Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Káosz a sürgősségin: inzultálják és verik a személyzetet

Szinte hetente előfordul, hogy verbális vagy akár fizikai módon is inzultálják a személyzetet a kiskunhalasi kórház sürgősségi betegellátó (SBO) osztályán. A nagytérségi feladatot vállaló intézmény Szegeden is praktizáló orvosai szerint az SBO-k indokolatlanul túlterheltek. Az egészségügyiek szerint a vizitdíj megszüntetése kezd visszaütni.
„Nem túlzás, hogy hétről hétre előfordul valamilyen könnyebb vagy súlyosabb durvaság. Volt, hogy megütötték az ápolót, de olyan is történt, hogy leköpték az ügyeleti ablak mögött ülő alkalmazottat. Még gyakoribb, hogy fenyegetik vagy szidalmazzák az orvost" – vázolja a kiskunhalasi viszonyokat Balogh Mária főorvos. A Semmelweis Halasi Kórház SBO-vezetője Szegeden is praktizál, így ismeri a csongrádi belgyógyászaton uralkodó állapotot is. „Nemrég egy férfi kullanccsal jelentkezett. Speciális eszköz híján a bőrgyógyászatot javasoltam neki, mire kifakadt, hogy miért nem tudjuk a problémáját megoldani? Sok beteg eleve úgy érkezik, hogy bejelenti: egy koponya-CT-re jöttem. Nem tudom, honnan veszik ezeket, de amikor az orvos szakmai okokból ellentmond, akkor gyakran kezdődik a cirkusz."

A nagy része indokolatlanul jön

A halasi SBO-n jelenleg napi 60-65 beteget látnak el, közte több mint húszat éjjel. „Amikor a váltó műszakos kolléga bejön, már általában tele van a fektető nyolc ágya, és többen várakoznak. Ez hosszú távon nem fenntartható" – figyelmeztet Balogh Mária. Hozzáteszi: miután minden betegre, így az indokolatlanul érkezőkre is azonos figyelmet kell szánni, aránytalanul nagy a várakozási idő. A sürgősségi osztályokon nem érkezési, hanem súlyossági szempontok alapján kerülnek sorra a páciensek, mivel azonban a nem sürgősen ellátandó panaszosok vannak többen, törvényszerű a feszültség. „Az SBO-ra érkezők legalább 60 százaléka indokolatlanul jön. Ez nemcsak azt jelenti, hogy az alapellátásban, a háziorvosnál nem kaptak megfelelő tájékoztatást és ellátást, de sajnos azt is, hogy mindenkinek többet kell várakozni az indokoltnál. Azt ugyanis nem tehetjük meg, hogy a zsúfoltság miatt valakit nem vizsgálunk meg alaposan" – teszi hozzá Balogh Mária.

Lúdtalppal és kiütéssel

A szakma szerint sokan azért „trükköznek" az SBO-s bejelentkezéssel, hogy megkerüljék a kórházak leterheltsége miatti várakozási időt. „Elhanyagolt halálos betegséggel ugyanúgy bejönnek, mint lúdtalppal vagy csalánkiütéssel. Tapasztaltam olyat, hogy a beteg megmondta nyíltan: a háziorvos okította ki, hogy idejövet mondja azt, mellkasi fájdalmai vannak, mert akkor biztosan felvesszük az SBO-ra. A mellkasi fájdalom ugyanis tipikusan olyan tünet, amit nem szabad fél vállról venni: lehet szívroham előjele, de lehet szorongásból adódó eset. Ki kell vizsgálni mindent, így a valóban sürgős panasszal érkezőktől vesszük el az időt, és lehet, ők maradnak időben ellátatlanok" – mondja Kiss Marianna. A halasi kórház járóbeteg-ellátásért felelős igazgatóhelyettesének szintén van regionális intézményi tapasztalata, és megerősíti: szinte mindennaposak, és igen gyakran garázdaságig fajulnak a türelmetlenségből fakadó indulatok a sürgősségi ellátásban.

„Az orvos nem vállalhatja a felelősséget, hogy nem vizsgál ki valakit, akkor sem, ha gyakran előre tudja, hogy feleslegesen dolgozik – mondja Kiss Marianna főorvos-igazgatóhelyettes. – Járt már itt olyan beteg, aki három napja lázas volt, de lázcsillapítót még nem vett be, és orvos sem látta. Volt olyan is, aki többnapos székrekedés miatt jött az SBO-ra. A könnyű panaszok akár egy alapos patikusi tájékoztatással orvosolhatók lennének. Ez a betegnek is kevesebb utánajárásba, várakozásába, az egészségbiztosítónak pedig kevesebb pénzébe kerülne" – fűzi hozzá Balogh Mária.

