Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Kerényi János: Baján az MSZP követett el törvénysértést

Hagyni kell bajaiakat nyugodtan választani - mondta a Fidesz regionális igazgatója.
A Fidesz regionális igazgatója szerint a nyilvánosságot kapott bírósági jegyzőkönyvek alapján, a bajai időközi önkormányzati választáson az MSZP követett el törvénysértést.

Kerényi János, aki egyben a megyei kormányhivatal kormánymegbízottja, pénteken Kecskeméten tartott sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a bajai választás miatti felülvizsgálati kérelem tárgyalásán, a Kecskeméti Törvényszéken tanúként hallgatták meg Széll Pétert, Baja korábbi MSZP-s polgármesterét is.

Új tagokat követel a szavazatszámláló bizottságba az Együtt-PM

A szavazatszámláló bizottság tagjainak megváltoztatására szólította fel a 32-es szavazókörben Baja város fideszes vezetését az Együtt-PM szövetség.

Az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményük szerint erre azért van szükség, mert "Szommer Gábor és Katona Mónika az előző voksoláskor olyan szabálytalanságokat követtek el, hogy személyük gátja a tisztességes választás lebonyolításának".

Azt írták, Szommer Gábor volt, aki lehetővé tette legalább öt választó számára, hogy lakcímkártya nélkül voksoljanak, továbbá azt is hagyta, hogy "fideszes aktivista szavazzon egy írástudatlan asszony, illetve írástudó lánya helyett". Katona Mónika pedig folyamatosan sms-ben és telefonon tájékoztatta főnökeit arról, ki volt szavazni és ki nem.

Az Összefogás Bajáért jelölőszervezetei kezdeményezik azt is, hogy minden jelöltet állító szervezet képviseltesse magát abban, a választások tisztaságát óvó civil megfigyelő csoportban, amely a 32. számú szavazókörben és a Közútkezelő szavazóhelyiségének közelében figyelemmel kíséri az október 13-i, megismételt választás lebonyolításának törvényességét, a választási alapelvek érvényesülését - olvasható az Együtt-PM közleményében.

A felolvasott vallomás szerint, Széll Péter "az egyik jelölőszervezet tagjaként, a választás napján 6 órától 3 óra 45 percig a 32. szavazókörnek helyt adó Magyar Közútkezelő Zrt. épületével szemben az úttest másik oldalán található parkolóból figyelte a szavazókör történéseit".

Kerényi János szerint nem nehéz arra a kérdésre válaszolni, hogy "mit keresett ott Baja volt MSZP-s polgármestere".

Idézte a hatályos választási eljárásról szóló törvényt, melynek 143-as paragrafusa alapján a szavazóhelyiségek bejáratától számított 150 méteres távolságon belül - közterületen - választási kampánytevékenység a szavazás napján nem folytatható. Véleménye szerint a választási eljárásról szóló törvényt sérti, ha valaki a szavazókör mellett áll egy kamerával és azt filmezi, hogy mi történik a szavazókörben, ki megy be oda, ki jön ki onnan.

Ezt az MSZP-s törvénysértést a szocialisták által bizonyítékként benyújtott felvétel támasztja alá - fűzte hozzá.

Kiemelte: hagyni kell bajaiakat nyugodtan választani.

Kerényi János ismertette a bajai 3-as számú választókerület 32-es szavazókörében az utóbbi két választás eredményeit, mely szerint nem a Fidesz, hanem az MSZP tudta jelentősen növelni a szavazatok számát és arányát. A 2010-es önkormányzati választást 23,41 százalékos részvétel mellett a Fidesz akkori jelöltje a szavazatok 79,4 százalékával, 85 szavazattal nyerte, az MSZP 11 szavazattal, 10,12 százalékot ért el.

A szeptemberi időközi önkormányzati választáson 31,3 százalékos részvétel mellett a Fidesz jelöltje 97 szavazattal, az érvényes voksok 65,1 százalékával nyert, míg az MSZP 29 szavazattal - a szavazatok 19,4 százalékával - lett második.

Baján szeptember 22-én tartottak időközi önkormányzati választást. A Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en szavaztak. Második helyen Teket Melinda, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje végzett, 406 szavazattal. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el. A Kecskeméti Törvényszék bírói tanácsa úgy döntött, meg kell ismételni a szavazást a bajai 32-es számú szavazókörben, mert kampánycsendsértés történt.

Olvasóink írták

  • 1. StencilAtya 2013. október 04. 16:20
    „<moderálva>”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsigó Róbert: Bajnai tartsa távol Bajától az ˝erőszakos hordáit˝!

A bajai családoknak semmi szükségük Bajnai szobordöntögetős hordáira és az uszításra - írta közleményében a város polgármestere. Tovább olvasom