Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Kártérítési per elé nézhet az önkormányzat

Kecskemét - Vajon volt e elfogultság a helyi önkormányzat döntéshozóiban akkor, amikor korlátozták a belvárosi Univer ABC felett lévő szórakozóhely, a Vanity nyitvatartását, hivatalos indokok ugyanis ennek a látszatát keltik.
A szórakozóhely a múlt év ősze óta zárva tart – tulajdonosai szerint az önkormányzat ellehetetlenítette őket. A héten megkezdődött az a per, amelyben az önkormányzat döntésének a hatályon kívül helyezését kérik, de e mellett kártérítési pert is kilátásba helyeztek.


Tősgyökeres Kecskemétiek jól tudják, hogy a Dobó körút és a Petőfi Sándor utca sarkán lévő Univer bolt tetején mindig is létezett szórakozóhely. Kezdetben volt a Júlia, ahol eleinte zenekarok játszottak, több százan ropták táncot, a födém hullámzott az embertömeg alatt. Majd Lett belőle videó disco, aztán jött a Casablanca, mint zenés pizzéria és billiárd szalon. Aztán elmúltak a táncos évek, turkálóvá züllött a tetőterasz. A múlt évben egy helyi vállalkozó rengeteg pénzt ölt a helyiségbe, hogy a város egyik legkulturáltabb kávézóját és éjszakai szórakozóhelyét megnyissa, a beruházás során a falakat – fennállása óta először – a legmodernebb technológiával készített hangszigeteléssel is ellátták. Ennek ellenére a kálváriája még a megnyitás előtt elkezdődött, mondván, mi lesz majd a környéken lakók nyugalmával. Zombor Gábor polgármester ezzel kapcsolatban a sajtón keresztül próbálta megnyugtatni lakosságot, miszerint, ha a szórakozóhely gondot fog okozni a számukra, akkor élni fog a helyi rendeletalkotási jogával és korlátozni fogja a kávéház nyitva tartását. Így is lett, miután a szórakozóhely múlt év tavaszán megnyitott, az önkormányzat megalkotta az új helyi rendeletét, amelyben jogot formált a helyi szórakozóhelyek éjszakai nyitvatartásának a korlátozására. Természetesen a Vanity nem kapta meg az éjfél utáni nyitvatartás lehetőségét.

Az ügy a napokban került a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elé.

Kodácz Kinga, a Vanity jogi képviselője szerint a hivatal ez irányú határozatai érdemi indoklást nem tartalmaznak, a felvetéseikre nem kaptak benne választ, a hivatkozás csupán annyi az önkormányzat részéről, hogy lakossági panaszok miatt történt a korlátozás, miközben a helyszíni ellenőrzések jegyzőkönyveiben egyetlen zavaró hanghatásról sem esik szó. Mennyire meglapozottak ezek a panaszok? – tette fel a kérdést az ügyvédnő, majd kifejtette: a helyi rendelet a nyitvatartási idő kiszabásakor a helyi sajátosságokra hivatkozik. Kihangsúlyozta: mitől más helyi megítélés alá esik az a szórakozóhely, amely mindössze húsz méterre van a Vanity-től, ettől függetlenül hajnali 2-3 óráig is nyitva lehet. Véleménye szerint az önkormányzat sommás határozata sérti a közigazgatás alapelveit.

Az önkormányzat részéről eljáró jogi képviselők azt hangsúlyozták, hogy az önkormányzatnak jogában áll egy ilyen helyi rendeletet meghoznia, a bizottságnak pedig jogában állt a megítélése szerint döntenie arról, hogy melyik szórakozóhely nyitvatartását korlátozzák. Ennek okán nem történt jogszabálysértés – hangsúlyozta Bodóczky Judit.

Kiderült: az önkormányzat egyelőre egyetlen írásbeli panaszt tudott ezzel kapcsolatban prezentálni, amely egy névtelen telefonhívás alapján készül feljegyzés volt az aktában szereplő egyik irat hátulján. Az önkormányzat részéről ennek ellenére hozzátették, hogy a következő tárgyalásra csatolni fogják az írásos lakossági panaszokat. Bodóczky Judit hozzátette: a döntéshez az is hozzájárult, hogy a Vanity nem tanúsított jogkövető magatartást, mert addig míg nem volt jogerős a nyitvatartást korlátozó határozat, a szórakozóhely éjfél után is nyitva volt.

Mivel az önkormányzat csak néhány napja nyújtott be érdemi ellen-kérelmet a múlt évben beadott keresethez, valamint több más – panaszok, hangszakértői

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áldozata figyelmetlenségét használta ki a tolvaj

A férfiak gyakran teszik tárcájukat a nadrág farzsebébe, azt gondolva, hogy ez biztonságos hely irataik számára. Tovább olvasom