Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Kecskeméti álmodozók: koncertturnén innen, új lemezen túl

Kecskemét - Mély, gondolatébresztő szövegek, táncra hívó ritmusok. Szabó Balázst és bandáját, a népzenébe oltott funky megalkotóit egyre többen ismerik az országban. Van, akinek táncos muzsika, másnak költészet, nekik maga az élet. A rétegeket fejtegettük Balázzsal és Szegeccsel (Szegedi Attila, basszugítár) egy kecskeméti kávézóban.
Balázs érkezett előbb a találkozóra. Sűrű programjába háromnegyed óra beszélgetést illesztett be, aztán rohant vissza a Ciróka Bábszínházba, ahol napok óta próbálnak. És közben a zenekarral koncerteznek, készülnek a következő, meg az azt követő fellépésekre. De azért leültünk beszélgetni, hiszen sok jó gondolat kis időbe is belefér...

- Az új, második lemez címe elég extrémre sikeredett: Alízótai álmodozók. Értem én, hogy az Arizónai álmodozókra rímel a cím. És nyilván nem vagyok ezzel egyedül. De nem félsz attól, hogy kissé behatárolja a közönségeteket?
- Az első körben ez csupán egy szójáték. Hogy mi történt a világgal Aliz óta. Mint egy volt szerető utáni vágy... akit nevezhetünk Aliznak is. Élet Tündérországban. Tündérország után. A második körben pedig valóban az Arizónai álmodozók különös zűrzavara, szürreális világa sejlik fel a szövegben.

Szabó Balázst és bandáját, a népzenébe oltott funky megalkotóit egyre többen ismerik az országban.
Szabó Balázst és bandáját, a népzenébe oltott funky megalkotóit egyre többen ismerik az országban.

- És mi történt Aliz óta? Változott a világ?
- Egyre őrültebb az a világ. Szerethető őrültek éltek, s élnek a túloldalon. De egyre inkább úgy tűnik, hogy ami odaát, a tükör túloldalán van, az a normális.

- Ez meg, ami itt van, ezen az oldalon, rendesen próbára teszi a lelket. Csak onnan jut eszembe, hogy az új anyag szövegeiben rendkívül sokszor elhangzik a lélek szó. Népzene, funky, soul...
- A lélek szó, amolyan sarokvas nálam. Néha én is érzem, hogy lehet, kicsit sok már, de egyszerűen nem tudom másra cserélni. Próbálom helyettesíteni, de minden más csak gyengíti. Igazából jó lenne ha ez a szó visszanyerni az eredeti értelmét. A lélek összeköt. Régit az újjal, élőket a holtakkal... olyan, mint mint egy izgalmas puzzle. Csak össze kell rakni. Az első lemezhez képest átmentünk egy határon, azzal a fajta jóindulattal, hogy ennyit gondol más is.

Szabó Balázs: Egyre inkább úgy tűnik, hogy ami odaát, a tükör túloldalán van, az a normális.
Szabó Balázs: Egyre inkább úgy tűnik, hogy ami odaát, a tükör túloldalán van, az a normális.

Közben befutott Szegecs is, aki gyorsan ráhangolódik a beszélgetésre. Látszik, egy hullámhosszon mozognak Balázzsal.

- Igen mélyek ezek a szövegek. Vagy inkább versek. Balázs mennyire enged beleszólást a szövegbe, a zenébe?
- Szegecs: A szövegekbe nem szólunk bele, mert nem értjük (nevet). De azért, természetesen van olyan, hogy belekérdezünk, Balázs elmeséli, mi miért van, és megvilágosodunk mi is. Igazából persze mindenki számára jelent valamit, de lehet, hogy mindegyikünk máshoz köti. De köti, hiszen jelent valamit. Meg az életérzés ugyanaz mindenkiben.
- Balázs: (szintén mosollyal az arcán) Van ám olyan, amikor, például a vokál, megpróbál elsumákolni egy-egy szót, mást énekelnek helyette. De olyankor szólok, és elmondom, annak a szónak miért fontos a szerepe.

- És a zene?
- Szegecs: A zene meg úgy áll össze, hogy Balázs hozza az otthoni mini stúdiójában felvett kis verziót, és mindenki hozzáteszi a magáét. Alakítjuk, míg nem érezzük késznek.
- Balázs: Olyan ez, mint amikor az ember vizsgázik. Nyilván ők sokkal jobban játszanak nálam a saját hangszereiken, én az alapot viszem. A magot. A zenekar a vizsgabizottság. Ott, és akkor minden eldől. Hogy mit lehet vele kezdeni, lehet-e vele valamit kezdeni. Izgalmas pillanatok.

- Hogyan lesz egy kezdeményből kész dal?
- Szegecs: Nincs rá recept. Minden dalnál másképp alakul. A Zaj (az MR2-n sűrűn játszott dal az az új albumról – a szerk.) például az, amivel a legkevesebbet foglalkoztunk. Egyszerűen jól megszólalt, mikor mindenki hozzárakta a magáét. De van sok olyan, ami rendkívül összetett. Mint a Lego vagy a Presszó. Azokkal sokat foglalkozunk. És a dalok mindig alakulnak. A koncertekre például sokszor alakítunk egy-egy dalon. Mert ott és akkor teljesen más a lüktetése, mint a stúdióban, lemezen.


