Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Két nap múlva indul az Eco-marathon!

Kecskemét – Két városi csapatért is szurkolhatunk a 27. Shell Eco-marathonon. A Megameter II-t megépítő GAMF csapata már rutinos indulóként, a Kandó-Electric pedig Magyarország első középiskolás társulásaként képviseli hazánkat és Kecskemétet a németországi versenyen.
Európa legkisebb fogyasztású járműveinek versenyén, a 27. Shell Eco-marathon Europe-on öt magyar csapat, köztük két kecskeméti társulás indul. A Kecskeméti Főiskola GAMF Karának csapata, amely tavaly az előkelő 8. helyet szerezte meg, illetve a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola diákjai, akik életükben először vesznek részt a megmérettetésen.

Az Eco-marathon lényege, hogy az indulók olyan járműveket tervezzenek, és építsenek, amely a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásával a lehető legnagyobb távolság megtételére képes. Két hónappal ezelőtt, amikor a delmagyar.hu ellátogatott a Kecskeméti Főiskolára, a GAMF-os csapat javában dolgozott a Prototype kategóriában induló benzinmotoros autón.

A csapat motorja, Kutasi Zoltán, akinek a nevéhez nemcsak az idei, hanem a tavalyi autó megálmodása és kivitelezésének nagy része is kötődik.
A csapat motorja, Kutasi Zoltán (balról a második), akinek a nevéhez nemcsak az idei, hanem a tavalyi autó megálmodása és kivitelezésének nagy része is kötődik.

Bagány Mihály főiskolai docens elárulta, hogy az idei konstrukció áramvonalasabb, mint az elődje. – Nem nagy változtatásokra – egy-két centiméternyi különbségekre – kell gondolni, ezek azonban rengeteget számítanak – tudtuk meg. A Megameter II. névre keresztelt jármű 308 centiméter hosszú és mindössze 58 centiméter magas. A pilótának, Á. Tóth Krisztinának szinte feküdnie kell benne.

A GAMF-os diákok tavaly igen szép eredménnyel zárták a futamot: 1588 kilométert sikerült megtenniük, ami az előkelő 8. helyet jelentette számukra. A lausitzi eredményt pár hónap múlva Nokiában 1941 kilométerre javították, így jelenleg a magyar rekordot is ők tartják. Idén pedig már a dobogóra szeretnének feljutni a kecskeméti gépészmérnök hallgatók.

A másik kecskeméti induló a Kandó Kálmán Szakközépiskola csapata, amely Magyarország első középiskolás nevezője a versenyen, ahol 26 ország 222 csapata méri össze tudását. A Kandó-Electric nevű csoport a Prototype kategórián belül elektromos hajtású járművel készül a versenyre. A fiatalok a GAMF csapat tavalyi autóját kapták meg, ezt alakították át.

A háromnapos megmérettetés május 26-án indul. Szurkolunk a kecskeméti csapatoknak!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Kecskemét határában - fotók

Egy 58 éves hetényegyházi férfi halt meg abban a balesetben, amely kedd reggel történt egy Kecskeméthez közeli mellékúton. Tovább olvasom