Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Kalocsával szemezgetnek a kínaiak

Kalocsa az elsők között ismerte fel a kínai kapcsolatokban rejlő gazdasági lehetőséget. Egy korábbi kínai látogatás alkalmával korszerű gomba- és zöldségtermelő bázis kialakításáról kötött szerződést a város vezetése, amely több száz kalocsainak biztosít a jövőben munkahelyet.
Ez év júniusában, a kínai kormányfő magyarországi látogatásával egy időben járt először Török Ferenc polgármester vezetésével kalocsai delegáció Kínában, azzal a céllal, hogy a két ország között formálódó gazdasági kapcsolatokban az elsők között vállaljon aktív szerepet a város.

Az első látogatás idején szándéknyilatkozatot írtak alá a sencseni You Yuan Industrial Co. Ltd. képviselőjével egy korszerű gomba- és zöldségtermelő bázis kialakításáról Kalocsán. A polgármester információi szerint a kínai fél az első ütemben ötmillió eurós, azaz több mint 1,3 milliárd forintos beruházást tervez, amelyet később bővítene. A mezőgazdasági bázis a kezdetekben százötven helyi alkalmazottnak, a második évben kétszázötven, a beruházási ütem végére pedig háromszáz embernek nyújt majd munkalehetőséget.

Török Ferenc elmondta: a közös munka jó irányba halad, hiszen az elmúlt időszakban ismertették a lehetséges beruházási területeket a kínai féllel, egyeztettek a beruházás műszaki tartalmáról, egyúttal elkezdődött a hazai és kínai mezőgazdasági szakértők bevonása.

Az elmúlt hetekben újabb kapcsolatépítésre nyílt lehetőség Sencsen és Kalocsa között, mivel a város polgármestere személyes meghívást kapott Kína legnagyobb technológiai seregszemléjére, a Sencsenben rendezendő China Hi-Tech Fair kiállításra.

A megnyitón Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter mellett jelen volt Török Ferenc polgármester is, aki a kiállítás alatt újabb vállalati vezetőkkel és Sencsen polgármesterével is találkozott. A felek aláírták a Kalocsa és Sencsen közötti testvérvárosi keretmegállapodást is.

„Velünk együtt Sencsenben tartózkodott Szmola Ernő, az Emika Zrt. vezérigazgatója is, aki tárgyalásokat folytat egy kínai céggel. Még a nyáron merült fel annak a lehetősége, hogy a kalocsai vállalat bekapcsolódhat a kínai Collection LED Company európai piacainak ellátásába. A kalocsai cég részt venne a profiljába illeszkedő LED világítótestek összeszerelésében, így újabb száz-százötven embert foglalkoztathat majd" – mondta el a polgármester.

Hangsúlyozta: ezen törekvések egybecsengenek a Sencsen főjegyzőjével folytatott tárgyalásokon elhangzottakkal, amelyen a főjegyző arról tájékoztatott, hogy folyamatban van azon sencseni cégek összegyűjtése, amelyek a jövőben a kelet-közép-európai régióban szeretnének gazdasági befektetést megvalósítani. A sencseni önkormányzat e vállalkozók támogatása érdekében százmillió eurós alapot hozott lére.

„Ott-tartózkodásunk alatt Kína legnagyobb alapkezelő és kockázati tőkebefektetőjével folytattunk tárgyalásokat, amelynek során szóba kerültek kelet-közép-euró­pai, magyarországi és kalocsai befektetések finanszírozási lehetőségei is. Biztató számomra, hogy a főjegyző minden segítséget megad önkormányzatunknak ahhoz, hogy a Magyarországon belül befektetni kívánó cégek figyelmét felhívják Kalocsára" – számolt be az út eredményességéről a polgármester.

Hozzátette: Kalocsa idejében felismerte a kínai kapcsolatokban rejlő gazdasági potenciált, így a kormányzati munkával egy időben képes arra, hogy elsőként vegyen részt a beruházások megvalósításában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elloptak húsz tűzoltóautót

Egy kecskeméti vállalkozó húsz veterán tűzoltóautóját lopták el ismeretlenek egy rajkai… Tovább olvasom