Olvasóink írták

 • 20. Kovacszoltanne 2012. május 23. 16:09
  „Engem is leszidtak, hogy miért este (péntek) mentem a SBO-ra mentővel? Előtte 2 nappal elestem,egy szakértő szerint(orvos) azt mondta, nincs törés, csak borogassam.Mivelhogy tudtam mozgatni a lábujjaimat... De a 2. napon már egyre duzzadtabb, színesebb, stb volt.Estére már borzasztóan fájt, mire a mentő bevitt: lábszárcsonttörésem van, mutatta a röntgen. Ja, és választhattam: vagy nem gipszelik be(már nem ajánlott), vagy térítésköteles: 6000 ft-ért légpárnás bokarögzítő. Nászasszonyom megkérdezte: csakúgy, kéztől kézbe? Számlát nem kapunk? Erre majdnem levették a lábamról, hogy vegyek hétfőn majd az orvosi műszerboltba, ott kapok számlát! Vagy majd menjek be(a fájós lábammal) hétfőn az illetékeshez, mert ők most nem adnak! Nem foglalkoznak vele! Közben már ócsároltak más beteget is, hogy miért pont most jönnek?!
  És mehettünk haza Taxival!
  Tényleg, ha aznap reggel megyek be-amikor még nem annyira fáj-egés nap ott szobrozhattam volna!”
 • 19. hős 2012. május 23. 11:24
  „Talán azt a sok felvilágosulatlan sz..házit is fel kellene világosítani akik pld. (megtörtént eset)a szegedi orvosi ügyeleten előfordult:Egy tündibündi páciens azért fáradt be,mert egy hajszál kilógott a hüvelyéből.Mindezt a hajnali órákban tette.Lehetne ezt folyamatosan sorolni.Az emberek gondolkodásmódjára kellene valami gyógyír!”
 • 18. klj-54 2012. május 23. 08:51
  „@Palmer2011:
  Nem kell ide markos személyzet!
  Ha nincs pénzed akkor meghalsz:(
  Ez van.”
 • 17. Palmer2011 2012. május 23. 00:07
  „Nagy - Britanniában, ha beszól valaki egy orvosnak a kórházban már lehet, hogy ki is rakták az intézményből. Van rá markos személyzet, komoly felszereléssel. Nincs kecmec. Mire vár még a magyar egészségügy. Ami meg az ellátást illeti, a társadalombiztosításhoz való jog nincs benne az új alkotmányban ám !!! Megnézte ezt már valaha valaki ?”
 • 16. Horthyszobor 2012. május 22. 22:05
  „Római polgárok???”
 • 15. ossian33 2012. május 22. 20:18
  „...verik a személyzetet" Na azért ez egy kicsit túlzás.”
 • 14. tol 2012. május 22. 19:53
  „tudjátok hogyan működik ez rendesen? Aki fizeti a TB-t, azt ellátják, aki meg nem fizeti a TB-t, azt nem látják el. Oszt lehet elgondolkodni az élet rejtelmein. Hogy ehhez egy tettrekész államapparátus szükséges? Na, ezen tessenek fáradozni! Hajrá, magyarok!”
 • 13. StencilAtya 2012. május 22. 19:49
  „mink nekűnk romáknak vánnák jógáínk!!!!!!!”
 • 12. 6664 2012. május 22. 18:15
  „Tessék nyugodtan szidni, ócsárolni az egészségügyi dolgozókat! Nyilván egyrészt mind ugyanolyan kapzsi, pénzéhes és korrupt, másrészt a ... betegnek mindig igaza van. Még egyszer mondom, lassan, hogy megértsék: szidják őket tovább, ha lehet, akkor hangosabban, és a média összes lehetőségét kihasználva. Amíg van kit szidni. Nagyon sokan nem a lényegesen jobb kereset miatt mennek külföldre, hanem az olyanok miatt (is), mint a tisztelt kommentelők nagy része. Üdvözlettel, külhonból.”
 • 11. Mike3 2012. május 22. 18:02
  „9: Nekem mindig, mindent azonnal megcsinálnak. Fellépés kérdése :)”
 • 10. Minibusz 2012. május 22. 16:43
  „Az az egyszerű oka ezeknek a történéseknek, hogy a TB havonta mondjuk 20 CT vizsgálatot finanszíroz.
  Ezekre még rájön ami azonnali ok miatt szükséges, mert mondjuk történt egy baleset.
  Ami efölött van, az már "veszteség" a kórháznak.
  Ezért kell fizetni.
  Legalábbis ezt gondolom, hogy ez lehet az oka.
  Mondjuk nekem egy kicsit sci-fi jellegű, hogy ott a több milliós gép, és a napi 24 órából csak mondjuk 3 órát megy.
  Hiába, megyünk "amerikába".
  Nem tudom mi lenne a jó, vagy jobb megoldás, mert valahol azzal sem értek egyet, hogy egy nátha miatt keljen használni a gépet, vagyis ezzel arra akarok célozni, hogy indokolatlanul se használják, de ugyanakkor valahogy finanszírozni kellene, hogyha már ott van, akkor lehessen használni is, úgymond kihasználni az eszköz kapacitását.
  Szerintem.
  De lehet, hogy nem értek hozzá.”
 • 9. klj-54 2012. május 22. 10:24
