Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Kapitális csukák a holtágban

A Kecskeméttől 27 kilométerre található Tőserdő, a Szikrai Holtág hemzseg a csukáktól, szeptemberben óriási példányokat akasztottak a pecások.
Kecskeméttől 27 km-re, a Tisza völgyben található a Kiskunsági Nemzeti Park legkisebb területe, Szikra és az Alpári-rét. Ez a táj őrizte meg leginkább azokat a tájképi és természeti értékeket, amelyek a Tisza szabályozása előtti időszakot jellemezték.

Az 1850-es években a folyókanyarulatok átvágásával alakították ki a Szikrai és az Alpári Holt-Tiszát. A Tiszáról korábban, természetes úton fűződött le a Dög-Tisza. Az Alpári-rét a Tisza egyik legnagyobb hullámtéri öblözete.

A változatos élőhelyekben gazdag táj sokszínű állatvilágnak ad otthont. A holtágak tiszta vizében számos halfajunk él. Termetes pontyok, csukák, harcsák mellett előfordul a védett réti csík is.

A holtág szeptemberben már eddig is sok szép csukát adott a horgászoknak. A csukeszok élőhalra és pergetve egyaránt jönnek.

A holtág legjelentősebb ragadozó hala a csuka. Már több tíz kilogram feletti példány is horogra akadt itt az elmúlt évek során.

A csukán kívül még főként süllőre vagy balinra érdemes itt horgászni, de hatalmasra megnőtt lesőharcsák is előfordulnak a vízben. Ez utóbbiakat főként a mélyebb gödrökben érdemes keresni.

Módszereket tekintve csukára egyaránt jó lehet az élő kishalas úszózás, a pergetés vagy a mártogatás. Süllőt főként fenekezve, világítós úszóval illetve pergetve, mártogatva fognak. A balinok nagyon rafináltak, főként csak pergetve foghatók, de néha egy-egy példány úszós szereléken is rajtaveszt. A harcsákat általában éjszaka fogják, csónakból kuttyogatva.

Az előzőleg már felsorolt négy ragadozóhalon kívül említést érdemel még a holtág sügérállománya is, akár 30 cm feletti egyedek is zsákmányul ejthetők. A sügereket könnyű úszós szerelékkel illetve pergetve lehet - időnként tömegesen - megfogni. Ritkán előfordul még a holtágban menyhal, a garda és persze jelen van a gyakori törpeharcsa is. Ez utóbbi időnként szebb méretekben is fogható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi A8-as ütközött a Mercivel

Egy Audi A8-as és egy Mercedes ütközött vasárnap délelőtt Kecskeméten, a Mindszenti körúton, a piac hátsó bejáratánál. Tovább olvasom