Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Kétszázmilliós veszteség lett a nagy spórolásból?

A kalocsai önkormányzat feljelentése alapján nyomozás indult hűtlen kezelés bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a korábbi városvezetés és az egyik energiaszolgáltató között megkötött szerződések ügyében - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kedden az MTI-vel.
Az ügyben napokon belül megkezdődnek a tanúkihallgatások - mondta Nyíkos Tamás. Az önkormányzat sajtószóvivője, Dávid Edit 2011. december 2-án jelentette be, hogy a kalocsai képviselő-testület szerint a korábbi városvezetés és az egyik energiaszolgáltató között megkötött szerződés jelentős összegű anyagi hátrányt okozott a városnak, ezért feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. Közlése szerint Kalocsa korábbi vezetése és az energiaszolgáltató cég 2002-ben kötötte meg, majd 2003-ban módosította a közvilágítás fejlesztését, valamint a lámpatestek korszerűsítését szolgáló, jelenleg érvényben lévő szerződést, amely szerint nettó 97 millió forintból újul meg a csaknem háromezer lámpatest.
Kalocsa városa az energetikai cégnek az áramdíjon felül havi átalányban fizette a beruházás költségeit, s az elmúlt tíz évben bruttó 175 millió forintot fizetett ki, illetve további 120 millió forintot kellene kifizetnie négy év alatt, így a nettó 97 milliós beruházás bruttó értéken több mint 300 millió forintjába kerülne az önkormányzatnak.

A beruházás célja az volt, hogy a közvilágítást magasabb színvonalon, de jelentős üzemeltetési költségmegtakarítással oldják meg, ugyanis a beruházás költségeit éves átalánydíj formájában fizeti meg a város, amelynek fedezetéül a korszerűsítésből adódó energia-megtakarítások szolgáltak volna. Az önkormányzat adatai szerint az átalánydíjra csaknem kétszer többet fizet a város, mint amennyi energia-megtakarítást eredményezett a beruházás. A helyhatóság sajtószóvivőjének közlése szerint, a szerződés megkötése során is jogszerűtlenségek sorozata történt, mert testületi felhatalmazás, valamint jegyzői ellenjegyzés nélkül kötötték meg azt, de a törvény által előírt közbeszerzési eljárásra sem került sor.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2012. január 10. 10:59
    „De valaki, vagy valakik csak aláírták azt a szerződést, amely végül is ilyen veszteséget okozott, de hát ez folyik az egész országban, nincs ebben semmi különös, vagy talán kellene, hogy legyen? Mert ha igen, akkor talán el is lehetne jutni addig,hogy az összes szolgáltató árképzését egy nagyon hatékony és szigorú ellenőrzésnek vessék alá és így hátha többen ki is tudnák fizetni közüzemi számláikat!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvajtriót sikerült elfogni

Őrizetbe került hétfőn két 34- és egy 22 éves férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy még tavaly… Tovább olvasom