Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Kecskemétre gördül be a fogászati busz

Kecskemét - A kecskeméti Csiperó Fesztiválon várja a gyerekeket csütörtökön a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által működtetett mozgó fogászati rendelő.
Az OTP által adományozott fogászati busz 1995 óta járja az országot, nyaranta 10 helyszínen 3-4 ezer kisgyerek fogát nézik meg, és ha szükséges, kezelik - mondta el Pethő Zsófia, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat PR munkatársa szerdán az MTI-nek. Hozzátette, hogy ezen túl évente két alkalommal Erdélyben is megvizsgálják a gyerekeket.

Az autóbuszban kialakított rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, kezelést, szaktanácsadást és oktatást is végeznek.

Tavaly a roadshow ideje alatt közel 3000 általános iskolás és óvodás gyermek vett részt a fogászati szűrésen. A korábbi évek adataihoz képest a lyukas és szuvas fogak száma arányaiban nőtt. Míg 2008-ban a vizsgált esetek egyharmadánál, addig 2009-ben több mint felénél találtak a fogorvosok beteg, rossz fogat. A fogköves és lepedékes fogak száma csaknem háromszorosára nőtt tavaly, míg az ép fogak aránya csökkent. 2009-ben a megvizsgált fogaknak csak 20 százalékát találták épnek, ugyanakkor a fogszabályozásra szoruló gyermekek száma is jelentős volt.

A fogászati busz május 8. és 16. között Csíkszentdomokoson biztosított szűrővizsgálatot és kezelést a rászoruló iskolások részére. Az önkéntes orvosok és fogorvosok legközelebb október 9-én indulnak Erdélybe gyermekeket szűrni és gyógyítani.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat célja, hogy olyan gyermekközösségek számára biztosítson komplex fogászati szűrést és/vagy ellátást térítésmentesen, akiknek fogászati kezelése valamely okból nehezen, egyáltalán nem vagy csak részlegesen megoldott. Az egészségügyi programsorozat további célja a gyerekek fogápolási és szájhigiéniás felvilágosítása, szaktanácsadása, nem utolsó sorban pedig a gyermekek fogorvostól, fogászati vizsgálattól való félelmének leküzdése játékos módon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldág-ünnep a Mercedesnél

A KÉSZ Építő Zrt., az épülő új kecskeméti Mercedes-Benz-gyár lakkozóüzemének kivitelezője nemrégiben megtartotta a hagyományos zöldág-ünnepet, mivel elkészült a csarnok legfelső szintje. Tovább olvasom