Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Kecskeméti mintára támadhatna fel a szegedi foci

Kecskemét - Szeged nem éppen futballfellegvár, de így is párját ritkító sportváros. A foci azért hiányzik, nagyon. Aminek Szegeden nyoma sincs, az Kecskeméten virágzik: fénykorát éli a labdarúgás Bács-Kiskun megye székhelyén. Rózsa Pállal, a Kecskeméti TE többségi tulajdonosával beszélgettünk.
Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz – de a fővárosi zöld-fehérekén kívül is megannyi szurkolótábor skandálja ezt a rajongásig szeretett klub nevét behelyettesítve a jól csengő rigmusba. És a szegediek? Ők mit énekeljenek? Merthogy focijuk volt, de kérdéses, hogy lesz-e még valaha. Most nincs – ezzel kár is lenne vitába szállni. Kézilabda van, kosárlabda van, vízilabda van, a kajak-kenuról nem is beszélve. De foci nincs.

Szeged helyett Makón érdemes szétnézniük azoknak, akik valami futballra emlékeztetőt szeretnének látni Csongrád megyében. A minőségi labdarúgásra szomjazó helybélieknek nem kell messzire mennie a pozitív példáért: a szomszédos Bács-Kiskun megye székhelyén a vidék egyik futballfellegvára épül, szépen, csendben. Ha már a Ferencváros szóba került, a Kecskemét NB I-es feljutásában kulcsfontosságú volt a nagy múltú budapesti egyesület oda-vissza legyőzése: a KTE otthon 4-0-ra, idegenben 2-1-re páholta el az FTC-t.

Az élvonalba lépve aztán gondoltak egy nagyot, és a kiscsapatoknak rendszerint osztályrészül jutó kiesés elleni küzdelem helyett végül megtapadtak az élbolyban. 14 győzelemmel, 6 döntetlennel és 10 vereséggel, 48 ponttal az ötödik helyen zártak. Még a bajnok Debrecent is 3–0-val küldték haza, a kupagyőztes Honvédot 3–1-gyel. Ami egyik évről a másikra megvalósult Kecskeméten, az miért kerüli el messze Szegedet? Abban bíztunk, hogy Rózsa Pál, a Kecskeméti TE többségi tulajdonosa tudja a választ, vagy legalább is átadja a siker receptjét.

– 2007 nyarán a város és a klub tulajdonosi köre is úgy érezte, elérkezett az idő, hogy kilépjünk a középszerűségből – kezdte mondandóját a Kecskeméti TE többségi tulajdonosa, aki egyébként a Bertrans Logisztikai Zrt. vezérigazgatója. – Az volt a cél, hogy három éven belül feljussunk az NB II-ből az NB I-be, ehhez pedig az önkormányzat évi 50 millió forinttal tud hozzájárulni. A meglévő támogatók mellé sikerült újabbakat gyűjtenünk a szent ügy érdekében, végül pedig 150-180 millió forintos költségvetésből már első nekifutásra megváltottuk a belépőnket az első osztályba. De ez az összeg nemcsak a felnőtt csapatra vonatkozott, hanem az utánpótlásra: a mintegy 400 gyerekre, az edzőkre, a pályagondnokra, a mosónőre.

– Az NB I-es szereplés vonzóvá tette a klubot a további szponzorok számára. A város 50 millióját beleértve 300-350 millió forintos büdzsével készültünk az élvonalra – folytatta Rózsa Pál. – Példa nélküli összefogást hozott a feljutás, javarészt kecskeméti kötődésű játékosokkal és minőségi légiósokkal vágtunk neki a nagy kalandnak. Ötödikek lettünk, erre büszkék lehetünk. Hogy mi az elmúlt évek sikereinek titka? Egy jó keret, egy remek edző, sikeréhes játékosok, és néhány elhivatott ember a háttérben.

