Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Kényszerítés nélkül nincs nevelés

Az Innovatív Iskolaigazgatók Országos Közhasznú Egyesülete közgyűlést tartott szombaton Budapesten az Apáczai Kiadó Székházában. Az egyesület az oktatás mai helyzetére keresi a megoldást, a tanárok szülők közötti egyre rosszabb viszony, a mai fiatalok viselkedésére.

A nemrég alakult egyesület legtöbb tagja Bács-Kiskun megyéből származik, az alelnöki pozíciót pedig Schóber Ottó László kecskeméti igazgató tölti be. Az egyesület az oktatás mai helyzetére keresi a megoldást, a tanárok szülők közötti egyre rosszabb viszony, a mai fiatalok viselkedésére… További célja az igazgatók munkájának, közoktatás munkájának segítése, érdekképviselete. Továbbképzések, tapasztalok megosztása, és a hatékonyabb együttműködés.

A közgyűlés a devecseri katasztrófára való megemlékezéssel kezdődött. Megdöbbentő fotók és beszámolók sokkoltak minden jelenlévőt. Az igazgatók a devecseri általános iskola megsegítéséért adományokat gyűjtöttek. Ennek átadására személyesen került volna sor, azonban az igazgató Eszterhainé Katalin Ilona az iskola költözése miatt nem tudott jelen lenni. Mindenki segítségét kérték, a gyerekek megsegítéséért, táborozási lehetőség biztosítására. Ha csak 1-2 hétre is, de biztosítani lehessen minden gyerek számára, hogy elszakadjon attól a helytől, attól a szörnyűségtől, ami gyökeresen megváltoztatta az ottaniak életét.

Innovatív Iskolaigazgatók Országos Egyesületének közgyűlése - KÉPGALÉRIA

Lévai Viktória színművész előadása hozott egy kis vidámságot. Dr. Gombocz János a SOTE professzora Pedagógiai közállapotok címmel tartott ezután egy szenzációs előadást. „Idefelé jövet számtalan éktelenül ronda épületet láttam, amiket a graffiti tett tönkre, minden nap találkozok hihetetlen szemtelen sofőrökkel, akik senkire nincsenek tekintettel. Kik voltak a szüleik, pedagógusaik, edzőik… Álljanak ide ki sorba… Hogyan vált ilyenné ez az ember? Hogyan jutott el idáig?

Első nevelői környezet a család. Ez a mai rohanó világban nem működik megfelelően. Nagyon sok a csonka család, nincs idő egymásra. Nincs idő a gyereket felkészíteni a világra mi miért van. Napi fél óra találkozás a vacsoraasztalnál nem elég arra, hogy megértse, megkérdezze miért történt az a villamoson, vagy mit csinált az a bácsi az iskola előtt… A mai gyerekeknek nincsenek, vagy szinte alig vannak közös élményeik a szüleikkel. Együtt szánkóztak, vagy bármi hasonló. Nem kell a folyamatos boldogság, gyerek számára, ha rendelkezik érzelmi tartalékkal, vannak szép emlékei, erős a kötődés, ragaszkodás a szüleihez.

A pedagógusok a hivatásos nevelők. A szülők képekben látják a gyermekeiket, az oltár előtt, amikor átveszi a diplomát… A tanár látja azt az utat, amin a gyereknek végig kell mennie, hogy ezeket a célokat elérje. Magyar iskola nagyon sok kézzel fogható szép eredményt hozott, régen a magyar iskola rangelső volt Európában. A negyven évig tartó szocialista világ alatt azonban egyre inkább elmaradt a magyar oktatás Európát nézve mintának. A Marxista nézetek szerint a munkás, az alkotó ember volt az értékes. Nagyobb becsben tartotta a rendszer a kerti törpét gyártó kisiparost, mint az orvosokat, vagy a pedagógusokat. Ők ugyanis nem termelnek semmit a társadalom számára...

