Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Kecskeméten nincs napirenden az ebadó bevezetése

Kecskemét - A kecskeméti önkormányzatnál nincs napirenden az ebadó bevezetése, így szinte biztos, hogy januárban nem lesznek megadóztatva a város kutyatartói. Máris sokan üdvözölték a döntést.
Mint arról korábban a delmagyar.hu is beszámolt, az Országgyűlés november 14-én 337 igen, 1 nem szavazattal és 15 tartózkodással fogadta el az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998-as törvény módosítását. Ez a szöveg teszi lehetővé az önkormányzatoknak, hogy kutyánként évi maximum 6000 forintos díjat, azaz ebrendészeti hozzájárulást, szedjenek. A veszélyesnek nyilvánított kutyák esetén pedig nem 6000, hanem 20 ezer forintnyi adó lesz kiszabható.

Szakértők korábban úgy nyilatkoztak az ügyben, hogy az új rendelet nyomán előre láthatóan lesznek majd olyan újabb felelőtlen emberek, akik a fizetés helyett egyszerűen megszabadulnak "társuktól", növelve ezzel a kóborló gazdátlan kutyák, macskák már most egymillióra becsült számát. Kíváncsiak voltunk, a kecskeméti kutyások mit gondolnak az új rendelet bevezetéséről, illetve az önkormányzat tervezi-e az új adó bevezetését.

A kecskeméti kutyásokn egyelőre nyugodtak lehetnek ebadó ügyben.
A kecskeméti kutyásokn egyelőre nyugodtak lehetnek ebadó ügyben.

Kecskeméten – akár csak az ország többi városában – nem ritka az utcán kutyát sétáltató ember. Ez nem is véletlen, hiszen a felmérések szerint a magyar nagyvárosokban sokkal több kutyát tartanak, mint külföldön. A Széchenyiváros az egyik leginkább kutyás része a városnak, éppen ezért ide indultunk kutyatartó vizitre. - Én már azon sem csodálkoznék, ha azért is megadóztatnának, ha kilépek egyáltalán az utcára – mondta felháborodottan Nyilasné Szabó Márta, aki hosszú pórázán egy láthatóan idős pulit sétáltatott. - Így is elég sokba van a kutyatartás, havonta 6-7 ezer forintot fizetek ki tápra és vitaminra, és az állatorvosi kezelés sem olcsó mulatság. Éppen ezért nem örülnék, ha még plusz havi 500 forintot is leszednének Morzsa miatt rólam, de természetesen inkább befizetném, mint hogy kirakjam az utcára – mondta a nyugdíjas hölgy.

Az Arborétum felé haladva egy fiatal párba futottunk bele, aki egy németjuhász keveréket kísértek pórázon délutáni sétájuk alatt. - Először is tudni kellene, mit értenek veszélyes kutya címén, hiszen Rex például hiába nagy testű, jámbor mint egy kisbárány – véleményezte az ebadót Molnár Tibor. - Az évi 6000 forint elfogadható is lenne szerintem, ha cserébe kialakítanának kutyafuttatókat, illetve szemeteseket, ugyanis ez a kettő jelenleg hiánycikk Kecskeméten, és sok bosszúságot okoz a kutyatartóknak. Az évi 20 ezer forint azonban szerintem semmiképp sem elfogadható, azt már rablásnak érzem, nem értem hány bőrt akarnak még lehúzni az emberekről – tette még hozzá gyorsan a fiatalember, akit már vonszolt is tovább játékos kedvence.

Az önkormányzat kivár

A kecskeméti önkormányzattól az ebadó bevezetése kapcsán érdeklődésünkre arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy mivel az ebadó nem kötelezően előírt az önkormányzatok számára, csupán egy lehetőség, egyelőre nincs napirenden ennek az adóformának a bevezetése, így januárban egészen biztosan nem kerül bevezetésre.

A jelenlegi szabályok

A Kecskeméten jelenleg érvényben lévő rendelet szerint a lakóépületben lakásonként legfeljebb egy eb és annak véletlenszerű szaporulata - azok elválasztásáig - tartható. Családi házas telken, kiskertben legfeljebb két kutyát tarthatunk. Az ebtartó az állatot köteles úgy tartani, hogy az azonos lépcsőházban lakó, illetve a falszomszéd, valamint a közös udvarban élő lakáshasználók, nyugalmát tartósan, vagy rendszeresen ne zavarja, illetve szabad mozgásukat ne gátolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvitte az ékszereket, hogy levegye a rontást

Másfél éve a rontás megtisztítása ürügyével vitte el egy család arany ékszereit az a 37 éves férfi,… Tovább olvasom