Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Kereki rétes, Rózsa Sándor csatája és a borlopó verseny

Hány méter hosszú a kereki rétes? Hogyan lehet motoros fűrésszel szobrot faragni? Melyik prímás jutalma lesz a mesterhegedű? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk ezen a hétvégén Bács-Kiskun megye településein.
Harminc méteres rétes

Kerekegyházán tojás- és szüreti fesztivál várja az érdeklődőket szeptember 23-án és 24-én. Pénteken a gyerekek tehetik próbára ügyességüket a tojásgyűjtő és tojásgurító versenyen, de lesz kiállítás, koncert és utcabál is. Szombaton 7 órakor lovaskocsis ébresztőre kelhet a város apraja nagyja, majd tíz órától a tojástermelők tanácskoznak. Délelőtt találkozhatunk a Barátok közt sztárjaival, majd 12 órától a sütővonaton készül a Kerekfeszt 30 méteres rétese. Lesz nótaműsor, befőzőverseny, csikósbemutató, borudvar és pálinkakóstoló, megnyílik a kézművesudvar és a játszóház, koncertet ad Wolf Kati, és fellép MC DC is. A Kerekfeszt szombaton este tűzijátékkal és utcabállal zárul.

Sárfehér Napok huszonnyolcadszor

Pénteken reggel az országos fogathajtó bajnokság díjhajtó futamával kezdődik a huszonnyolcadik Izsáki Sárfehér Napok, ahová három napon át színes programok sorával várják az érdeklődőket. Lesz többek között motoros találkozó, női és leány futballkupa, tűzzsonglőr bemutató, szüreti felvonulás, Mónus Béla fafaragó művész pedig motorfűrésszel farag szobrot. Koncertet ad Keresztes Ildikó, Tóth Gabi, Janicsák Veca, Balázs Klári és Korda György, Vastag Csaba, Fluor Tomi, Galambos Lajos, Terebessy Éva operaénekes és fia, a Városi Vegyeskar, a Spreading együttes, a Mad Gun, a Wellcome zenekar, a Strullendorfi Ifjúsági Fúvószenekar, ABCD és az Extázis együttes. Fellép az Appril Project, VV Alekosz, valamint a Fivérek együttes is. A Sárfehér Napok vasárnap este tűzijátékkal zárul.

Solti szüret

A székelykapu felavatásásval kezdődik pénteken délután a solti szüreti fesztivál. Szombaton a gróf Vécsey Károly Borlovagrend felavatja új tagjait, majd délután megnyílik a Béke téri vigadalom. A helyi termelők kóstolóval várják az érdeklődőket, megnézhetjük a galamb- és díszbaromfi kiállítást, este pedig szüreti utcabálban rophatják a táncos lábúak. A finom borok rajongóinak bizony érdemes lesz ellátogatniuk a Meleghegyi Pincefaluba is, ahol a II. Szent Mihály Napi Bortúra alkalmából tárt kapukkal fogadják a vendégeket a borászok. Szeptember 24-25-én megnézhetjük az olló – és metszőolló gyűjteményt, Madaras László fotóművész kiállítását, kipróbálhatjuk a kenyérlángos sütést, a felnőtteket pedig egy játékos vetélkedő, a borlopó is várja.

Tekerőlantosok és kosárfonók Tiszaalpáron

Kilencedik alkalommal ad otthont Tiszaalpár a Bársony Mihály Tekerőlantos Találkozónak, amihez idén először kapcsolódik az Országos Hagyományőrző Kosárfonó Találkozó, valamint a Tündérrózsa Napközi Otthonos Óvoda Mihály-napi vására. Fellép Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes, Andrejszki Judit csembalóművész, lesz zenés toborzó, kosárfonó bemutató, táncház, kukoricafosztás tekerőmuzsikával és fosztóbál is.

Szent Mihály napi vigasságok és Pásztornapok Bugacpusztán

Az amatőr fogathajtók versenyével kezdődik Bugacpusztán a Szent Mihály napi vigasságok és Pásztornapok. Szombaton és vasárnap érdemes lesz ellátogatni Bugacpusztára, ugyanis részt vehetünk többek között a homoki kikerics túrán, a pusztai futóversenyen, de megnézhetjük akár a bugaci csikósok vagy a patkolókovácsok bemutatóját is. A pásztornapok ideje alatt kóstolhatunk betyár- és pásztorétkeket, lesz táncház, de megtudhatjuk azt is, hogy mire használhatjuk a gyógynövényeket. Fellépnek a helyi hagyományőrző együttesek, Varga Mihály bugaci bőrdudás, Rózsa Sándor szabadcsapata pedig összecsap az osztrák vértesekkel.

Népzenei Találkozó Kecskeméten

A huszonharmadik Népzenei Találkozó programjai szeptember 25-ig várják az érdeklődőket Kecskeméten. A Kulturális Központban ebből az alkalomból két tárlatot is megtekinthetünk. Az angol festőművész, Dennis Galloway munkáiból nyílt kiállításon a romániai falvak lakóinak viseleteit, szokásait, táncait ismerhetjük meg, a másik tárlat pedig Bartók Béla úttörő jelentőségű tudományos pályáját mutatja be. A találkozón fellép többek között a Magyar Állami Népi Együttes, a debreceni Pergő Együttes, a gyerekeket pedig játszóház várja, ahol a hagyományos, kézműves mesterségek anyagaival és technikáival ismerkedhetnek meg az apróságok. Érdemes lesz ellátogatni a szombati prímásversenyre is, ahol a táncházzenész hegedűsök mérik össze tudásukat. A legjobbnak járó fődíj egy mesterhegedű lesz Péteri Károly miskolci hangszerkészítő műhelyéből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fémtolvajok csaptak le Jánoshalmán

Összesen 300 ezer forintnyi vasszerkezeti elemet loptak el ismeretlenek egy jánoshalmi bekerített… Tovább olvasom