  „@varadipal:
  Szürke hályog műtétre tavaly egy évnél hosszabb volt az előjegyzés.
  De ugyanaz az orvos 60.000-ért szombaton (Pesten) megcsinálta!
  Persze számla az nyet.”
 • 8. varadipal 2012. május 22. 09:38
  „Az orvosmaffiáról és a betegjogi képviselő munkájáról nem találom azt a cikket, amit a sajtó közöl.
  Érdekes módon a hosszú előjegyzési idő azonnal lerövidül 2-3 napra, ha a beteg rákérdez, hogy magánúton menne-e hamarabban a dolog.Ugyanaz az orvos, ugyanazzal a berendezéssel, eszközzel, ugyanazon a helyen elvégzi a vizsgálatot, pláne, ha még beutalót is tud vinni az a beteg, aki esetleg 40 évig fizette a TB-t.
  Röntgennel nem tisztázható tumor, vagy más árnyék miatt Ct-t javasolt a röntgenorvos egy sima szűrővizsgálat alkalmával, a Ct-re magánúton szereztem rövid időpontot, de a beutalót kész tortúra, futkosás, a szándékos félreértések sorozata előzte meg, melyet a háziorvos és az ismerős szakorvos összjátéka idézett elő. Az anyagi oldalról még egy szót sem írtam, mert az egy külön ponyvaregény hosszúságú lenne.Na ez a káosz egyik oka.”
 • 7. lajosbácsi 2012. május 22. 09:36
  „Vissza kell állítani a vizitdíj rendszerét!!!!!! ennyi a megoldás! anno népszavazás, hogy eltöröljék,.. most megissza az egészségügy a levét de rendesen.”
 • 6. szandokán 2012. május 22. 09:07
  „Biztonsági szolgálatot kell alkalmazni,a szegedi klinikán ez bevált módszer,és jól működik.”
 • 5. Monthechristo 2012. május 22. 08:57
  „Nézzük meg jobban ezt a dolgot....Azt a rengeteg hajléktalant akik a sárga földig leitta magát,és a hihetetlenül sok aljas részeg "jószágot" is a sürgősségire viszik először,mert annyira ittas volt hogy elesett megütötte magát és"ellátásra"szorul.hogy azután a kettes kórház addikktológiáján(..detox..)kössenek ki...Sokan a betegjogot összetévesztik a "vendégjoggal"és nem oda való magatartásukkal kivernek minden olyan biztosítékot amit ennek elviseléséhez adatott...Indokolatlan a részegek autóztatása,hisz rengeteg jogosabb probléma meg emiatt később kerül az orvosok elé,ellátják őket akkor is ha TAJ-kártya nincs,vagy egyáltalán betegbiztosítása sincs...Esetenként taxinak nézik a betegszállítást és amikor nem viszik vissza a "kiindulási"pontjukhoz,mert teszem azt éjfél után szedték fel mondjukVásárhelyen és Szegedre vitték,abból van csak a parádé....És ez csak a jéghegy csúcsa!!!”
 • 4. info 2012. május 22. 08:27
  „"Az egészségügyiek szerint a vizitdíj megszüntetése kezd visszaütni. "-Tessék megpróbálni!-ha visszahozzák mennyien állnak sorban az orvosi gondoskodásért. Aki cigit, műkörmöt és egyebet tud venni akkor vizitdíjra is lesz.
  3. geza 2012.05.22. 08:00 - ez így igaz, nagyon sokan azt hiszik, hogy a mesében élnek és őket minden megilleti.”
 • 3. geza 2012. május 22. 08:00
  „Az sbo-ra menő betegek közül mennyinek aktív a TB-je? Azaz mennyien fizetik a tb-t? Az vicc hogy azok is fullos ellátást megkapnak akik egy fillért nem fizetnek”
 • 2. klj-54 2012. május 22. 07:31
  „Azért annak az éremnek három oldala van ám!
  Az a beteg akit megaláznak, anyagilag leszednek miért is legyen tisztelettudó?
  Milyen jogon várja el az egészségügyi alkalmazott azt, hogy ő privilegizált helyzetben legyen?
  Félreértés ne essék, gyűlölöm az erőszakot és annak minden formáját, mégis édesapám halálakor majdnem megöltem azt a magát orvosnak valló egyedet aki miatt meghalt!
  Ez van.”
 • 1. Emberségetavilágnak 2012. május 22. 06:43
  „"Az egészségügyiek szerint a vizitdíj megszüntetése kezd visszaütni. "
  A garázda vadbarmot nem a vizitdíj állítja meg, nem a szabály, nem a törvény, nem a szelíd, kérő szó, hanem a vasököl. Az, amelyik odacsap, ahova köll.
  Nem csak az egészségügy foglalkoztatottjai vannak kiszolgáltatva, hanem a teljes nemzetgazdaság. Szolgáltató szférástul, magánemberestül, mindenestül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van végre pro licences edző Kecskeméten

Török László az Üllői úton hétfőn sikeresen letette gyakorlati vizsgáját, így a KTE-t irányító… Tovább olvasom