Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Kegyelmet kér Geréb Ágnesnek két fideszes politikusnő

Kegyelmet kér Geréb Ágnesnek a volt kiskunhalasi, jelenleg a Fidesz megyei listájáról parlamentbe jutott országgyűlési képviselője, Szabó Erika.
A politikus, aki egyben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára is, fideszes női képviselőtársával együtt levélben fordult Schmitt Pál köztársasági elnökhöz annak érdekében, hogy kegyelmet kérjenek a napokban jogerősen is két év fogházbüntetésre ítélt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyásznak.

A Fővárosi Ítélőtábla, lényegesen súlyosbítva az elsőfokú bíróság döntését, február 10-én jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre és tíz év foglalkozástól eltiltás büntetésre ítélte Geréb Ágnest. A fideszes politikus hölgyek a sajtóhoz is eljuttatott levelükben emlékeztettek arra, hogy a szülésznő, szigorú szakorvosi felügyelet mellett, több száz komplikációmentes eljárásnál működött közre. Geréb Ágnes nemzetközileg elismert bába, szülész-nőgyógyász orvos, és pszichológus, aki Magyarországon először alkalmazta az otthonszülés gyermek- és szülőbarát eljárását.

Utóbbi kapcsán viszont azt is megjegyezték: Geréb Ágnes "úttörő munkáját" nehezítette, hogy az állam nem szabályozta az otthonszülés nemzetközi szinten ismert és alkalmazott lehetőségét. – „A bíróság ítéletét, elfogadva annak szakszerűségét és alaposságát, - figyelemmel az eset összes körülményeire - rendkívül szigorúnak tartjuk" – fogalmaztak a képviselők. Ezért azt kérték Schmitt Páltól, hogy "méltányolva a szülésznő munkájának eredményeit, az otthonszülés alternatív eljárásának hazai szabályozatlanságát részesítse őt kegyelemben".

Geréb Ágnes több mint egy éve házi őrizetben van, Mint arról korábban a Halasi Tükör is írt, az elmúlt két évtizedben Kiskunhalason és a kistérségben, több kismama is Geréb Ágnes segítségével hozta világra gyermekét. A nők többsége a negatív kórházi tapasztalatok miatt választották az otthonszülést, de egyetértettek azzal, hogy az otthonszülés során nagyobb biztonságra, vagyis a kórházi körülményekre lenne szükség.

A 90-es évek elején Szabó Erika is halasi otthonukban hozta világra gyermekét. A politikus már korábban is kampányolt az otthonszülés mellett. Fővédnöke volt Képviselői Irodaházban nyílt „A szül(et)és valódi természete" című kiállításnak, ahol többek arról beszélt, hogy szívügyének tekinti ezekben a szép napokban biztosítva legyen a háborítatlan szülés a várandós nők számára és azért dolgozik, hogy minél több családnak része lehessen ebben.

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2012. március 08. 20:11
  „A "nagylelkű" drága kegyelmet kér. Fogadatlan prókátornak .....a fizetése.”
 • 2. howatowabb 2012. március 08. 11:05
  „Úgy meghurcolják ezt a nőt, de azt is elfelejti ám sok ember, hogy amikor család születik, már természetes, hogy apa is ott van. KINEK KÖSZÖNHETJÜK? Ja? Hogy azt is neki? Nocsak! Börtönbe vele!
  Nem volt kötelező nála szülni, ezt mindenki maga döntötte el! Én sem tettem, de a kórházban a gyerekem és én is majdnem ott maradtunk. Azokról kevesebb hír íródik, mert naponta sok cikk születne! Ott is törik ki nyak, csak nem tudjuk! Meg még mi minden törik!”
 • 1. dmonlájn 2012. március 08. 10:14
  „Már elnézést, de nem úgy van, hogy kegyelmet csak az elítélt kérhet?
  Látszik milyen nagy tudású képviselők ülnek a T házban.!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oceans 14, ezúttal Akasztón

A rácsot lefeszítette, majd a páncélszekrényt is kirabolta egy betörő az akasztói postahivatalban szerdán.
Tovább olvasom