Egyházak. Óriási a nevelői potenciál, de nem működik. Kevés a fiatal lelki vezető. Pedagógiai feladatra nem alkalmas a 60 éves aggastyán. Nem képes lelkesíteni a gyereket...

A sportmozgalmakban is nagy a pedagógiai érték a hibák ellenére is. Szép célokat ad. Egyértelmű az értékrendszere. Hova tartozás érzését kelti, ami nem végleges elkülönülés. Olyanokkal kerül egybe, akikkel egyébként nem, megtanulja a csapatmunkát… Régen 15 ezer edző dolgozott Magyarországon most alig 8000.

Egy normális országban sokat foglalkozik a média a pedagógiában felmerülő problémákkal. Itt ritkán kerül szóba. Ha megemlítik, akkor pedig az a fő szenzáció, hogy éppen melyik tanárt verték megint meg, vagy melyik pedagógusról kerültek elő kompromittáló fotók. A tv, rádió üzenete egyértelműen az: csináljon mindenki azt, amit akar, szabad országban élünk. Ezek után nehéz a gyermektől elvárni, hogy szabályok szerint éljen. Nehéz fenntartani így a követelő iskolát. A szülők részéről ellenállást fog kiváltani.

A mai gyereket óvják mindentől, a rendszerességtől, a tanulástól… Egyen, amikor éhes, ne mindenki mással a nagyszünetben. Felháborodik a szülő, ha osztályfőnökit kap gyermeke az órai rágózás miatt… A nevelés csak a család és a pedagógusok együttműködésével lehetséges... A nevelés kényszerítés, a szabályokhoz, ahhoz hogy nem lehet mindig azt csinálni, amit szeretnénk. Kényszerítés nélkül nincs nevelés - mondta a professzor.

Az előadás után Gosztolya József elnök beszélt az egyesület működéséről, az anyagi háttér megteremtéséről, majd pedig megválasztották a felügyelőbizottság tagjait, és a különböző feladatokat ellátó tagokat.

Olvasóink írták

 • 6. THE 2010. október 23. 08:50
  „Manapság a motiváció már kevés, nagyon elszaladt a ló a mai fiatalokkal. Mit lát a tv-ben, iskolában, a szerencsétlen szülők reggeltől estig dolgoznak, hogy legyen a családnak pénze, ha már a társadalom megkívánja, hogy gyerekük legyen, még ha ők nem is akartak.”
 • 5. terka 2010. október 19. 20:20
  „"Kényszerítés nélkül nincs nevelés..." - s ezt egy professzor mondja! Hát, az Isten óvjon mindenkit az ilyen "professzoroktól", meg attól, hogy az ilyen neveljen leendő pedagógusokat!
  A motivációról nem hallott még? S arról sem, hogy az jóval eredményesebb, mint a kényszerítés? Mondom ezt 30 éves múlttal a katedra mögött...”
 • 4. hajra.kecskemet 2010. október 19. 12:10
  „A cikk és a hozzászólások nagyon jól jellemzik a mai helyzetet...”
 • 3. dodó 2010. október 18. 21:15
  „1.) K. Rómeó! Igaz! Nagyon igaz!
  Akár én is írhattam vóna!”
 • 2. történész 2010. október 18. 17:16
  „Nincs itt gond semmi.Vissza kell az iskolában venni a szülőnek a pofát. Nem a pedagógus hibája ha a hülye gyerek hülye marad..azért az evolúció meg azonos képességű szülők a felelősek”
 • 1. KolompárRómeó 2010. október 18. 16:08
  „Rászístá módszer! A gyerek azt csinál, amit akar, mer ha nem, akkor megy a legszűkebb család (40 fő), amely PONT nappal ér rá és 5 perc alatt összegyűlik és jól elkalapálja a tanárt, mer báncsa a pulyát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a jegyárusítás a Videoton elleni mérkőzésre

Hétfőn három helyszínen is megkezdődött a belépőjegyek árusítása a szombaton 15 órakor kezdődő… Tovább olvasom