Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Kevesebb papírt használnak majd a kecskeméti repülőbázison

Kecskemét - A Magyar Honvédség is átáll a digitális légiforgalmi térképekre, ezáltal a kecskeméti repülőbázison is kevesebb papírt használnak majd. Harminchárom év után ez az első nagy jelentőségű fejlesztés a légiforgalmi térképek tekintetében.
Ezáltal most a Magyar Honvédség az egész Földet lefedő, polgári és katonai repülőtereket is egyaránt tartalmazó navigációs térképekhez jutott. Az elmúlt két hónapban tesztelték az új rendszert, s ez alapján úgy vélik: a digitális térképek használatával könnyebb, pontosabb, ezáltal biztonságosabb a repülési feladat végrehajtása. Ennek révén naprakész információk állnak majd rendelkezésre az útvonal-navigációs, a közelkörzeti és a guruló térképek számára, valamint állandóan frissülni fog az összes egyéb tervezési információ, ahogy az adott országra és repülőtérre vonatkozó egyedi szabályok is.

A Magyar Honvédség alakulatai 1980-től egy amerikai vállalat által forgalmazott nyomtatott, papír alapú kiadványt használják.Ezek frissítései nagy mennyiségű papír felhasználásával járnak. Egy-egy készlet súlya eléri akár a 20-25 kilogrammot is, de a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Szállítórepülő századánál például – a feladatainak számát figyelembe véve – egy évben 2000-2500 kilogramm plusz rakományt jelent. Az Magyar Hondvédség Összhaderőnemi Parancsnokság és a Honvédelmi Minisztérium Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal – a kecskeméti, pápai és szolnoki alakulatokkal együttműködve – egy hatékony és költségcsökkentő tervet készített elő az elmúlt évben azzal a céllal, hogy nagyobb lefedettséget, gyorsabb elérhetőséget, hibátlan adatbázist és nem utolsósorban környezetkímélőbb alkalmazást tegyen lehetővé.

Olvasóink írták

  • 1. x 2013. március 21. 23:34
    „"Kevesebb papírt használnak majd ..."
    Biztosan lesz elég kukoricacsutkájuk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetet okozott Kiskunfélegyháza polgármestere

Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza polgármestere balesetet okozott, felelősségét elismerte, mentelmi jogáról lemondott. Tovább olvasom