Az ötödik helyezés után talán jogos a kérdés, hogy a KTE a következő idényben megcélozza-e a dobogót, s azzal együtt a nemzetközi szereplést, de a többségi tulajdonos óva int az elbizakodottságtól. - A jelenlegi gazdasági helyzetben már az is hatalmas eredmény, ha ezúttal is összejön a 300-350 milliós keret. Igaz, tárgyalunk a városvezetéssel, hátha valamivel több pénzzel tudnának hozzájárulni a működésünkhöz, mint eddig. Nem szerencsés helyezésről meg pontszámról beszélni előre, én csak annyit szeretnék, hogy tegyünk meg mindent az eredményes szereplés érdekében. Ki tudja, lehet, hogy a harmadik helyen végzünk, lehet, hogy a tizenkettediken. Aztán az majd menet közben derül ki, hogy mi a minden.

Kecskeméten nem elégszenek meg a sikeres jelennel, már a jövőt építik. A focicsapat népszerű, a vezetők azt szeretnék, hogy a szurkolók sohase pártoljanak el a klubtól. - A 4000-4500-as átlagos nézőszám is azt mutatja, a városban szeretik a futballt. Azért dolgozunk, hogy ez az egyesület a régió húzóereje, szimbóluma legyen. A terveink között szerepel egy akadémia létrehozása, ide az egész Dél-Alföldről: Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyéből, illetve a határon túlról is várjuk majd a gyerekeket.

Hogy miért nincs Szegeden futball? Illetve mit kellene tenni azért, hogy újra legyen? Rózsa Pál is tanácstalan. – A szegedi utánpótlás mindig is nagyon jó volt, ma is az, ahhoz pedig, hogy a felnőtteknél is meginduljon valami, azt a példát kellene talán követni, ami a csapatsportágakban már bevált. A Pick Szegednél, a Szeviép-Szegednél, a Szeged Betonnál. Tőkeerős befektetőkben nincsen hiány, de még így sem könnyű a pénzügyi feltételek előteremtése. Néhány év alatt bejárható az út, amit mi is megtettünk. Annak idején a Délép serdülőkorú játékosaként hatalmas rangadókon szerepeltem a Szegedi Dózsa ellen. Talán eljönnek még azok az idők újra, akár a felnőtteknél is. És nem a Kecskemét visszacsúszásával, hanem a Szeged felemelkedésével.

Ámen.

Csőd hátán csőd

A futballtérképen Magyarország negyedik legnagyobb városának elsőszámú reprezentánsa, a Tisza Volán 9. lett az NB III Alföld csoportjában a 2008–2009-es évadban. De legalább életben van a klub. Nem úgy, mint a Szeged LC vagy az FC Szeged, előbbi élvonalbeli egyesületként idény közben szűnt meg 1999-ben, utóbbit pedig a másodosztályban érte a vég. A csúcsot egy NB I-es bronzérem (1941) és egy Magyar Kupa-ezüst (1930) jelentette, Szeged városa 15 labdarúgót adott a magyar válogatottnak (14 SZAK, 1 SZVSE). Manapság az egyetlen igazi érték a Tisza Volánnál zajló utánpótlás-nevelés: nem az ottani képzés az oka annak, hogy a focistapalánták felnőve nem a város színeiben teljesednek ki.

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. ultra 2009. július 01. 11:01
  „Focit a város népének, nem is a város népének inkább Csongrád megyének!”
 • 68. xmanó 2009. június 28. 09:42
  „Akármilyen gyenge a magyar foci, az kell a népnek!Nem pedig a kézilabda,kosár stb.Egyáltalán sportok ezek????”
 • 67. hamankato 2009. június 26. 03:15
  „Amikor én fociztam nem kellett semmi felépítmény!4 fa egymással szemben,vagy 4 táska és mehetett a foci,vagy a fejelés!!!Leszúrt botok a Tisza vízében a Part fürdőn,reggel 9-től este 6-ig ment a játék!
  Onnan lehetett eljutni a SZEOL,SZVSE stb. pályákra!!!
  Nagyon elkényelmesedtetek!!!!!!Aki akar az talál helyet!

  Példát akartok?
  Legyen az Győr!Van BEFEKTETŐ,aki pályát épít,csapatot működtet,van utánpótlás.Az önkormányzat látja,hogy biztos nem vesz el a pénze,ezért támogatja őket!Tehát ELŐBB a biztos alap utána jöhet a támogatás.Szeged már megégette magát TÖBBSZÖR is focira kidobott,ellopott ??? pénzek miatt!!!
  Ja és a győri önkormányzat 110 !!! millió forinttal támogatja a kézilabdát!!!!

