Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Kevesebb, mégis többet ér a gyümölcs Bács-Kiskunban

Többnyire a tavalyinál kevesebb és gyengébb minőségű a gyümölcs, ám jobbak az átvételi árak Bács-Kiskun megyében - közölte a helyi Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal földművelésügyi igazgatója.
Az alma kivételével a megye gyümölcskultúráinak szinte mindegyikére jellemző, hogy a 2009. évinél szerényebb a termés, és minősége is gyengébb a tavalyinál - tájékoztatott Farkas Zoltán. Hozzátette: az érintett gazdák veszteségeit egyedül a múlt évinél magasabb átvételi árak ellensúlyozzák.

Igaz ez a szilvatermelőkre is, akik a múlt heti szárazabb időjárásnak köszönhetően előre láthatólag néhány napon belül végeznek a szürettel. Az értékesítés feltételei kedvezőek: a korábbi esztendők ötven-hatvan forintjával szemben most nyolcvan forintot adnak a kereskedők az étkezési célra felvásárolt szilva kilójáért. A termés mennyisége és minősége ennél a gyümölcsnél még az elfogadható kategóriába sorolható, ám a cukortartalom alacsonyabb az elvárhatónál. Ráadásul az újabb csapadék miatt a magas víztartalom miatt kirepedt gyümölcsök gyorsan rothadásnak indulnak - hangsúlyozta a szakember.

A szőlészetek ehhez képest annyival vannak nehezebb helyzetben, hogy az idei hozamok mindössze a felét sem érik el egy átlagos év termésének. A mennyiség mellett ráadásul a minőség sem jó: a gombabetegségek komoly károkat okoztak a fürtökben, a napsütéses órák alacsony száma pedig a gyenge cukorfokban köszön vissza - fogalmazott Farkas Zoltán, aki szerint a szüret felével már elkészültek, jobbára már csak a későbbi érésű fajták maradtak fent a tőkéken.

A felvásárlási árakról szólva elmondta: azok a szőlő esetében is magasabbak a szokásosnál. Az asztali bornak való fehér fajtákat például kilónként hetven, míg a minőségi fehérborok alapanyagául szolgálókat és a kékhéjúakat nyolcvan-nyolcvanöt forintért veszik át a termelőktől.

Az idei év a gyümölcstermesztéssel foglalkozók közül talán egyedül az almaültetvények tulajdonosainak kedvezett - vélekedett a földművelésügyi igazgató. Igaz, a tavaszi és nyári növényvédelem nekik is többe került az átlagosnál. Ám itt a mennyiséggel és a minőséggel sincsenek a többi gyümölcskultúrához hasonló problémák. Kizárólag az eltarthatóság szempontjából érheti kritika az idei termést, ám a rendelkezésre álló, korszerű hűtőházi kapacitás mellett mindez várhatóan nem okoz majd számottevő veszteségeket - tette hozzá a vezető. Jelezte: az alma szedése rövidesen, legkésőbb október első hetében ugyancsak befejeződik. Az árak itt is kedvezőek: a múlt évi tíz forint helyett a kissé hibás ipari, vagy más néven léalma kilójáért pillanatnyilag tizenöt-harminchat forintot fizetnek. A makulátlan állapotú, étkezési célra szánt gyümölcsből pedig ugyanekkora mennyiség rendszerint nyolcvan-száz forintért cserél gazdát Bács-Kiskun megyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy verést kapott a tartalékos KKSE Sopronban

19 ponttal kapott ki a Sopronban zajló Krasznai kupán a Kecskeméti KSE férfi kosárlabdacsapata a… Tovább olvasom