alpolgármestere és dr. Bagó Zoltán, Európa Parlamenti képviselő.
Kalocsa város vezetése fontosnak tartja, hogy szerbiai testvérvárosával, Kúlával a testvérvárosi fogalmat, mint olyat mély, a szokásos kulturális és sportegyüttműködéseken túl, gazdasági és politikai együttműködéssé is kovácsolja. Épp ezért Simon Zoltán, Kalocsa alpolgármestere és dr. Bagó Zoltán, EP-képviselő is részt vett a Vajdasági Magyarok Ifjúsági Szövetségének küldöttgyűlésén, melyre a közelgő szerbiai választások okán a Vajdaság minden területéről delegált e szervezet küldötteket.

Az együttműködés nem új keletű a két város között: Szerbia uniós tagjelöltté válását követően először Kalocsán rendeztek közös szerb-magyar mezőgazdasági és ipari konferenciát.

A küldöttgyűlésen köszöntőjét követően Ricz Emese, a Vajdasági Magyarok Szövetsége Ifjúsági Szervezetének elnöke felvázolta, hogy mennyire fontosnak tartják az ifjúság szemszögéből az uniós csatlakozást, hiszen magyar példákon keresztül látják, hogy mennyire kinyílnak a lehetőségek a fiatalok előtt, akár az utazás, a munkavállalás, a tanulás vagy a politikai karrier szempontjából.

Dr. Bagó Zoltán, beszédében részletes tájékoztatást adott az unió felépítéséről, a döntéshozatali mechanizmusról és személyes munkájáról. Majd az unió nyújtotta továbbtanulási lehetőségekről és a vajdasági fiatalok lehetséges jövőképéről is szót ejtett.

Végezetül hozzászólt a nagygyűléshez Varga László, a Szerb Köztársaság parlamentjének képviselője is, aki elmondta, hogy az uniószkeptikusok tábora ugyan elég nagy Szerbiában, de az unió előnyei tagadhatatlanok, a csatlakozás Szerbiát egy nagyon komoly fejlődési pályára állíthatja. Ugyanakkor aggályait fejezte ki a piacok kinyílásával és a határok megnyitásával kapcsolatban, miszerint a majdani uniós tagság esetén komoly versenyhelyzetbe kerülhet Szerbia mezőgazdasága és ipara, elsősorban Vajdaság mezőgazdasága, ami komoly kihívások elő állítja a vajdasági magyar gazdálkodókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 ezer forintot fizet, aki nem áll meg a zebránál

Nem csupán a benzinárak növekedése miatt lett drágább az autóhasználat április 15-től, hanem a… Tovább olvasom