Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Két év felfüggesztettel zárult a rossz szomszédi viszony

A Szegedi Ítélőtábla mellőzte a mentesítésre vonatkozó rendelkezést annak a bajai férfinak az ügyében, aki úgy alakította át lakása mozgásérzékelő lámpáját, hogy szomszédját megrázhassa az áram.
R. László vádlott Baján, egy közös használatú udvaron lévő házban élt élettársával, és 2000 ősze óta rossz viszonyt ápolt a szomszédos házban élő J. Csabával. 2006 októberében a vádlott élettársa ajtajuk elé egy mozgásérzékelő lámpát szerelt fel úgy, hogy azt az érintésvédelmi hálózatba nem kötötte be. A lámpa úgy lett kialakítva, hogy amikor bekapcsolt, bevilágított a szomszéd házának ablakán, ami újabb feszültséget keltett a szomszédok között. Miután a lámpa fénye zavarta J. Csaba gyermekét az alvásban, a sértett folyamatosan elállította a lámpát, de ezt a vádlott és élettársa rendre visszaállította. Így ment egy ideig a huza-vona, míg R. László ezt megunva egy hajlított fémlemezt rögzített a lámpa aljához, és úgy vezetett áramot ebbe a lemezbe, hogy ha a mozgásérzékelő lámpa bekapcsolt, a fémlemez hálózati feszültség alá került.

2007. február 6-án délután a mozgásérzékelő lámpa ismét bekapcsolt, J. Csaba ezért megint el akarta fordítani a lámpát. Kiment az udvarra, a lámpánál megkapaszkodott egy gázcsőben, majd lábujjhegyre állva a jobb kezével felnyúlt, hogy elfordítsa az érzékelőt. Eközben jobb csuklójával hozzáért a 220 volt feszültség alatt álló fémlemezhez. Ekkor az áramkör a sértett két karja között zárult. Szerencsére sikerült jobb kezét a lemeztől elrántania, és a görcsbe ránduló bal kezével néhány másodperc múlva el tudta engedni a gázcsövet is. A sértett az áramütés következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a hálózati feszültség által okozott áramütés súlyos sérüléshez, akár halálhoz is vezethetett volna, ennek elmaradása kizárólag a véletlenen múlt. Az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2010. június 21-én emberölés bűntett elkövetésében bűnösnek mondta ki R. Lászlót, amiért két év felfüggesztett börtönre ítélte, de a vádlottat a büntetés joghátrányai alól előzetes mentesítésben részesítette. Az ítélet ellen az ügyész nyújtott be fellebbezést, azt indítványozva, hogy a bíróság az előzetes mentesítést mellőzze, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanács ennek ma helyt is adott, és mellőzte a mentesítésre vonatkozó rendelkezést. Az ítélet indoklásakor elhangzott, hogy a vádlott javára szóló tényeket az I. fokon eljáró bíróság minden szempontból figyelembe vette, amikor az 5-15 évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel sújtható bűncselekmény esetében, az enyhítő szakasz alkalmazásával, csupán 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a vádlottat.

Olvasóink írták

 • 3. fakanal01 2011. május 22. 00:54
  „Ha roma lett volna a szomszéd megúszta volna egy ejnye bejnyével mint az uborkás bácsi.”
 • 2. feconeo 2010. december 16. 17:43
  „Dodó!!!!!!!!!!!!
  Ez sem roma volt!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. dodó 2010. december 16. 17:11
  „Roma szomszédság török átok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgyűlés online: 4,5 százalékos áremelés a buszjáratokon

4,5%-kal nőnek a busztarifák, 1,6%-ra csökken az iparűzési adó, megvan az új tűzoltóparancsnok - online közvetítésünk. Tovább olvasom