Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Kecskemétnek saját kocsija lehet a debreceni virágfesztiválon

Kecskemét - Debrecen és Kecskemét kulturális együttműködési megállapodást köt, melynek keretében a jövő évben kiállításokat, koncerteket rendeznek a partnervárosban, de az együttműködés kiterjed ifjúsági együttesek, csoportok cseréjére is - jelentették be a két város kulturális ügyeiért is felelős alpolgármesterei hétfőn Kecskeméten.
A megállapodást először augusztus 20-án Debrecenben, a Virágkarneválon, majd két nap múlva Kecskeméten, a Hírős Hét megnyitóján írják alá – mondta Somogyi Béla, Debrecen oktatási, szociális és kulturális ügyiért felelős alpolgármestere. Az alpolgármester fontosnak tartja, hogy a kulturális együttműködésen keresztül szorosabb kapcsolat alakuljon ki a két város között, amely később egy gazdasági együttműködést is megalapozhat. Reméljük azt, hogy a következő évben tudunk olyan kínálatot mutatni a két város lakóinak, amely után kedvet kapnak a partnerváros meglátogatásához – hangoztatta Somogyi Béla. Lehetséges programként megemlítette, hogy a jövő évi debreceni Virágkarneválon Kecskemét is felvonultat egy kocsit, míg a kecskeméti Csiperó Fesztiválon debreceni gyerekek is részt vennének.

Mák Kornél, Kecskemét oktatási és kulturális ügyiért felelős alpolgármestere a jövő évi együttműködés jó példájaként említette a kecskeméti Nagytemplomban hétfő este tartandó hangversenyt, amelyen Vásáry Tamás Kossuth-díjas karmester vezetésével a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar ad koncertet.

Farkas Gábor, az Európa Jövője Egyesület elnöke emlékezetett arra: az Ifjúsági Világzenekart 2006-ban az általa vezetett egyesület hozta létre, ő egyeztetett a Londonból akkor hazatérő Vásáry Tamással, aki elvállata a világzenekar dirigálását. A zenekar sikeresen működik, melynek során 2007-ben még Brüsszel főterén is koncertet adott – tette hozzá. Farkas Gábor elmondta, hogy a helyi zenés szakma ellenállása miatt annak idején ő döntött arról, hogy nem vesz részt a szervezésben, ekkor azonban Debrecen a zenekar segítségére sietett és átvállalta a zenekar fenntartásának a költségeit. Az Európa Jövője Egyesület elnöke szerint ebben szerepe volt annak is, hogy Vásáry Tamás Debrecen szülötte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzváltásnak indult, lopás lett a vége

Kiskunhalas - Trükkös tolvaj fosztott ki egy 84 éves kiskunmajsai asszonyt hétfőn – közölte a… Tovább olvasom