Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Kiemelt jelentőségű ügy: fideszes polgármester a vádlottak padján

Szeged - A kiemelt jelentőségű ügyek szabályai szerint, soron kívül tárgyalta a Szegedi Városi Bíróság Domonyi László Kiskőrös fideszes polgármesterének ügyét pénteken. A több vádlottas ügy röviden arról szól, hogy egy uniós forrásból finanszírozott iskolafelújítás során a gyanú szerint egy olyan cég nyert közbeszerzési eljárást műszaki ellenőri feladatok ellátására, amely csak a pályázati felhívást követően alakult meg. A megbízási díj 4,2 millió forint volt.
A szerződést az iskolafelújítást végző Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás kötötte, amelynek a 2006 óta regnáló polgármester az elnöke. A vádirat szerint a pályázat projektmenedzsere a cégbírósági bejegyzés után a szerződés megfelelő oldalait kicserélte, majd azt a szerződő felek újra aláírták.

Mivel a kistérségi társulás - miután a pályázat közreműködő szervezete, a Váti Kht. a szabálytalanságot felfedezte - a céggel kötött szerződést felbontotta, az igényelt támogatást nem utalta el a hatóság.

Az elsőrendű vádlott a pályázat projektmenedzsere, a másodrendű a pályázatnyertes kft. ügyvezetője, a harmadrendű a polgármester. A vádirat szerint a vádlottak valótlan tartalmú okirat felhasználásával elkövetett, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntettének kísérletét, valamint valótlan tartalmú okirat felhasználásával az Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértése bűntettének kísérletét követték el.

Domonyi László ártatlannak vallotta magát, azzal érvelt, hogy bár ő a társulás elnöke, de polgármester is, és annyi papírt kell aláírnia, hogy kollégái szakértelmére bízza magát. „Mint mindig, most is megkérdeztem, hogy minden rendben van-e, azt válaszolták, hogy igen" - mondta. Az ügyész kérdésére - elképzelhető-e, hogy át sem tekintette mit ír alá – a polgármester igennel válaszolt. Szerinte működésképtelenséget eredményezne, ha minden elé kerülő iratot tüzetesen ellenőrizne, ezért ki van szolgáltatva az apparátusának. Közölte: amikor kiderült, hogy gond van a szerződéssel, azonnal hatállyal felbontották azt.

A tárgyalás délután folytatódik.

A kiemelt jelentőségű ügy 2011. július 13-tól a büntetőeljárási törvény része. Kiemelt ügy például a hivatali visszaélés, a közélet tisztasága elleni bűncselekmények ha azok gyanúsítottja országgyűlési képviselő, állami vezető, polgármester, alpolgármester, helyi önkormányzati képviselő-testület tagja vagy közigazgatási szerv vezető beosztású dolgozója. Ilyen ügynek számít többek között még a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése mellett az el nem évülő bűncselekmények, a háborús bűntettek, az emberiség elleni bűncselekmények, az emberölés és az emberrablás súlyosabban minősülő esetei, valamint a terrorcselekmények és a bűnszervezetben részvétel is.

Olvasóink írták

 • 13. Lakos 2011. szeptember 10. 16:28
  „Majd az ítéletből megtudjuk bírja-e a kedves vezető bizalmát.”
 • 12. klj_54 2011. szeptember 10. 09:20
  „Az egész rendszer a pénz kiszivattyúzására épül fel.
  Talán elhiszi valaki, hogy Póda és társai a kiemelt pénzükért akár a jobb kezüket is felemelik?
  Itt kérem a lopás intézményes formája zajlik:(”
 • 11. újratöltve 2011. szeptember 09. 21:00
  „8. X_Y 2011.09.09. 15:14!!!!! Te súgod a valót!”
 • 10. papika56 2011. szeptember 09. 18:19
  „Ez a Domonyi L. is ugyan olyan mint SP. mindent aláír vaktában ? Még a saját halálos ítéletét is aláírta volna ??
  Minden ember tudja --elolvasás nélkül semmit nem írunk alá !!
  Mennyi disznóság nem kerül nyilvánosságra ! Mennyi pályázati pénzt csalnak--lopnak el !!!MIÉRT NEM ELLENŐRZI SENKI ?????
  Egy polgármesternek mindenről tudnia kell , ha nem akkor küldjék el a pics@ba !!!”
 • 9. köbölcsős 2011. szeptember 09. 18:18
  „VIKTOR!!!!!!!!!!!!!!!!! TI SOHASEM HAZUDTOK!!!!HOGY VAN EZ.EZ IS GYURCSÁNY MIATT VAN...KÉT ÉV MULVA TI IS BIRÓSÁG ELÖTT LESZTEK...”
 • 8. varadipal 2011. szeptember 09. 16:22
  „Polgármester úr! Nem kellett volna elzavarni a hozzáértő szakembereket, és körülvenni magát üres erszényű párttársakkal. Ha valaki beosztottként lojális a hivatalához, az nyugodt szívvel terjeszti aláírásra az általa készült okmányokat, és nem küldi a kenyéradóját sittre. Ez a vége annak, mikor a közigazgatás és a politika összefonódik.
  A közhivatal pártsemlegesen működik, vagy nem? A Zuschlag már csinálja a helyet önnek!”
 • 7. X_Y 2011. szeptember 09. 15:14
  „Elmúttnyócév meg ezért is gyurcsányiahibás:)”
 • 6. 2011. szeptember 09. 15:03
  „Igazad van Larsson, teljesen mindegy hogy egy vagy akarhany tucat csinalja, elvekrol van szo.....vagy nem????”
 • 5. Larsson 2011. szeptember 09. 14:52
  „Van olyan, akinek örömet okoz, hogy másik pártban több ilyen eset van? Elég szomorú, pártállástól függetlenül kellene mindet elzavarni őket az országból!”
 • 4. zoolii 2011. szeptember 09. 14:28
  „Egyenlőre. De ne hidd, hogy ez így is marad. Csak legföljebb poltpeti majd szépen elkeni. Mintahogy 2002-ben is.”
 • 3. 2011. szeptember 09. 14:26
  „no persze hogy sokkal tobbrol hallani, hiszen akik gerjesztik, megtehetik a zemberek altal folhatalmazott tobbsegukkel :):):) eeeerdekes.....”
 • 2. sling 2011. szeptember 09. 13:52
  „Azért az mszp-ben többről hallani. Sokkal többről!”
 • 1. zoolii 2011. szeptember 09. 13:30
  „Jééééééééééé. A fideszben is vannak ilyen emberek? Nahááát. Teljesen le vagyok döbbenve!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszületett az ezredik vipera a Kiskunságban

Több mint ezer rákosi vipera született már a védelmükre létrehozott központban az ezzel kapcsolatos program 2004-es indulása óta. Tovább olvasom