Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Kerekegyházi iskolásokat szállító buszt ért baleset - videó

Kerekegyháza - Balesetet szenvedett egy magyar gyermekeket szállító magyar autóbusz szombat délelőtt 10 óra tájban a délnyugat-lengyelországi opolei vajdaságban, Wroclaw környékén, három gyermek súlyosabban megsérült.
A rendőrség megkezdte a baleset okainak vizsgálatát. A TVN24 lengyel hírtelevízió legfrissebb hírei és helyszíni felvételei alapján a magyar kisbusz egy kanyarban, előzés közben az oldalával nekiütközött egy szembejövő kamionnak. A magyar sofőr rendkívül ügyesen lavírozott az ütközés után, így a kisbusz nem borult fel, de egyik oldala súlyosan megrongálódott. A két sofőrt a baleset után a rendőrség megvizsgálta, mindketten józanok voltak, és egyikük sem sértette meg az adott útszakaszra vonatkozó előírásokat. A namyslówi rendőrség illetékese szerint a busz defektet kapott, ezért tért át az úttest baloldalára, és így került sor az ütközésre.

Közvetlenül a magyar busz előtt egy lengyel, török és spanyol gyerekeket szállító autóbusz haladt, de ennek a busznak nem esett baja. Ugyancsak szombaton Wroclaw környékén történt egy másik, de szerencsésebb kimenetelű baleset is egy másik, 20 cseh iskolás gyereket szállító autóbusszal. A busz a wroclawi repülőtérre tartott, amikor eddig ismeretlen okból letért az útról, és árokba borult. Három könnyebb sérültet kórházba szállítottak. Vasárnap valószínűleg másik autóbuszt küldenek a magyar diákokért és kísérőikért Kerekegyházról.

A namyslówi rendőrség illetékese szerint a busz defektet kapott, ezért tért át az úttest baloldalára, és így került sor az ütközésre. Fotó: MTI (galéria)

A családokat már értesítették

Az érintett családokat már értesítették, folyamatos a kapcsolat a Lengyelországban buszbalesetet szenvedett kerekegyházi diákokkal és tanárokkal - tájékoztatott Kelemen Márk, a Bács-Kiskun megyei település polgármestere. Hozzátette, a helyi általános iskola felsősei egy szervezett uniós programon vettek részt Lengyelországban. A gyerekeknek és a kísérőiknek a Namyslow-i polgármester szállást és ellátást ajánlott fel, amíg helyzetük rendeződik.

Korábban írtuk

Az autóbuszon a kerekegyházi általános iskola tanulói utaztak, 10 hetedik osztályos gyerek 5 felnőtt kísérővel. Egy nemzetközi táborban vettek részt Lengyelországban. Kisbuszuk valószínűleg defektet kapott.

A balesetben 3 gyerek súlyosabban, többen könnyebben megsérültek. A súlyosabb sérülteket egy wroclawi kórházban látják el, egy kislányon műtétet hajtanak végre. A többieket kivizsgálás után kiengedik a kórházból - tájékoztatott Varga Szabolcs varsói magyar konzul.

A gyerekek egy részét két mentőhelikopter szállította kórházba. A TVN24 lengyel hírtelevízió 13 sérültről tájékoztatott, köztük két súlyosabb sérültről. A rendőrség megkezdte a baleset okainak vizsgálatát. Egyelőre nem ismertek pontosan a szerencsétlenség körülményei. Az opolei vajdasági rendőrség szóvivője szerint a magyar autóbusz előzés közben frontálisan összeütközött egy szembejövő teherautóval, és felborult. A namyslówi rendőrség illetékese szerint viszont a busz defektet kapott, ezért tért át az úttest baloldalára, és így következett be az ütközés.

Magyar iskolások súlyos balesete


A külügyi tárca sajtófőosztályának vezetője elmondta: a gyerekeket kísérő pedagógusok értesítették az iskolaigazgatót, aki tájékoztatja a szülőket a történtekről.

Közvetlenül a magyar busz után egy lengyel, török és spanyol gyerekeket szállító autóbusz haladt, de szerencsére ennek a busznak nem történt baja.

Ugyancsak szombaton és ugyancsak Wroclaw környékén történt egy másik, de szerencsésebb kimenetelű baleset is egy 20 cseh iskolás gyereket szállító autóbusszal. A busz a wroclawi repülőtérre tartott, amikor letért az útról, és árokba borult. A rendőrség tájékoztatása szerint a balesetben egy személy sérült meg.

Vasárnap valószínűleg másik autóbuszt küldenek a magyar diákokért és kísérőikért Kerekegyházról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh Kornél újra kecskeméti színekben az OB-n

Németh Kornél vasárnap a KTM Kecskemét csapatában indul a motocross bajnokság 3., Nyársapáton rendezett futamán. A legeredményesebb magyar motoros eddig 100%-os a kecskeméti csapatban.
Tovább olvasom