  ULTRA és a többiek!Tehát igenis aki szeretne focit,az KERESSE meg a befektetőt,utána lehet kérni hozzá támogatást!!!!”
 • 66. feri1988 2009. június 25. 14:12
  „Igen is kell a foci Szegedre !!!!!!!!!!!”
 • 65. zehn 2009. június 24. 20:57
  „Nos hát, azért nincs Szegeden foci, mert itt a sportot irányítók tanácstalan ,tehetetlen és tehetségtelen emberek. Érdekes, az alig 20 ezres Paks ki tud állítani első osztályú gárdát.A másodvonalban jószerivel minden községnek van csapata.Csak épp ebben a 170 ezres városban néznek az erre illetékesek mint a lőtt medve, ha fociról van szó.Impotens társaság!”
 • 64. L. 2009. június 24. 19:46
  „FOCIT SZEGEDNEK!!!”
 • 63. magyarok 2009. június 24. 19:31
  „Nem szeretem a gárdát, nem szeretem az ultrákat, de Szegedre igen is kell foci akár a kézilabda csapat kárára is, mert a foci igen is több és jobb mint a kézilabda...
  Egy rangadón 20.000 néző lenne egy kézi rangadón az MKB ellen 4000..hm???”
 • 62. gardista33 2009. június 24. 19:23
  „moderálva off”
 • 61. ultra 2009. június 24. 16:36
  „VÁROSVEZETŐK !!!

  FOCIT SZEGEDRE!”
 • 60. Kispista 2009. június 24. 16:12
  „Utánpótlás nem csak a Tisza Volánnál van. Van egy kissé mostoha gyerekcsapatok is pl.: a Szegedi Rendőr TE, akik alig kapnak támogatást a várostól. Itt a szülők fedezik a költségeket, némelyikük nem kis áldozatvállalással. Viszont eredmények vannak, az Egri focikupán a 2000 korosztály hétvégén elhozta a bronzérmet 14 csapat közül, úgy hogy csak az aranyérmestől kapott ki attól is csak 120. játékperc fáradsága miatt.
  Jó lenne rájuk is figyelni hiszen ha akarunk szép Szegedi futball jövőt, ezekben a kis srácokban megtalálhatjuk.

  KP”
 • 59. balazs88 2009. június 24. 15:06
  „Így van gárdista ezt megint jól megaszontad neki. ria ria hungária.
  Szánalmas :D”
 • 58. gardista33 2009. június 24. 14:45
  „hamankato,ne kiabalj itt. a komcsik kiabálnak ha idegesek és ég a ház. :)”
 • 57. 9-es 2009. június 24. 13:57
  „Hello!
  L!
  Gondolom Te is focista voltál-helyesírásod alapján-,meg szereted a Halls cukrot is,tudod,amelyik az orrot is tisztíccsa.......
  Ha külföldről írkáltok,mint Te,meg Logaritmus-bár lehet,hogy egy,és ugyanaz-legalább vigyetek ki magyar klaviatúrát.Így lehetne érteni,mit akartok írni.
  Vagy próbálkozzatok stimuláló,és hallucigén szerek nélkül,meg alkoholos befolyásoltság alatt sem jó írkálni-nem értem mit akartok?
  Hámánkató!
  Hidd el,volt már aki próbálkozott,de rájött,hogy reménytelen a helyzet itt Szegeden.
  Többet inkább ne,vannak még jóakarók a városban....”
 • 56. studyfy 2009. június 24. 13:53
  „Nem biztos, hogy a városvezetést kell szidni. Olvasd el a cikket:
  " ... az önkormányzat évi 50 millió forinttal tud hozzájárulni. A meglévő támogatók mellé sikerült újabbakat gyűjtenünk a szent ügy érdekében, végül pedig 150-180 millió forintos költségvetésből már első nekifutásra megváltottuk a belépőnket az első osztályba"
  Az ötven millió egy öt perces szavazás kérdése az önkormányzatnál, mindegy milyen színű a vezetés. De hol van Szegeden a hiányzó 100-130 millió? Ezt a nehezebb összeszedni és utána azt növelni (nem ellopni).”
 • 55. Todd 2009. június 24. 13:45
  „Tisztelt Hamankato!

