Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Kilenc migráns - két embercsempész

Két szír férfinak kell bíróság előtt felenie embercsempészésre irányuló előkészület vétsége miatt.
A Bácsalmás Határrendészeti Kirendeltség idegenrendészeti eljárást indított kilenc szír - köztük egy gyermekkorú - állampolgárral szemben, akiket Csikéria külterületén, a Szabadkai úton fogtak el a rendőrök. A külföldiek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni, ezért tiltott határátlépés szabálysértés elkövetése miatt előállították őket. Valamennyien menekültstátusz iránti kérelmet nyújtottak be, így átadták őket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársainak.

Elfogásukkal egy időben, a helyszín közelében egy francia rendszámú személyautó 40 éves szír sofőrjét, és 25 éves szír utasát igazoltatták a járőrök. A gépkocsi vezetője francia útlevéllel, utasa osztrák menekült tartózkodási engedéllyel igazolta magát. Elmondásuk szerint a tiltott határátlépést elkövető személyekért érkeztek, hogy továbbszállítsák őket.

A sofőrrel és utasával szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészésre irányuló előkészület vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Mivel a 25 éves szír utast menekültokmánya nem jogosította fel a Magyarországon való tartózkodásra, így vele szemben - belső határon elkövetett tiltott határátlépés szabálysértés miatt - idegenrendészeti eljárás is indult. Kiderült, hogy a férfit a 40 éves szír sofőr szállította Magyarországra, így az autó vezetőjét embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt is kihallgatták.

A férfiak a bűncselekmények elkövetését elismerték. A nyomozók mindkét terheltet őrizetbe vették és az ügy iratait 2013. december 11-én bíróság elé állítási javaslattal küldik meg a Kiskunhalasi Járási Ügyészségnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Legyen a zene mindenkié˝ - Kodály Zoltán 131 éve született

Megemlékezések, programok, hangversenyek december 13-án és 16-án, Kodály Zoltán születésének 131.… Tovább olvasom