Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Keserű csoki: begurulás a parkolóba(n)

Kecskemét - Kaotikus a parkolási helyzet a kiskörúton. Autók egymás hegyén, hátán. Aki ki tud állni szabályosan elfoglalt helyéről, az nem sofőr. Az már pilóta!
Sokakat bosszant a Hornyik J. és a Gáspár A. krt. (Északi térfal) parkolási rendje. Rendetlensége. Ha az ember nem parkolóházat választ, hanem erre szakaszra szóló bérletet, nem egyszerű a helyzet. De annál bonyolultabb. Van neki bérlete, nem akar bliccelni, csak megállni szeretne. És nincs ezzel egyedül. Mindenki keresi a helyét. Ám a bérlet meghatározza, hova is állhat anélkül, hogy a japán turistának álcázott, fényképezővel és kamerával felfegyverkezett parkolóellenőrök megörökítenék és csomaggal jutalmaznák.

Csenki és a Csokigyár

Vadonatúj rovatunkban Csenki Csaba kollégánk arcpirító és szívmelengető városi jelenségeket dug az orrunk alá: kapunk édes és keserű csokit is, éppen olyat, amit az aktuális bonbonos doboza rejt.

 
A kavalkád úgy kezdődik, hogy az autós begurul a belvárosba, majd begurul a belvárosban. Mert nem talál helyet a leszűkített tartományban. Sok az eszkimó, kevés a fóka, sóhajt fel, majd tesz néhány kört, meg még párat, miközben figyeli az óráját, és amikor egy hely felszabadul, lecsap rá. Bérlet az ablakban, megállás, beállás szabályosan, vonalakkal párhuzamosan, utcanév a táblán és a bérleten egyezik, kiszáll, elmegy a dolgára. Aztán, amikor visszatér, meglepve látja, hogy autója faránál egy másik áll. Benne meg senki nem ül. És rajta kívül más nem is akarja megközelíteni.

Nem szabálytalanok ők, csak passzív környezetvédők.
Nem szabálytalanok ők, csak passzív környezetvédők.

Több dolgot is tehet ilyenkor. Először is mérlegel. Mérlegelés közben meg reménykedik, hátha közben jön a tulaj, és odébb áll. Bizisten, még meg is köszöni neki, hogy volt szíves kiengedni. De nem jön. Így van ideje még tovább gondolkodni. (Illetve nincs, nagyon is sietne, de nem tehet mást.) Tehát keresi a jó megoldást.

Egy: bekopog az árkád alatt található üzletekbe, és párszor elismétli az elnézést kérek, nem tudja kié az a kocsi az enyém farától húsz centire, mert mennék kezdetű, hónapok óta jól begyakorolt mondatot. Előnye: senkit nem haragít magára. Hátránya: Időigényes, és nem mindig célravezető.

Kettő: tövig nyomja a dudát. Előnye: valaki biztosan felfigyel rá. Hátránya: leginkább a gyalogosok közül kerül ki a felfigyelő.
Három: tövig nyomja a gázt. Előnye: nincs. Hátránya: van. Nem is egy. Kijön az árkádok alól egy hatalmas izomarcú tulaj, aztán a mentő. Kijön a rendőrség. Kijön a biztosítótól a fizetendő díj.
Négy: legközelebb a Kápolna utcára vált parkolóbérletet, ott úgyis már alapból egymás mögött állnak.

Ők is aktivisták. Tesznek róla, hogy fogyjon a türelem és a CO2 kibocsátás.
A fekete autó is aktivista. Tesz róla, hogy fogyjon a türelem és a CO2 kibocsátás.

És így is tesz. Aztán legközelebb arra lesz figyelmes, hogy úgy ráálltak az autójára, elöl is, hátul is, hogy nem bír kikanyarodni közülük. És eljön az a pillanat, mikor elhatározza: ősszel-télen busszal, tavasszal-nyáron kerékpárral jár. És egyre többen lesznek ezzel így, és ahogy fogy a türelem, úgy fogynak a belvárosból az autók. Mert nem lehet ugyan minden pofon mellé egy rendőrt állítani, de minden szabályosan parkoló autó elé, mögé, mellé, fér még egy.

Olvasóink írták

 • 9. szentmiki 2011. február 04. 15:50
  „naív vagy naív”
 • 8. Naívolvasó 2011. február 04. 14:37
  „Olcsóbb és egyszerűbb lenne kihívni a rendőrt...”
 • 7. Celtis 2011. február 04. 14:10
  „Egy ismerősöm úgy "büntette" a szabálytalan helyen parkolókat, hogy a szabálytalan tartományba belógó részüket fluoreszkáló sárga festékszprével körberajzolta és ferdén bevonalkázta. Szakszerűen, mérnöki pontossággal.”
 • 6. Nórikám 2011. február 04. 13:33
  „Ettől már csak az az a jobb, amikor a garázsodból ki sem tudsz jönni, mert 3 napig ott parkol valaki.”
 • 5. Mathiasking 2011. február 04. 09:39
  „Több figyelemmel kellene lenni egymásra! Nem értek egyet azzal, hogy a másik tulajdonában kárt okozz, de olajjal lelocsolni a szélvédőt azzal igen. (Bele telik mire letakarítja)”
 • 4. azigazitrebitsch 2011. február 04. 09:33
  „Jó az a kecskeméti belváros ,parkolni meg különösen nagy kihívás,de amíg itt szegeden ha kerülni kell 100 métert,már kitör az anyázás (lásd Bartók tér ! ),ott ha elnézel valamit,mehetsz egy szép nagy kört.”
 • 3. deszkás 2011. február 04. 09:02
  „Na erre mondják hogy vidéki. Nem ok nélkül. Pesten úgy "büntetik" az ilyet hogy ha ilyen módon parkolsz le mire visszaérsz olyan helyen találod hogy jó ha nem lesz tetején még kettő! (szól a másiknak vontatókötél és csúszó gumikkal elhúzzák ki a forgalomba.”
 • 2. Besenyő_Pistabácsi 2011. február 04. 07:21
  „Én is begurultam kétszer is !”
 • 1. KamuNeni 2011. február 04. 07:13
  „En altalaban megnyomom vagy jol ossze karcolom az olyan kocsikat amik elaljak az utam a parkoloban. Arrabb szoktam tolni a kocsimmal es vigan elhajtok. Volt hogy kulccsal is tobbszor meghuztam az oldalaikat.

  Miert? Mert ha ok nincsenek tekintettel ram akkor en miert lennek rajuk tekintettel az o kocsijukra. Megerdemlik!!!

  Nincs abban semmi rossz. Valahogy tanulnia kell a sok bunkonak.

  A kepen lathato blokkolo kocsik barmelyiket kinyomnam az enyimmel es otthagynam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális plakáterdő a városközpontban - galéria

Újra ellepték Kecskemét városközpontját a villanyoszlopokra ragasztott plakátok, melyeken főként a helyi szórakozóhelyek bulijait hirdetik. Tovább olvasom