Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Két hatóság nyomoz hiába

Kecskemét - Nemcsak az ügyészség, az adóhatóság sem szívesen teríti ki lapjait a számlabotrányba keveredett kecskeméti önkormányzati sportklub, a KSE ellen általa végzett nyomozás kapcsán. A NAV egyelőre csak tanúkat hallgat ki, és folyamatosan gyűjti a bizonyítékokat.
Fedezetelvonás, hűtlen kezelés, költségvetési csalás, számviteli fegyelem megsértése - az MSZP korrupciós ügyek feltárására létrehozott Demokrácia Központ (DK) szerint a számlabotrányba keveredett kecskeméti KSE Kft. gazdálkodása kapcsán ezek a bűncselekmények valósulhattak meg. A fideszes önkormányzati tulajdonú cég ügyében a központ vezetője, Legény Zsolt a közelmúltban feljelentés-kiegészítéssel élt, mely szerint a társaság "életszerűtlen könyvelési manőverekkel próbálta legalizálni" 2012-es kifizetéseit. Ezek kapcsán az adóhatóság 2012 elején 50 millió 862 ezer forint befizetendő hátralékot állapított meg, ekkora tartozást nem tudott rendezni a társaság a feljelentés szerint.

Ám a nullás köztartozási igazolás a bajnoki szereplés egyik kritériuma, így a kft. részletfizetést kért a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV); hat hónap után azonban - miután a kft. a DK szerint nem élt a részletfizetéssel - a hatóság tavaly júniusban végrehajtást indított a cég ellen. Ezek után következett be a DK szerint az, melyről lapunk legutóbb beszámolt: a kecskeméti alpolgármester "közreműködésével", és a KSE akkori ügyvezetőjének, Jánosi Istvánnak a tudtával megalakult a KTE Kosárlabda Klub Kft., mely átvette a KSE kosárcsapatának játékosait, s a KSE "javait" a felügyelőbizottsági tagok a feljelentés-kiegészítésben foglaltak szerint a végrehajtás ideje alatt "átmentették" a KTE-be. Ez azért is érdekes, mert 2011 végén, a számlabotrány kirobbanása után felmerült, hogy az önkormányzat megválik a KSE-től, amit akkor Zombor Gábor fideszes polgármester azzal indokolt, hogy "amíg ilyenek a körülmények, egyelőre bizonytalan, hogy az önkormányzatnak érdemes-e feladatot vállalni a csapatok működtetésében".

A Kecskeméti SE Sportegyesületeket Működtető Kft. (KSE) ügyeiről elsőként lapunk számolt be; kiderült, hogy a kosár-, kézi- és röplabda szakosztályt is működtető, 2009-ben alapított klub három olyan céggel is szerződött reklámcélokra, amelyek ilyesmit nem végeztek. A gyanús számlaügyek miatt felállított négypárti vizsgálóbizottság felelőtlen gazdálkodást állapított meg a KSE-nél: két év alatt a 3 cég összesen 298 millió forint közpénzt kapott, de másfél év alatt a KSE összesen egymilliárd forintból gazdálkodhatott - ennek azonban csak a töredéke, mintegy 400 millió jutott a játékosokra. 2011 decemberében derült ki az is, hogy a kecskeméti röplabdások akkor már két hónapja nem kaptak fizetést, mert a vizsgálatok miatt nem kapták meg az önkormányzat második féléves támogatását. Zombor és a Demokrácia Központ is feljelentést tett - előbbi számviteli rend megsértése, utóbbi hűtlen kezelés és adócsalás miatt - 2011 végén párhuzamos nyomozás indult az ügyészségen és a NAV-nál is, de gyanúsítottja azóta sincs az ügynek.

A NAV Dél-alföldi regionális bűnügyi igazgatósága, mint lapunkkal közölte, adócsalás és más bűncselekmények miatt nyomoz, "melyben a Kecskeméti KSE Kft. is érintett". Folyamatosan gyűjtik a bizonyítékokat és további tanúkihallgatások várhatók - tették hozzá. Korábban a Csongrád Megyei Főügyészség szűkszavúbb közlést adott, hivatalosan így továbbra sem tudni érdemit arról, mekkora kárt jelenthetett a KSE gazdálkodása a kecskeméti adófizetőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárost gázoltak korán reggel

Péntek reggel 07.30 órakor Kerekegyházán az Arany János utcában egy 18 éves kerékpáros férfit ütött el egy jármű. Tovább olvasom