Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Kecskemét és Szolnok konzorciumi megállapodást kötött

A két városban megteremtődtek a feltételei annak, hogy hosszabb távú együttműködés keretében az ország egy új ipari övezetét hozzák létre - mondta Zombor Gábor.
Egy közép-alföldi gazdasági övezet kialakításának előkészítése érdekében konzorciumi megállapodást írt alá Zombor Gábor, Kecskemét és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere csütörtökön Tiszakécskén.

Zombor Gábor hangsúlyozta: a két városban megteremtődtek a feltételei annak, hogy hosszabb távú együttműködés keretében az ország egy új ipari övezetét hozzák létre, amely a környező településeknek is segít abban, hogy gazdaságilag megerősödjenek.

Kecskemét polgármestere emlékeztetett arra, hogy hosszú előkészítés után 2013-ban egyeztette gazdasági programját a két város, és akkor döntötték el, hogy előkészítik a szorosabb együttműködést, amely a környező településeket is érinti.

Kecskemét önkormányzata 2014. január 14-én pályázatot nyújtott be "Kecskemét - Szolnok közúti kapcsolatának fejlesztése című projektjavaslatra vonatkozó Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány készítése, a Közép-alföldi gazdasági övezet kialakításának előkészítése" címmel a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt.-hez. A pályázathoz hiánypótlásként be kell nyújtani a konzorciumi együttműködési megállapodást, amely alapján Szolnok és Kecskemét önkormányzata együttműködik a pályázat megvalósításában.

Zombor Gábor Tiszakécske részvételét az együttműködésben stratégiai szempontból fontosnak nevezte. A kecskeméti városvezető szerint a két város Közép-Alföldre ható együttműködése egyedülálló a magyar fejlesztéspolitikában.

Szalay Ferenc, a konzorcium legfontosabb feladatának az úthálózat fejlesztését nevezte, amely a további gazdasági együttműködés alapját jelenti. A fejlesztés jelentősen emeli a Közép-Alföld gazdasági fejlődésének lehetőségét - fűzte hozzá.

Szolnok polgármestere szerint a közlekedési infrastruktúra fejlesztése nem azt jelenti, hogy az M8-as autópálya építése háttérbe szorul. Rámutatott: arról van szó, hogy az autópálya- építés kiegészítéseként, valószínűleg hamarabb elkészülő útépítéssel elindítsák a fejlesztést.

Jelezte: Kecskemét elvállalta, hogy a közös projektben a közlekedésfejlesztés mellett a gazdaságfejlesztést is koordinálja.

Szalay Ferenc leszögezte: az Európai Unió 2014-ben induló költségvetési ciklusában Szolnok város és Jász-Nagykun-Szolnok megye fejlesztési terveinek az élén Szolnok és Kecskemét gazdasági együttműködése áll.

Erre a fejlesztési elképzelésre 100 milliárd forint nagyságrendű összeg állhat rendelkezésre a gazdasági innovációs programon belül, valamint a megyék fejlesztési lehetőségeit is lehet majd használni – fűzte hozzá. Fontosnak nevezte, hogy a két város, a két térség kapcsolódása az idegenforgalom, a turizmus lehetőségeit is jelentősen javítsa.

Kovács Ernő, Tiszakécske polgármestere méltatta, hogy Kecskemét a hazai autógyártás egyik kiemelkedő centrumává vált, miközben Szolnokon egy új kötöttpályás járműgyártási bázis bontakozik ki.

Hozátette: Tiszakécske két termálfürdővel rendelkezik, ezért a város idegenforgalmának szempontjából nagy előrelépés lesz az úthálózat fejlesztése.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együttműködéssel növelik a foglalkoztatást Kecskeméten

Az eddigi együttműködés sikeres volt, munkahelyekben mérhető, így érdemes folytatni – hangzott… Tovább olvasom