Délmagyar logó

2018. 02. 26. hétfő - Edina -9°C | -2°C Még több cikk.

Kecskemét várostérségi gazdaságfejlesztési nagydíjat nyert

A Kecskeméten elfogadott gazdaságfejlesztési program és az AIPA Kft. létrehozása válasz volt a gazdasági világválságra - mondta Zombor Gábor polgármester.
Várostérségi gazdaságfejlesztési nagydíjat adott át a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkára szerdán Kecskeméten a város polgármesterének.

Komoróczki István államtitkár elmondta, hogy 2013-ban a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal és a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont először írta ki a várostérségi gazdaságfejlesztési nagydíjat. A pályázat célja az volt, hogy a városok és térségeik mintaértékű terület- és gazdaságfejlesztési együttműködéseit bemutassák.

A benyújtott pályázatokban ismertetett jó példák hozzájárulnak a gyakorlatorientált, több szintű és decentralizált területfejlesztés eszköztárának gyarapításához - fogalmazott az államtitkár. Közlése szerint a díjra Gyula, Tata, Veszprém és Kecskemét nyújtott be pályázatot.

Komoróczki István hangsúlyozta: A Kecskemét a központban - A város karakterváltozása című pályázat az AIPA Kft. (Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft.) gondozásában készült el. A pályázat kitűnően mutatja be a tágabb várostérség fejélődését meghatározó, a térség szereplőit széleskörűen és változatos formában bevonó komplex projektet - tette hozzá.

Zombor Gábor polgármester az elismerés átvétele után hangsúlyozta: a Kecskeméten elfogadott gazdaságfejlesztési program valamint az AIPA Kft. létrehozása válasz volt a gazdasági világválságra. Emlékeztetett arra, hogy a városban működő jelentősebb gazdasági társaságok vezetőivel, a főiskolával az önkormányzat vezetése közösen dolgozta ki a gazdaságfejlesztési programot.

Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója, az AIPA egyik alapítója és elnöke elmondta, hogy a város vezetése a Mercedes-gyár építésének bejelentése után a vállalkozókkal, a kamarával, a főiskolával és a szakoktatást végző intézményekkel összefogott azért, hogy a régió gazdasága fejlődjön.

A vezérigazgató szerint a városra és a régióra nemcsak az jellemző, hogy jó gazdasági lehetőségekkel rendelkezik, hanem olyan is vezetéssel rendelkezik, amely ezt kihasználja.

Lepsényi István emlékeztetett arra, hogy "amikor a Mercedes nem kis mértékben az önkormányzat pozitív hozzáállása miatt úgy döntött, hogy ide települ", a városvezetéssel közösen elkezdtek gondolkozni azon, hogy milyen feladatokat kell még elvégezniük annak érdekében, hogy a környék vállalkozásai be tudjanak kapcsolódni a fejlesztésekbe.

Komoly eredményként értékelte a Mercedes által indított duális képzés révén megerősödött főiskolát, amely az ország egyik minta intézménye lett. Szava szerint ma már nem egy-két nagyvállalat érdeklődik a duális képzés iránt, hanem a kis- és közepes vállalatok is rájöttek arra, hogy így tudnak megfelelő szakembereket szerezni.

Fontosnak nevezte azt is, hogy a régióban egyre több vállalkozás nyitott gyárat az elmúlt évben, mert a lehetőségek, a személyi feltételek jók, az infrastruktúra fejlődik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modern bútorok, tágas terek a kecskeméti kórház új szárnyában

A munkálatok jól haladnak, a tervek szerint az épületet március végén átadják majd. Tovább olvasom