Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Kecskemét felkiáltójele, a 3 millió literes víztorony

Kecskemét – Megmásztuk a 65 méteres, 3 millió literes kecskeméti víztornyot, amely a város legmagasabb pontja. Kissé szeles odafent, de a látványért megéri összeborzolt frizurával visszatérni a földszintre.
Kecskemét egyetlen üzemelő víztornyára, - amely egyben a város legmagasabb építménye is - már csak az elénk táruló csodás kilátás miatt is érdemes felkapaszkodni. 65 méter magasból semmi sem marad a szemünk elől rejtve a városban – olykor még bikiniben napozó lányokat is láthatunk a panelházak tetején – tiszta időben pedig Nagykőrös templomtornya és Kiskunfélegyháza tízemeletesei is felfedezhetőek a horizonton.

A kecskeméti Ipoly utcai 3 millió literes torony az egyetlen működő víztorony a városban. – Kecskemét nagy előnye, hogy síkvidék, így egyetlen nyomászónával rendelkezik, ezért ez a víztorony egyedül is biztosítani tudja az egész város és a környező szatellit települések vízellátását is, ami 130 ezer ember kiszolgálását jelenti – mondta el a delmagyar.hu-nak Tóth Gergely, a Bácsvíz Zrt. víztermelési üzemvezetője.

Nézze meg a kecskeméti víztornyot kívül-belül - KÉPGALÉRIA

Hogyan működik a víztorony?

A víztorony nem más, mint a fogyasztás földrajzi szintjétől magasabban elhelyezett tároló, amely a fogyasztói szokásoknak és igényeknek megfelelően ütemezés szerint, gravitációs úton juttatja el a vizet a felhasználókhoz a megfelelő nyomás biztosításával.

A köznapi néven csak Levi’s toronyként emlegetett óriást 1982-ben kezdték építeni. A vízellátás szempontjából mértékadó épületek akkoriban a Széchenyiváros 11 szintes házi voltak. A munkálatok 83 végén fejeződtek be, de 84 februárjában egy nagyerejű viharban megsérült a tetőszerkezet. A víztorony végül 1985-ben kezdte meg működését. Beceneve pedig a farmert reklámozó hatalmas felirat miatt ragadt rá. – Rég lejárt a jogdíja, de óriási erőfeszítést jelentett volna lefesteni, így fennmaradt a reklám. A Levi’s-esek tudtak valamit annak idején – tréfálkozott kísérőnk.

A vasbetonból készült építmény törzse üreges, csupán a liftakna, a 274 lépcsőfokból álló lépcsőház és két méretes cső – az egyiken a tároló medencék vize lefelé és felfelé közlekedik, a másikon pedig a túlfolyó és ürítő vizét, valamint a tetőn összegyűlt csapadékot vezetik el – található benne. – A vezetékeket szintenként támaszok erősítik, ugyanis a nagy magasság és önnön súlyuk miatt egymásba csúsznának – magyarázta Tóth Gergely.

Nézze meg a kecskeméti víztornyot kívül-belül - KÉPGALÉRIA

A csepptérbe (közvetlen a víztárolók alatti helyiség) érve az embernek furcsa érzése támad, hiszen több millió liter víz és több száz tonna vasbeton tornyosul a feje felett, még ha nem is látja, nyomasztja a tudat. A fal itt különös dongaformájú és egy méter vastagságú vasbeton, amelynek a kelyhet és a víz súlyát is meg kell tudnia tartani, illetve továbbítani azt a törzsre.

A vizet a messziről is jól látható kehelyben tárolják: egy 1000 köbméteres belső hengeres rekeszben és egy külső csonkakúp héjrekeszben, amely 2000 köbméter térfogatú. – Energetikailag nincs értelme folyamatosan kihasználni a teljes kapacitást, mert a háttérben jelentős szivattyúkapacitással is rendelkezik a rendszer. A lényeg a magasságon van, így a többemeletes házak legfelső emeletén is biztosított a 1,5 bar nyomás – tudtuk meg.

Nézze meg a kecskeméti víztornyot kívül-belül - KÉPGALÉRIA

A Bácsvíz Zrt. víztermelési üzemvezetője azt is elárulta, azon fáradozik munkatársaival, hogy az éppen karbantartási és festési munkálatokon áteső víztornyot a későbbiekben megnyithassák a látogatók előtt is. - Az elmúlt több mint 35 év után a víz- és kezelőtereket, valamint a lépcsőházat hozzuk rendbe. Bízom benne, hogy újabb 35 évre – mondta az üzemvezető.

A torony antennáján lévő piros lámpa – amely a repülők tájékozódását hivatott segíteni – 85 méteren található, 10 méterrel magasabban, mint a kecskeméti nagytemplom tornyán lévő kereszt. Az kiskunsági pusztaság mesterséges magaslatát a hatóságok is igyekeznek kihasználni: rendőrségi, tűzoltósági, Intertool (autópálya) kommunikációs hálózatok antennái merednek az ég felé, de innen sugározza adását a térség hangja, a Gong Rádió is. Illetve a bácsvizes mikrohullámú rendszer segítségével kommunikálnak a cégen belül.

Olvasóink írták

 • 4. Carlo 2011. április 26. 15:35
  „végülis, nem nagyon értem miről szól ez a cikk,,Kecskemétnek minden kinövés fontos, azt sem értem, hogy ennyire nincs miről írni ebben az újságban?”
 • 3. favágó 2011. április 26. 13:41
  „A 40. képen még látszik a domb! Elég lassan hordják el!:-))”
 • 2. failboat 2011. április 26. 12:55
  „Carlo, ez itt nem a kinek nagyobb a kukija verseny, eltévedtél.”
 • 1. Carlo 2011. április 26. 11:02
  „a szegedi Rókuson 5 millió literes, azaz 5 000 m3, na és?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tojásvadászat a Kecskeméti Vadaskertben

Tojásvadászattal és állatsimogatóval várta húsvét hétvégéjén a látogatókat a Kecskeméti Vadaskert. Tovább olvasom