MR2 Akusztik Szabó Balázs bandája - Zaj

- Hogyan teremtetek egyensúlyt a zenében? Hogy ne legyen tolakodó egyik szekció sem?
- Balázs: Ebben nincs vita, mindenki partner. Mindenki érzi, miből, mennyi kell.

- Hány dalból választottátok ki a lemezen szereplő kilencet?
- Szegecs: Kilencből.
- Balázs: Tizenegyből. Mert kettő maradt a füzetemben, de ezt senkinek nem mondtam. Meg van még egy majdnem elkészült szöveg...

- Van kedvenc dalotok az új lemezről?
- Szegecs: Nem tudok olyat mondani. Mindegyik valamiben más. Aztán egészében kiegyenlítődnek az arányok.
- Balázs: Mindegyiket szeretem. Bár itt az egész lemezen nehezebben emészthető szövegek vannak.

- Honnan az ötlet, hogy ingyen letölthető legyen a teljes lemez?
- Balázs: Ez egy pozitív feszültsége eredményezett a zenekarban, nem mindenki tartotta jó ötletnek. A cél, hogy minél több emberehez, minél gyorsabban eljusson. A közönség ezt nem úgy fizeti meg, hogy megveszi a lemezt. Letöltik, odaadják másoknak, terjed. Aztán eljönnek a koncertjeinkre, megveszik a jegyet.
- Szegecs: Meg a koncert előtt vagy után majd a lemezt. Mert azért kiadjuk. Nemsokára. Hiszen sokak számára van annak valami különlegessége, íze, zamata, hogy a lemezt forgatja az ember. Nézi a borítót, olvassa a szövegeteket...

Szegecs: sokak számára van annak valami különlegessége, íze, zamata, hogy a lemezt forgatja az ember.
Szegecs: sokak számára van annak valami különlegessége, íze, zamata, hogy a lemezt forgatja az ember.

- Jut eszembe a koncertekről. A budapesti közönség pajzán meséket kapott zene közben, a kecskemétiek színházi előadást. Mit kap az új turné közönsége?
- Balázs: Színtiszta zenét, hatalmas, pörgős bulit. Nem lesznek betétek, csak tiszta zene. Persze lesz egy-két lassúbb szám is, hogy azért pihenhessen a közönség.
- Szegecs: Igazából a Pajzán akusztik úgy jött, hogy azoknak, akik nem fértek be az MR2 felvételén a stúdióba, ahol felvettük, tartsunk egy pótelőadást. De akkor az legyen színes. És, mivel Balázsnak van egy estje, ahol pajzán meséket ad elő, gondoltuk, összekapcsoljuk a kettőt. Ez lett a Pajzán akusztik 18+.
- Balázs: Persze aztán nem kizárt, hogy aztán máshol is bemutatjuk, nem csak Budapesten.

Az interjú ezen részénél Balázs elköszön és visszarohan a Cirókába, Szegecs is indulóban van, de még válaszol egy kérdésre. A kérdésre, melyet akár az egész zenekarnak is feltehetnénk, ha itt lennének, és valószínűleg mind ugyanazt a választ adnák.


Szabó Balázs Bandája - Nem viszik át

- Így képzelted el a zenélést a Szabó Balázs Bandájában?
- Nem tudtam elképzelni. De még körvonalazni se. Balázs fejében megszületik egy kép, egy gondolat, egy monológ, s mi, akik vele játszunk, hozzátesszük a magunkét. Megvan a szépsége, bája mindennek. Amikor az ember alkot, mindig értékel és átértékel dolgokat. A próbákon rengeteg dolgot ki lehet próbálni, hogy melyik működik jobban. Nincs arra recept, hogyan épül fel, készül el egy-egy dal. Sokáig alakulnak, formálódnak. De a lemez egy határvonal. Eddig, és ne tovább! És elkészül az album, jönnek a koncertek, és a nyolc ember, akik egyébként nem ebből élnek, teljesen odateszi magát. Mert mindenki tudja, hogy nagy a felelőssége. Egymás iránt, a velünk dolgozók iránt, és nem utolsó sorban a közönségünk iránt. Olyan ez a zenekar, akár a gyerekünk. És bár mindenki rohan az élete után, nyomasztják a mindennapok, ez nem szabad hogy látsszon, érződjön akkor, amikor a zenélünk, színpadra lépünk. Hiszen mindenki pont azért jön el a fellépéseinkre, hallgatja otthon a zenénket, hogy maga is ki tudjon ebből lépni a mindennapokból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs elég üzemanyag a Gripenekhez?

A Honvédelmi Minisztérium cáfolja a Magyar Nemzet híradását arról, hogy üzemanyaghiány miatt veszélybe került a Gripen vadászgépek idei kiképzési programja. Tovább olvasom