Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Kántor nyomában, avagy bűnüldözés négy lábon

Kecskemét - A kutya az ember leghűségesebb társa, de sokan közülük többet tesznek értünk, mint gondolnánk. Rendőrkutyaként sok eb nélkülözhetetlen a rendőrség számára. A négylábú kollégák egy napját Polyák Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság kutyavezetője mutatta meg nekünk.
Sok bűnözőt fogtak már el a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai, de páran közülük nem pénzért dolgoznak: motivációjuk a puszta öröm. A rendőrség négylábú munkatársai számos területen segítik az egyenruhások feladatait. Szagazonosító, nyomkövető, járőr vagy rendezvénybiztosító kutyaként nélkülözhetetlen szerepet töltenek be ezek a kivételes ebek a rendőrségen, de kábítószer-, holttest- és robbanóanyag keresésben, valamint a bűnözők elfogásában is nagy segítséget jelentenek. Polyák Zsolt kutyavezető segítségével testközelből figyelhettük, hogyan folyik a munka.

- Mi nyomkövető, illetve szagazonosító kutyákkal, valamint kábítószer-, és holttestkereső kutyákkal foglalkozunk. Jómagam nyomkövető és szagazonosító kutyákkal – tudjuk meg Zsolttól. A Bács megyei állományban jelenleg hét kutya van, köztük Rokkó, Zsolt kutyája. Ők mutatják meg nekünk, hogyan is dolgozik egy tapasztalt eb.

Szagot fogtak a kecskeméti rendőrkutyák - KÉPGALÉRIA

A begyűjtött mintákat a szagbankban tárolják

A megye összes kapitányságának rögzített szagmintáit Kecskeméten tárolják, mintegy 8-10 ezer darabot. Ezeket akár tíz évig is megőrzik, ugyanis, ha optimális körülmények között rögzítették, még ennyi idő elteltével is képes azonosítani a kutya. Ezt a hosszú időt csak az élet elleni bűncselekmények indokolják.

- A szagazonosítást úgy végezzük, hogy öt üvegben öt különböző szagmintát helyezünk el. Megmutatunk a kutyának egy hatodikat, amelynek meg kell találnia a párját. Amennyiben van egyezés, a kutya azzal jelzi, hogy lefekszik a megfelelő üveg mellé. Így megtudhatjuk többek közt azt is, hogy egy adott ember járt-e egy bizonyos helyen – magyarázza Zsolt, miközben Rokkó már illusztrálja is az elmondottakat, természetesen sikerrel. Öt alkalommal kell megismételni a folyamatot, és minden esetben eltérő helyen kell lennie az azonosítandó szagmintának, hogy kizárják a tévedés lehetőségét. Ezután mindezt megismétlik egy másik kutyával is, így a hibázás gyakorlatilag lehetetlen.

- A kutya által azonosított szagok óriási segítséget nyújthatnak egy nyomozás során. Az egyik legemlékezetesebb esetünk, mikor Tiszakécskén egy idős nénit bántalmaztak és raboltak ki. A nyomkövető kutya három utcával arrébb egy bejárati ajtóig vezetett minket, ahol azonnal házkutatást tartottunk, és elő is kerültek az elrabolt ékszerek, majd fény derült a tettestárs kilétére is. A rablástól számított néhány órán belül az értékek és az elkövetők is előkerültek, hála a kutyának –meséli büszkén.

A cél, hogy játékként tekintsen a feladatokra

Zsolttól azt is megtudjuk, hogy hosszú és nehéz út vezet odáig, hogy egy kutya megbízhatóan azonosítson szagokat. Körülbelül egy éves koruk körül kezdik el a betanítást. Minden esetben motiválják valamivel a kutyát, ezért először jutalomfalatokat tesznek a kihelyezett üvegekbe. Amikor rögzült az a mozgásforma, hogy minden üveget sorban végigszagol, idővel egyre kevesebbe kerül jutalomfalat. Ezután szép lassan áttérnek a szagokra. Először a gazdája szagával dolgozik, mert ez az, amit a legjobban ismer, a legkönnyebben azonosít. Ezután jöhetnek az idegen, majd a tárgyakról levett szagok.

Szagot fogtak a kecskeméti rendőrkutyák - KÉPGALÉRIA

- Nagy megterhelést jelent a kutyának egy zárt helységben monoton módon üvegeket végigszaglászni, ezért nagyon fontos, hogy időben abbahagyjuk a munkát, nehogy belefásuljon. Tudni kell a kutyát kellőképpen feloldani gyakorlás közben, hogy legközelebb is kellő motiváltsággal jöjjön dolgozni. Akkor működik a dolog, ha a kutya játékként fogja fel a mindennapos munkát – magyarázza Zsolt. Közben megérkezik Kira is, a rendőrség saját nevelésű ifjonca, akiből láthatóan nem hiányzik a lelkesedés és a játékosság. Őt még csak szoktatják a környezethez, de idővel belőle is tapasztalt szagazonosító kutya lesz.

A rendőrkutyák leghamarabb nyolc éves korukban mehetnek nyugdíjba

Ameddig a kutyák vezetője úgy ítéli meg, hogy alkalmasak a munkára, bármeddig szolgálatban maradhatnak, de minimum nyolc éves korukig aktívak maradnak. Így volt ez Tix-szel is, Zsolt előző kutyájával, aki sajnos, már elpusztult, de tizenhárom éves koráig dolgozott.

- Ő volt az első és egyben legidősebb kutyám is. Az utolsó egy évét otthon töltötte nálam, és végül az egyik kedvenc helyén, a rendőrautó szállító kenneljében pusztult el. Utóda Samu máris sok szép eredményt ért el. Ez év elején volt egy maratoni nyomkövetésünk vele Tiszaalpár környékén. Huszonöt kilométeren keresztül vezetett minket. Átmentünk egy tehenészeten is - hóban, sárban masíroztunk órákig, többször beszakadt alattunk a jég, de a kutya nem adta fel. Végül egy forgalmas útnál vesztette el a nyomot, onnan már nem volt esélye továbbmenni, de ez így is kivételes teljesítménynek számít. Az elkövetők ezután más úton-módon, de meglettek.

Szagot fogtak a kecskeméti rendőrkutyák - KÉPGALÉRIA

Mit kell tennie annak, aki ilyen munkára vágyik?

A kutyavezetőnek mindenekelőtt a rendőri szakközépiskolát kell elvégeznie, majd, ezután jöhet az ORFK iskolája Dunakeszin. Itt pár hónapos kiképzés következik, melynek végén annak a kutyának lesz a vezetője, akivel végig együtt dolgozott.

- Nagyon fontos, hogy aki erre vállalkozik, kellő ambícióval rendelkezzen, és valamilyen szinten tudjon kommunikálni az állatokkal. A legfontosabb azonban, hogy szeresse a kutyákat. Ez a munka arról szól, hogy az év háromszázhatvanöt napjában foglalkozni kell velük, etetni, gyakoroltatni őket, dolgozni velük. Az ő éltető erejük a munka. Igénylik, hogy kiengedjem őket a boxból, hogy bármilyen kicsi feladatot sikeresen végrehajtsanak, és ezért megkapják a megérdemelt jutalmukat. A kutya nem egy számítógép, amit míg szabadságon vagyok, kikapcsolok, aztán két hét múlva bekapcsolok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzgyújtási tilalom Bács-Kiskun megyében

Általános, országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Bács-Kiskunban is az erdőkre, valamint azok… Tovább olvasom