  Kérlek mondj egy olyan egyesületet, ahol a szurkolók "hozták" a 200-300 milliót és a befektetőket! Lehet ez bármilyen sportág Magyarországon, vagy világviszonylatban! Mert ha van ilyen, akkor meg kell kérdeznünk tőlük, hogy mi is titok....

  Amikor Te fociztál a szegedi pályákon, kinek a tulajdonában volt a pálya és ki tartatta rendebe? Lehetséges válaszok között ott találod az önkormányzatot is...

  Szép napot!”
 • 54. Logaritmus 2009. június 24. 13:33
  „L., mondjuk hogy úgy történt, ahogy írod. Mégis, ha komolyak voltak a befektető szándékai miért nem csinált ebből országos botrányt, hírverést?”
 • 53. B.Giovanni 2009. június 24. 13:29
  „A városvezetésnek abban kell segítenie, hogy beinduljon az ÜZLET. Igen, mert a foci egy ÜZLET amit, ha jól csinálnak még nyereséges is lehet. A focit szerető emberek csak arra kérik a városvezetést, hogy segítsen beindítani a minőségi focit Szegeden. Aztán, ha már beindult és megy a szekér, akkor megjelennek a pénzes befektetők is. Sajnos a szegedi viszonyok eléggé gyatrák, hagyták leromlani az épületeket és most már sokat kell rájuk költeni, hogy normális viszonyok között készülhessenek a játékosok. Aki tisztában van a focival, az tudja nagyon jól, hogy egy erős, ütőképes csapatot lehetne kiépíteni a csongrád megyében focizó játékosokból (MegyeI-II-III. osztály, NBIII, NBII) Vannak a megyei szinten olyan fiatal játékosok, akik megállnák a helyüket az NB1-ben, ők a fel nem fedezett tehettségek, akik kívül esnek a nagyobb városok vonzáskörzetéből....”
 • 52. balazs88 2009. június 24. 13:20
  „Hagyd hamankato nem érdemes :)”
 • 51. L. 2009. június 24. 13:11
  „hamankato!
  isten hozott a tudatlanok táborában. itt van 50 hsz. olvasd végig őket és akkor nem kell különórát tartani neked a vita tárgyáról. ha télleg focista voltál, akkor neked kellene leginnkább képben lenned. mér gondolod, h a szurkoló dolga pénzt hozni? mér gondolod, h az ultrák nem tettek semmit sem a szegedi fociért? ha így lenne, már pálya sem lenne szegeden. az, h most még beszélhetünk szvse pályáról és etelka soriról, az csak és kizárólag a szegedi fociért aggódók csoportján múlt. nem kevés ellenállásba ütköztek ezek a jó emberek, de megcsinálták, és továbbra is a futball-ellenes városvezetés (nem a pénz nemadása miatt!!!) a fő probléma, akik hagyták több más jóval kisebb sportággal együtt szétsorvasztani a focit.”
 • 50. hamankato 2009. június 24. 13:00
  „EMBEREK!
  A lényegről nem szóltok!
  Aki focit szeretne az TEGYEN is érte!SZEREZZEN 200-300 millát és már megyünk is a meccsre!
  Mi a faxomat az önkormányzatot szapuljátok?Nem fogja megtiltani a focit!!!!!!!!
  Csak dolgozni kéne nektek a dolgon és nem POFÁZNI!

  CSINÁLJÁTOK meg!!!!Senki nem akadályozza meg!!!!!

  ULTRA!TI csak beszéltek itt már rég óta,de tények eredmények hol vannak????????

  Nem a sült galambra kellene várni,és MÁST ÓCSÁROLNI,ha nem TENNI valamit előre!!!!!!!!

  Egy volt labdarúgóként írom ezeket,aki az összes szegedi pályát koptatta!!!!!!!”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujhelyi: a tanúk fejében összemosódnak a dolgok

Kecskemét - Cáfolta a Zuschlag-ügyben tett, rá terhelő vallomást kedden Ujhelyi István. Tovább olvasom